Meestal weet ik heel goed wat ik uit zoek als het op muizen aan komt, maar bij de Ventï moest ik mij een beetje laten verrassen. Ik had dan wel gezien dat de Ventus ambidextrous is, en de Ventus X ietwat ergonomisch, maar that’s it. Bij beide muizen viel in eerste instantie op dat ze iets bovengemiddeld zijn bemeten. Zo lijkt de Ventus X iets weg te hebben van de haast legendarische IntelliMouse Explorer 3.0, maar in de praktijk is de Ventus X echt een stukje groter en voller. Voor mensen die een dergelijke vorm zoeken, maar het gros van de muizen wat aan de kleine kant vinden, is het daarmee een interessante keuze zonder dat hij dusdanig groot is dat je elegante partner met lieve dames handjes er niet meer mee overweg kan, wat bij de echt grote muizen het geval is. Het lijkt een echte palm grip muis, al zullen ietwat grotere handen hem even prettig in een claw positie nemen. Dit in tegenstelling tot de Ventus die met een wat meer bescheiden hoogte een claw grip meer waarschijnlijk maakt bij gemiddeld afgemeten (en grotere) handen, en waarbij ook een fingertip grip bij grote handen geen issue is. Palm grip kan overigens wel mits je iemand bent die dat prettig vindt met een vlakke muis, maar het is niet de primaire vorm ervoor. Beide muizen zijn met hun vorm en materialen prima op te tillen voor mensen die dat graag doen. In hoeverre deze genoemde elementen prettig zijn is zeer subjectief, dus denk goed na of je een hogere, volle muis wilt, of toch liever een wat platter model. In beide gevallen moet ik stellen dat ze wel stevig en goed in de hand voelen, dus het is enkel een kwestie van kiezen welke vorm bij je past.
De Ventus moet daarbij ook geschikt zijn voor linker handen, want ook zeker het geval is. Nu ben ik zelf een redelijk ervaren linkspoot nadat enkele jaren geleden mijn rechterhand enkele maanden ‘out of order’ was, en ik kon dan ook direct lekker met de Ventus overweg met mijn linker hand. Wel valt op dat de ‘duimknop’ aan de rechter kant (duimknop voor je linker hand dus) een stukje verder naar voren zit, en eerder gemaakt lijkt als pinkknop voor rechtshandigen dan als duimknop voor linkshandigen. Met een grote hand is dat geen probleem en haal je het eenvoudig (de Ventus is tenslotte niet overdreven groot), maar toch voelt het een beetje anders dan gebruikelijk, of althans tegen het ontwerp van de Ventus in. Aan de andere kant merk je dan dat de pink-knop eigenlijk te dicht bij het midden staat, waardoor hij niet heel lekker te gebruiken is. Een echte ‘ambi’ muis zou ik het dus niet noemen, omdat je m.i. één van de zij knoppen niet heel natuurlijk kan bedienen, echter als game muis voor rechtshandigen, en vervolgens als een prima bruikbare muis voor linkshandigen die ook af en toe op de pc zitten is het zeker een optie.
Met de naam ‘Ventus’ en de zichtbare ventilatie is het natuurlijk de vraag hoe je dat ervaart, maar om eerlijk te zijn kan ik daar niet echt eenzijdig antwoord op geven. Ik vond de muis prettig bij langdurig gebruik, en hij bleef gevoelsmatig ook ‘fris’, maar ik heb met niet geventileerde muizen ook geen problemen. Als je nu geen problemen ervaart betwijfel ik of je de ventilatie als winst zal ervaren. Toch zijn er flink mensen met zweethandjes voor wie de rubbercoatings van andere muizen een echt probleem zijn. Deze muizen combineren een geperforeerd oppervlak met ventilatieruimte en een harder plastic, wat in dat geval zeker als pluspuntje mag gelden. Wel zou ik dan de Ventus X nader bekijken, want het materiaal aan de bovenzijde lijkt nog net wat harder en minder gevoelig dan de iets mattere Ventus.
Met Omron switches komt het klik gevoel niet als een verrassing, deze zitten namelijk in praktisch elke game muis. Een voelbare en hoorbare klik, een redelijke feedback, etcetera, gewoon in orde. De zijknoppen zijn wat zachter, wederom zoals bij praktisch elke muis. Vermoedelijk iets van een Kailh switchje er in, maar het gevoel klopt wel. Scrollwiel is ook vrij standaard, iets aan de zwaardere kant vergeleken met mainstream muizen, maar dat komt games in de regel wel ten goede. Combineer die factoren met een bovengemiddelde solide materiaalkwaliteit van de andere elementen en het resultaat is een keurig muisje.
Nog even een fotomomentje om de muisjes nogmaals naast elkaar te zetten voor wat extra perspectief: