Dat TP-Link de primeur heeft mag duidelijk zijn, en het is goed, nee: cruciaal dat fabrikanten voorbij de wensen van vandaag kijken en inzetten op de toekomst. Ik vind het in dat opzicht een compliment waardig dat ze durven in te zetten op ‘the next level’, en tegelijk ook niet bang zijn te experimenteren met andere elementen omtrent ons thuisnetwerk; de Touch P5 router met ingebouwd touchscreen is daar een leuk voorbeeld van. De technologie die hier naast mij staat is bij gebrek aan apparaten die er daadwerkelijk gebruik van kunnen maken ook iets voor de toekomst, maar wellicht niet zo ver als je zou denken. De beschikbaarheid van een enkele wireless –ad client op de markt zou al voldoende zijn om, situatie afhankelijk uiteraard, een wireless –ad router zoals deze Talon AD7200 een flinke streep voor te geven op de huidige generaties. Momenteel is er slechts één laptop die het ingebouwd heeft, maar de chip bestaat dus en het moet gek lopen als we die niet binnen afzienbare tijd los kunnen kopen.
De 60GHz / -ad band kent duidelijke voordelen en even harde nadelen. Wat snelheid betreft is het waanzinnig. Waar 5GHz / -ac netwerken soms flinke stappen weten te maken richting de snelheid van het ouderwetse draadje ligt de draadloze prestatie hier simpelweg hoger, een concept wat de gemiddelde geek vermoedelijk niet voor mogelijk kan houden. Ik zeg het nogmaals maar even: de doorvoer ligt hier hoger dan computers en laptops via het kabeltje aankunnen. Ok, de kabel zelf –kan- meer aan, maar de ouderwetse gigabit poort die in praktisch elke pc of laptop zit is dus nu de beperkende factor geworden in plaats van het draadloze gedeelte. Hoe veel hoger de prestaties precies uit gaan komen in de praktijk blijft lastig in te schatten, maar daarvoor zou ik of een derde router moeten hebben, of had TP-Link 10Gb poorten moeten plaatsen op dit model. Bidirectional iperf resultaten komen nu uit op ca 1450Mbps in real-world situaties, met uitschieters richting de 1800 in een overdreven ideale positie; beide echt niet misselijk. Wat erg prettig is is dat de voordelen ook eenvoudiger te behalen zijn per wireless –ad capable systeem, waar andere moderne high-end features meer situatie afhankelijk zijn: tri band gaat pas voordeel bieden bij meerdere (snelle) clients die gelijktijdig zwaar belasten, bij MU-MIMO gaan we de grote winsten zien zodra meerdere (het liefst alle) clients in huis MU-MIMO compatible zijn, en dan ook bij gelijktijdig gebruik. De nieuwe snellere –ad clients hebben in een dergelijke opstelling daarbij ook geen hinder van al die ‘oude’ apparaten op de ‘oude’ frequenties. De winst ligt dus letterlijk voor het oprapen.
De beperkingen van 60GHz / -ad netwerken zijn echter ook heftig. Hoe beregoed de snelheid ook is binnen de ruimte van de router, of zelfs over redelijke afstanden, en of ik hem nu achter een kastje of aan het plafond hang, een beetje muur kom je simpelweg niet doorheen. Dikke muren met staal waren altijd een uitdaging voor routers, maar ook eenvoudigere muurtjes kunnen al funest zijn voor de 60GHz verbinding, waarbij je dan terugvalt op je 5GHz en 2.4GHz netwerk. Uiteraard is de Talon AD7200 een prima capabele all-round router (Wat standaard testjes op die andere frequenties duiden op een verder prima AC2600 prestatie, helaas mis ik dan weer MU-MIMO clients voor de interessante test aldaar) en met een berg features en zelfs de MU-MIMO ondersteuning waarvan ik de grootschalige uitrol niet af kan wachten is het een knap apparaat. Maar die ‘voorbij de kabel’ / ‘in de praktijk net zo snel als kabel’ prestaties ben je voorbij dat muurtje kwijt.
Met een redelijk duidelijke indicatie van wat wij van 60GHz / -ad netwerken kunnen verwachten de komende jaren is het uiteindelijk vooral zaak om na te denken over praktische toepassingen. Router in je meterkast en –ad clients 2 kamers verderop, een vrij voor de hand liggende situatie in huis lijkt mij, is dan niet de oplossing. Echter meerdere –ad accesspoints binnen je huis op de drukste wifi punten kunnen wel degelijk een gigantische stap betekenen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan foto’s en video’s bewerken op je NAS of server zonder geneigd te zijn een kabeltje te trekken; ik zou dat kabeltje aan mijn laptop best willen missen en ik zit meestal op nog geen 3 meter van mijn AP, maar die gigabit verbinding is mij goud waard. Ook in individuele grote ruimtes lijkt deze techniek bijzonder interessant, bijvoorbeeld in een grote kantoorruimte zonder dikke muren om het signaal te verprutsen. Hoewel ik hier in huis niet verder kan komen dan 16 meter waren ook op die afstand de prestaties nog hoger dan de gigabit poorten aan konden, en daar moet nog wel wat rek in zitten. Een Talon AD7200 aan het plafond, wat systemen met –ad antennes op de werkvloer, en je moet serieus kunnen knallen op je netwerk. Alhoewel, gezien de spin-achtige uitstraling van deze router weet ik niet of de dames op de verdieping hun verbeterde netwerkprestaties op dezelfde manier zullen ontvangen als de IT’ers (jawel, even lekker stereotypen). Of als TP-Link de Talon A7200 waterdicht hadden gemaakt hadden ze wellicht nog markt gehad aan de geeks die met hun overburen een dikke wireless bridge op willen zetten, wireless –ad leent zich er in elk geval uitstekend voor. Hoe dan ook een techniek met potentie, en nu maar afwachten tot de eerste los verkrijgbare –ad adapter mij van dat kabeltje verlost.
Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”363023″ numshops=”5″]
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: