WD Blue SN550 review
We gaan verder met nog meer SSDs! Vandaag is het aan de WD Blue SN550, een M.2 NVMe SSD (Gen 3) in het instapsegment. Zo betaal je net iets meer dan 100 euro voor de 1 TB variant, nog geen 60 euro voor de 500GB variant, en er is (in tegenstelling tot menig budget M.2 SSD) zelfs een 2 TB variant van, al is die momenteel verkrijgbaar.
De WD SN550 Samengevat
Ik denk dat de foto hier eigenlijk het hele verhaal al zegt: de SN550 stelt fysiek niet gek veel voor. Het is een 3-bit MLC (TLC) SSD, maar één zonder verdere poespas. Geen DRAM cache, geen fancy design, letterlijk een controller en één 1 TB flash chip. Kortom, gewoon een no nonsense NVMe SSD gericht op lage kosten.
Verkrijgbaarheid is zoals genoemd een issue momenteel, maar in theorie is hij te koop van 512 GB tot aan 2 TB.
SSD Resultaten 2021 – Simplified
Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.
Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:
– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.
– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.
– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.
De resultaten waren als volgt. Quick:
Het was te verwachten, want juist SSDs mét een DRAM cache doen het in de quick test erg goed (bijvoorbeeld de Corsair MP400), en de SN550 heeft dat niet. Net als zijn grote concurrent de Kingston A2000 overigens, die hij net voor blijft maar die normaliter weinig tot een paar euro minder kost.
Full:
Hier begint het 3-bit geheugen wat karakter te tonen, en belandt de SN550 in de middenklasse. Wederom gezellig naast de A2000.
Consistency:
In de lange test begint de SN550 weer wat achter te lopen. Was te verwachten en dit zou toch nooit een echte intensieve use case aanrader worden, maar wanneer hij het tot op de cent moet uitvechten met een A2000 is het wel jammer dat die laatste hier toch duidelijk beter stand houdt.
Bovenstaande consistency resultaat is behaald op een platform zonder heatsink of actieve koeling. Een her-test mét koeling volgt nog nadat alle SSDs die test hebben doorstaan (eta, enkele weken).
Maximale snelheden
Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.
Zoals de specs al deden vermoeden: puur voor sequentials is de SN550 geen hoogvlieger.
Conclusie
Hoewel er nog wat SSDs door de test wandelen, net als dat de consistency test mét koeling nog volgt, kunnen we de balans opmaken:
De WD Blue SN550 legt de focus op een lage prijs, dus dan moet je geen high-end prestaties verwachten, maar willen we gewoon iets dat “prima” is voor weinig. Hij behoort samen met de A2000 tot de goedkoopste NVMe opties op de markt, en het is dan ook leuk om te zien dat juist die twee drives nek-aan-nek gaan. Normaliter probeer ik niet te veel te focussen op één concurrent, maar de gelijkenissen in prijs en prestaties zijn hier wel heel opvallend. En gezien de A2000 al enige tijd onze budget aanrader is is het eigenlijk ook een compliment voor de SN550 dat we ze naast elkaar zetten: je zou ze in de praktijk niet van elkaar kunnen onderscheiden, en de SN550 is dus ook een uitstekend alternatief voor wat ik al tijden onze go-to budget SSD noem, oftewel dat is een prima resultaat. Mijn voornaamste bezwaar is dat de A2000 meestal iets goedkoper is, maar WD hoeft er maar een euro vanaf te snoepen om dat om te keren, dus het is gewoon zaak om de prijzen scherp in de gaten te houden.
Al met al is het een valide alternatief als je wat betaalbare extra storage zoekt, het is een valide betaalbare OS drive (al zouden we wel overwegen een iets duurdere SSD met DRAM cache te pakken als je iets meer eisend bent), en als je echt een data-vreter zoekt shop je beter in een iets hoger segment. Wellicht het leukste is dat de WD Blue SN550 wél in 2 TB variant bestaat, iets bij veel betaalbare drives (zoals de A2000) niet het geval is, ware het niet dat juist die 2 TB variant momenteel niet (goed) leverbaar is. Desondanks één om in de gaten te houden als je op de kleintjes let.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)