Toch maar even ‘uitpakken’, ondanks dat er niet gek veel te showen is moet ik het toch altijd wel een beetje van plaatjes hebben nietwaar? Verpakkingen voldoen, niet te veel poespas, maar wel netjes. De controller zelf is compact, eenvoudig, en we zien uiteraard de twee USB 3.1 aansluitingen welke overigens wel blauw uitgevoerd zijn ondanks dat er geen kleur vastgesteld is voor USB 3.1. Let wel op bij de SATA power aansluiting dat je deze een beetje vast houdt en voorzichtig aan sluit, een paar soldeerlijntjes kunnen geen giga krachten weerstaan. Ondanks de hoeveelheid aandacht die USB 3.1 recentelijk kreeg is er vooralsnog nog maar één chip op de markt die USB 3.1 mogelijk maakt voor ons consumentjes: De ASMedia ASM1142 controller die 2 USB3.1 poorten kan aansturen. Deze chip wordt zowel gebruikt door de losse controllers zoals deze Sharkoon, als door moederbord fabrikanten die USB 3.1 inbouwen in hun nieuwe borden. Nu is het uiteraard zo dat de implementatie wat te wensen over kan laten, maar in de regel vormt de controller de basis voor de prestaties, en eigenlijk kunnen we dus al stellen dat de prestaties van de verschillende USB 3.1 implementaties (in het huidige aanbod) elkaar weinig zullen ontlopen (mits fabrikanten geen hele domme dingen doen)




De host controller maakt gebruik van een PCI-E 2.0 x2 slot, iets wat we weinig zien in moederborden, maar gezien de PCI-E compatibiliteit is hij vervolgens prima te gebruiken in elk PCI-E x4 of x16 slot, zowel voor PCI-E 2.0 als 3.0, oftewel de meeste recente moederborden kunnen hem aan. Hoewel in theorie de doorvoer van 2.0 x2 nipt trager is dan USB 3.1 (1GB/s vs 1.2GB/s) is ook dit praktisch weinig beperking, zeker in combinatie met de Quikstore die intern een SATA-600 aansluiting heeft en daar dus sowieso niet bij zal komen, maar ook met snellere oplossingen lijkt de laatste 200 MB/s vooralsnog vooral theoretisch. De kaart is verder voorzien van een SATA stroomconnector, hoewel niet specifiek wordt aangegeven dat deze nodig is werkte de kaart niet op mijn test-systeem zonder, oftewel ga uit van het feit dat je een SATA stroomkabel aan moet sluiten. Een Windows 8(.1) installatie herkent de kaart verder vanzelf, de Windows 7 installatie vereiste installatie van de drivers die op CD werden meegeleverd alvorens hij werkte.

De behuizing, de QuickStore 3.1 is uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van zijn 2.0 en 3.0 broertjes. Een lichte behuizing met een zwarte faux-brushed-alu (maar het is kunststof) uitstraling. Traditioneel zijn het betaalbare behuizingen, maar de ruime ervaring met zijn voorgangers geeft mij ruim voldoende vertrouwen. Plaatsen van de SSD (of HDD) is verder een kwestie van één schuifje verplaatsen, en de SSD (of HDD) kan er in; geen tools nodig.





De Quickstore behuizing biedt ruimte aan een enkele SATA HDD of SSD. Hoewel USB 3.1 weliswaar 10Gbit/s aan kan, iets wat ook op de specificatiepagina staat, moeten we niet vergeten dat de SATA-600 aansluiting wel degelijk de bottleneck vormt op dit apparaat. Beetje jammer natuurlijk dat een niet-geinformeerde consument daar op het verkeerde been wordt gezet, maar als je geen idee hebt hoe SATA en USB 3.1 in elkaar zit dan zal je het verschil vermoedelijk ook niet merken? Verder.. tja, het is een externe behuizing, je stopt er een HDD of SSD in. Niet bijster complex.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.