Nu, naar het hoofdgerecht! Hoewel Wireless –ad voor interessante theoretische discussies kan zorgen ben ik maar een simpele ziel met een paar simpele vragen die ik wil beantwoorden in deze review:
– Wat is de maximale snelheid die ik kan halen met deze techniek in een ideale omgeving, want dikke getallen w00t.
– Hoe houdt de snelheid stand over langere afstanden
– Hoe komt het signaal door een steunmuur van ca 25cm gewapend beton
– Hoe komt het signaal door een eenvoudige (steen en isolatie) tussenwand
– Ondervindt het signaal hinder van objecten in dezelfde ruimte.
Het mag duidelijk zijn dat mijn primaire focus ligt op het verstoren van het signaal. De reden daarvoor is eenvoudig: De nieuwere 5GHz netwerken zijn sneller dan de ‘oude’ 2.4GHz netwerken, maar dat signaal heeft veel meer moeite met (zware) muren. Het lijkt een logische gedachte dat een 60GHz signaal daar nog veel meer moeite mee zou hebben. De verschillende opstellingen worden in het volgende hoofdstuk in diagrammen duidelijk gemaakt.
De opstelling, positie van de routers terzijde, is als volgt: Talon AD7200 1 staat bekabeld aan pc 1 (Asus ROG Strix Z170 Maximus Hero, i7-6700K, Intel Iv219-V Gigabit network adapter). Talon AD7200 2 staat bekabeld aan pc 2 (ASRock Z97 Extreme 6, i7-4790K, Intel I218-V Gigabit network adapter). AD7200 1 zendt een 60GHz wireless –ad netwerk uit, en Talon AD7200 2 maakt een wireless bridge naar de ander. Oh, en twee Talons op tafel voelt stiekem best wel tof.
Voor het testen de snelheden gemeten van een directe bedrade verbinding tussen de twee systemen, wat neer kwam op ca 940Mbps met twee korte Cat6e kabels van een beetje kwaliteit. Lange kabels met hoge certificering had ik echter niet in huis, maar de twee 15 meter kabels (Cat5e) zaten op een prima bruikbare (en constante) 920Mbps. Nu mag 30 meter kabel op zich geen belemmering vormen, maar ik vond het welletjes en 920Mbps als referentiesnelheid is niet mis.
Test wordt uitgevoerd met iperf voor bandbreedte en overdracht van enkele bestanden om zeker te zijn dat de praktijk de theorie kan volgen. Los van de keuze voor de bridge modus op router 2 en de DHCP functie uitgeschakeld op dat model zijn er verder geen instellingen aangepast in de router alvorens te testen.