De laatste jaren zijn er wel wat kubus-achtige behuizingen bijgekomen. Op zich niet zo gek, want de hoogte van giga cases blijft vaak onbenut, de extra breedte maakt kabelmanagment vaak een eitje, en ook processorkoelers van formaat passen veelal eenvoudig. Dat en je behuizing valt natuurlijk meer op door zijn afwijkende afmetingen.
Er zijn best wat van die voorbeelden op de markt zoals de Cooler Master HAF XB (En in mindere mate de Elite 120/130), de Bitfenix Prodigy/Phenom/Colossus Mini, de Fractal Node 304 en 804, De Corsair 250D en de 504, de Aerocool DS Cube, en dan tel ik voor het gemak de wat meer ‘echte ITX’ behuizingen maar even niet mee. De meest logische vergelijking zal echter toch wel met de BitFenix Prodigy zijn (en daarbij ook in iets mindere mate z’n broertje: de Phenom). Een wit of zwarte behuizing, met handles, en met de focus op een mesh voorkant om de behuizing lekker geventileerd te houden. Je zou wel heel onoplettend moeten zijn op de behuizingen markt om de vergelijking niet te maken. De afmetingen ontlopen elkaar niet veel, de prijzen zitten ook in dezelfde klasse, en ook de indeling toont enige gelijkenissen.
Maar een populair model bekijken (En ik denk toch wel te kunnen stellen dat de Prodigy een beetje ‘de’ lan / mod kubus case is geweest de laatste jaren) bij het ontwerp van iets nieuws vind ik geen schande, echte innovatie in pc behuizingen is niet eenvoudig, en veelal komen ‘innovatieve’ ideeen in de praktijk lang niet zo lekker uit als gehoopt. Gezien de Aquila een flink nieuwer model is dan de Prodigy mag je in elk geval wel verwachten dat Xigmatek leert van de voor de hand liggende concurrent. De reden waarom ik vrij diep in ga op 1 alternatief is omdat ze een aantal belangrijke punten erg goed hebben aangepakt.
Om te beginnen heeft Xigmatek gekozen om een window fabrieks-af mogelijk te maken, en dat deze niet los besteld hoeft te worden. De meerprijs van een window variant komt daarmee op ca 5 euro, en dat is zeker gezien de kwaliteit van de window weinig. Ik denk een verstandige keuze, want zeker voor een mobiele lan-box is de kans groter dat je je mooie hardware wil laten zien. Verder is gekozen voor een horizontale plaatsing ook wanneer je een mATX bord koopt (De Mini-ITX BitFenix behuizingen hebben dit, maar de mATX behuizingen hebben een vertikaal geplaatst moederbord), dit maakt de behuizing welliswaar iets breder, maar de 3 grote voordelen wegen daar ruim tegen op: Kabels zijn eenvoudiger en mooier te verwerken, een Grafische kaart in een niet- SLI of Crossfire opstelling zit niet direct tegen de zijkant van je case aan (dat geeft ze voldoende ruimte om te ademen), en als je veel met je behuizing op pad gaat met een build met een zwarte tower koeler ‘hangt’ deze niet aan je moederbord, en is zo de kans op problemen daar mee kleiner. Dit hangen is normaliter niet zo’n probleem, maar bij regelmatig transport is het een mooi plusje.
Ook wat betreft de koeling is de keuze voor 2x 140mm in plaats van enkel 2x 120mm aan de bovenzijde een leuke aanpassing. Niet dat een 240mm radiator te weinig is voor een i7-4770k of FX8350, maar de optie om toch nog iets groter te gaan is natuurlijk aardig.
Toch lever je ook wat in. De kwaliteit van de panelen van de Aquila valt niet veel aan op te merken, maar de Prodigy/Phenom heeft wel opvallend zware kwaliteit panelen er in zitten. Ook wanneer je meer dan 2 3.5″ drives wil plaatsen kom je in de Aquila al snel in de knoop (Je zou de optical bay kunnen gebruiken voor een extra drive), al is dat laatste lang niet in alle builds een punt. En ook de kleurstellingen zijn wat beperkter, het is wit-met-zwart, of zwart, terwijl de Prodigy er in allerlij kleuren en kleur-details is. Hoe dan ook, als je het bij elkaar optelt, kan je toch zeggen dat de Aquila flink tegen de benen schopt van de huidige lan-box koning, en dat is positief voor ons kopers.
Afhankelijk van de versie die je kiest zal je dus tussen de 70 en 80 euro kwijt zijn, en voor dat geld mag je gewoon wat moois verwachten. Wat dat betreft kan ik over deze Aquila gelukkig dan ook positief zijn, want je krijgt waar voor je geld. Als ik de features en de kwaliteit van de materialen en afwerking vergelijk met andere behuizingen in zijn prijsklasse kan hij gewoon prima mee, en ik denk dat de huidige prijzen dan ook fair zijn. Soms denk ik wel eens dat een behuizing iets goedkoper had gemogen, of iets meer had moeten bieden, maar dat valt bij de Aquila wel mee. Veel andere directe alternatieven wat betreft de looks en uitstraling zijn er niet, dus dat maakt de Aquila uiteindelijk een mooie toevoeging op de markt.