WD Black SN850 review


We gaan verder met nog meer SSDs! Vandaag is het aan de WD Black SN850, WD’s PCIe Gen4 topmodel waarmee ze bovenaan de performance grafieken willen komen te staan. Geen SSD met een focus op prijs-prestatieverhouding, maar gewoon puur power voor iedereen die het aller beste wil. Da


De drive samengevat


In tegenstelling tot de ietwat suf ogende SN550 is de SN850 fysiek een tikkeltje indrukwekkender: zwart PCB, plus meer dan een enkele flash chip zoals op het instapmodel. De WD Black heeft alles wat je van een high-end SSD verwacht: controller, een flinke rij flash chips, en een beetje DRAM voor caching (naast SLC caching).



Een opvallende afwezige is de hardware encryptie, iets wat WD op eerder Black drives ook niet belangrijk vond. En, voor de gemiddelde consument, vermoedelijk niet iets waar je wakker van zal liggen maar het is wel iets waar Samsung met hun 980 PRO dan punten scoort als je het wel wilt.

WD heeft echter een ander voordeel: deze SSD komt wel in 2 TB variant, waar Samsung hun belofte van een 2 TB versie “later in 2020” vooralsnog niet heeft kunnen waarmaken.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Zo, die staat. WD’s controller en cache lijkt uitstekend zijn werk te doen, en ze slaan een flink gat niet alleen met het middensegment, maar ook de directe concurrentie van o.a. Seagate, Samsung, Sabrent, Patriot en Corsair.

Full:


Ook in de langere, praktische test scoort de WD echt heel goed, met een enorm gat boven de concurrentie. Met marge de snelste OS drive die we in de lijst hebben staan.

Consistency:


Hier verandert de situati, want tijdens de Full test viel al op dat de SN850 heel heet werd: 100 graden werd in enkele minuten van stress bereikt, en dat is best zorgwekkend. De eerste SN850 sample overleefde de consistency test zelfs niet, meermaals liep hij vast, iets waarvan wij dachten dat het door oververhitting kwam.

Achteraf bleek dat het een firmware issue was, iets wat WD gedurende onze testperiode heeft opgepakt en opgelost, en vanaf dat moment konden we de test wel goed doorlopen. Echter met een so-so resultaat: sommige Gen3 drives presteren beter na enkele uren van stress, terwijl de WD alsnog heel heet bleef.

Dit resultaat was genoeg om enkele SSDs ook met heatsink en fan te hertesten, iets wat we op termijn met alle NVMe drives zullen doen. De koeling gaf de WD Black een leuke prestatieboost in deze test in elk geval, maar ook in extreem intensieve scenario’s zijn er dus betere alternatieven zoals de 980 Pro, of de Seagate Ironwolf 510.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Mooie read score, write jammer genoeg niet bovenaan, maar goed genoeg dat we ons afvragen of een grotere capaciteit genoeg zal zijn om ook daar de nummer 1 positie te pakken: grotere SSDs doen het in de regel iets beter.


Conclusie


De WD Black SN850 is een SSD die extreem goede scores neerzet en op de meeste vlakken zijn Gen4 competitie een pak slaag geeft. Zowel als extra opslag als als OS drive zijn de resultaten echt heel indrukwekkend. Dat hij in de consistency test iets terugvalt vinden we met een oog op de meeste realistische situaties niet zo spannend.

De extreme temperaturen en het in eerste instantie (meermaals) falen van de extreme consistency test is echter wel een smetje waar ik mij lastig overheen kan zetten. We weten dat performance SSDs heet kunnen worden, maar net als bij processors is het een heel ander verhaal wanneer een SSD geen 90 graden wordt, maar 100. En dat is de buitenkant van de controller. Kortom WD pusht de drive heel hard.

Nu is dat makkelijk te verhelpen: gebruik een SN850 gewoon altijd met een koelblok en voldoende airflow. Het zou WD enkel sieren als ze dit ook gewoon direct duidelijk zouden maken: op de doos, in de handleiding, en op de website zouden vermelden, want in een slecht gekoelde situatie voorzie ik wel wat problemen. Maar, mits goed gekoeld is dit een top performer, een die niet meer kost dan concurrerende Gen4 SSDs, en niet onbelangrijk: ook daadwerkelijk in 2 TB variant te koop is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.