XPG Spectrix S40G
Een beetje gamer wil natuurlijk overal RGB in, op of aan. En dus ook je SSD. Althans dat lijkt de logica van menig fabrikant tegenwoordig. ADATA stapt in dezelfde boot met de XPG Spectrix S40G RGB, een Gen3 SSD met, je raadt het al, lichtjes!
Hij is beschikbaar in capaciteiten van 256 GB tot 4 TB, en voor de 1 TB variant betaal je een hele schappelijke 123 euro momenteel.
De Basis
Heel veel informatie geeft XPG niet over dit product, wat de kans aannemelijk maakt dat de specs kunnen veranderen afhankelijk van vraag- en aanbod in de markt. Dit is niet ongebruikelijk overigens, veel fabrikanten doen dat. Alleen de Encryptie wordt duidelijk aangegeven, een mooie bonus.
Maar we moeten het dus vooral hebben van twee dingen. Looks en performance. En dat eerste lijkt wel prima: twee licht balkjes aan de randen, die je met de meeste moederborden kan aansturen. Het enige wat ons opviel is dat die LED bars hem iets breder maken, dat kan in uitzonderlijke gevallen wel eens lastig zijn. Zorg dus dat je M.2 slot een beetje ruimte rondom heeft.
SSD Resultaten 2021 – Simplified
Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.
Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende drie suites:
– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.
– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.
– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.
De resultaten waren als volgt. Quick:
Mwah, hij hangt een beetje aan de onderkant van het midden, we het lijkt er dan ook op dat we een 3-bit MLC drive zonder dedicated cache in handen hebben. Maar hij hikt dicht genoeg tegen de betaalbare middenklassers (SN550, A2000) aan dat we dat door de vingers kunnen zien als je van lichtjes houdt.
Full:
Hier hangt hij een beetje in het midden. Goed genoeg.
Consistency:
Als het heel zwaar wordt dan zakt hij weer terug. Praktisch gezien maakt het niet veel uit, maar het is wel jammer voor een SSD die wel een heatsink aanwezig heeft, terwijl de meeste drives het zonder moeten doen.
Maximale snelheden
Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.
De Read speeds zijn opvallend goed, de Wire speeds vallen iets terug voor een Gen3 drive.
Conclusie
Puur als SSD is de XPG Spectrix S40G niet uitzonderlijk. Hij presteert prima en benadert populaire prijs-prestatiemonsters zoals de SN550 en A2000, maar zit er toch altijd net achter. Gezien hij iets meer kost is dat voor de prestaties niet zo interessant.
De meeste SSDs bieden echter geen RGB, en deze wel. En daar zal deze drive het dan ook van moeten hebben. Zoek je een goede SSD heb je genoeg andere keuzes, betaal je liever een beetje meer voor de verlichting in de wetenschap dat je die prestatieverschillen in de praktijk niet gaat merken, dan is hier ook weinig mis mee:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)