Ok, leuk en aardig. De Quickstore is (nog altijd) een prima externe behuizing met een scherpe prijs vergeleken met de concurrentie (zeker op 3.1 gebied met een gebrek aan concurrenten), en ook de controller biedt iets waar nog weinig andere fabrikanten op in hebben gezet. Maar wat kunnen we nu met USB 3.1? Want dat was voor mij toch de grote vraag.
Eerst moeten we even terug naar het verleden en kijken naar wat USB 2.0 en 3.0 (Jawel, 3.0, geen typo) precies deden. Ik zal niet in extreme detail treden, maar bij USB 2.0 zaten we met een beperking van ca 35 MB/seconde. Hoewel dat inmiddels 15 jaar geleden een leuke snelheid was, en een mooie verbetering ten opzichte van USB 1.x, was het nog altijd de bottleneck als het om dataoverdracht naar externe harde schijven ging (voor een gemiddelde externe HDD kan je aanhouden dat ze iets van 100MB/sec wel kunnen pruttelen). USB 3.0 bracht een flinke hoeveelheid optimalistaties, en bracht de maximum snelheid naar maar liefst 400MB/s; een enorme winst. USB 3.0 was als gevolg een flinke boost voor tal van doeleinden en verplaatste tevens ook de bottleneck van de controller/aansluiting naar het aangesloten apparaat. “And there was much rejoicing” kan ik gerust stellen, zeker bij de liefhebber die de prestaties goed wisten te benutten, maar ook bij een gemiddelde consument gingen de vakantiefoto’s toch wel even 3x sneller naar de externe HDD.
Minder ‘rejoicing’ zagen we bij de mensen die met veel optimisme de vele USB 3.0 USB sticks die op de markt verschenen aanschaften. Zij kwamen namelijk snel tot de realisatie dat de aansluiting weliswaar USB 3.0 was (Hoera voor blauwe pluggen! Blauwe plug = Speed! etcetera), maar dat de meeste sticks eigenlijk maar weinig raad wisten met die nieuwe snelheid. De meeste mechanische 2.5” HDD’s komen nog altijd niet gek ver voorbij de 100MB/s, en ook een gemiddelde USB stick komt niet veel verder. Sterker nog, echt goedkope USB sticks die anno 2015 te vinden zijn (Want waarom duurdere kopen als goedkopere ook USB 3.0 hebben? *Ahem*) zitten nog altijd rond USB 2.0 snelheid. Gangbare ‘ degelijke’ modellen zitten tegenwoordig wel al rond de 200MB/s, maar enkel de allersnelste (en duurste) USB Sticks van vandaag kietelen pas de bovengrens van de USB 3.0 mogelijkheden, maar dan praten we wel over hele specifieke omstandigheden; in de praktijk voldoet USB 3.0 simpelweg nog voor de USB sticks van vandaag.