Alvorens we ons gaan richten op die 60GHz band eerst even een kleine tour door de firmware van de TP-Link AD7200. Herkenbaar als je reeds recente TP-Link routers in handen hebt gehad, maar ook licht en toegankelijk voor mensen met nul ervaring. Installatie spreekt redelijk voor zich, en de tips/notes leiden een onervaren gebruiker ook wel door de installatie heen. Standaard kom je dan in het ‘Basic’ gedeelte wat het instellen duidelijk op Jip en Janneke niveau houdt. Basale informatie (hoeveel clients online, heb ik een printer aangesloten, doet mijn internet het, etcetera) heb je daar tot je beschikking.



Zolang je als onervaren gebruiker binnen die Basic omgeving blijft hangen wordt je ook niet lastig gevallen met complexe vragen. Je draadloze netwerk instellen is bijvoorbeeld vrij van complexe beveiligingsvragen en je hoeft enkel aan te geven hoe je het netwerk wilt noemen en welk wachtwoord je wilt (en geen zorgen, beveiliging staat standaard op het prima veilige WPA2). Wat gastnetwerk betreft grofweg hetzelfde: naam, wachtwoord, aangeven of gasten elkaar en je lokale netwerk mogen zien (standaard uit), en gaan. Ook basic USB share en printer features zijn daar beschikbaar, met voldoende tekst en uitleg, en er zijn enkele eenvoudige opties om het gebruik van je kinderen te beperken; wanneer ze online mogen kan je aanpassen, of bepaalde sites blokkeren.





Duiken we in het ‘Advanced’ gedeelte worden we direct voorzien van tal van details, iets wat je op elke subcategorie van dit deel terug zal vinden; zo kan je hier wel elke detail van de beveiliging naar wens aanpassen. Zaken als port forwarding ontbreken uiteraard niet, en ook zien we een QoS en VPN feature (OpenVPN, PPTP VPN). Ondanks de extra portie informatie blijft de firmware echter wel prima overzichtelijk, en hoewel subjectief ben ik wel voorstander van de lichte uitstraling. Wel apart is het feit dat je voor de 60 GHz wireless bridge een andere firmware nodig hebt dan er standaard op zit, terwijl dat nou net even handig is in deze situatie.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.