De TP-LINK NC220 IP-camera heeft mij verrast met mooie features. Onder andere met de ingebouwde WiFi extender. Dit maakt de NC220 net wat ‘meer’ dan alleen de camera, je kan er namelijk prima enkele dode hoeken in je netwerk mee opvangen. Gemiddeld kost de NC220 55 euro wat een ‘budgetprijs’ is tegenover de eerder genoemde IP-camera’s, en een eenvoudige extender zoals hier zit ingebouwd kost je normaliter al de helft van dat bedrag. Voor het bedrag kan natuurlijk niet alles top zijn, zo moet de NC220 het doen met 480p als maximale resolutie en een kleinere kijkhoek van 67 graden. De hoek van 67 graden is vrij klein voor een camera in huis, waardoor het lastig is om een ruimte geheel in beeld te brengen. Je zal dan sneller geneigd zijn twee NC220’s te plaatsen voor een goed overzicht, waarmee je overigens alsnog goedkoper uit bent dan met de eerder door mij gereviewde Sitecom Twist & Mini of de Google Nest Cam.
De 480p beelden zijn overdag eigenlijk wel prima. Je kunt de omgeving en ‘levende wezens’ goed waarnemen. In de avond met nachtzicht worden kwaliteitsverschillen wederom wat meer duidelijk. De camera zou tot 5,5 meter een goede herkenbaarheid moeten verzorgen, dit valt in de praktijk wat tegen. Op 3 meter onder 480p / 30 FPS heb ik al moeite om gezichten goed te kunnen waarnemen. Een echte beveiligingscamera zou je het dus niet noemen.
De camera is tevens op verschillende manieren te benaderen. Je kunt de NC220 volledig beheersen via de software / WEB UI, die te bereiken is via het IP-adres wat je kunt vinden in je router. Het instellen van motiedetectie, geluidsdetectie en notificatiesopties gaat vlekkeloos. De TP-LINK Cloud software en tpCamera app zijn erg eenvoudig. Prima voor de gebruiker die de camera wilt installeren zonder te veel poespas. Een minpunt is wel dat er geen opties te vinden zijn voor motiedetectie, geluidsdetectie en notificatiesopties in deze software, zaken die ook een eenvoudigere gebruiker toch zal willen lijkt mij. Zodra je dat wilt zal je toch in de directe verbinding met de camera willen duiken. TP-link zou deze features voor de consument eigenlijk gewoon aan de app moeten toevoegen.
Hier mee durf ik te stellen dat de NC220 zich richt op gebruikers met een beetje gevoel voor hardware. Met de WiFi extender optie moet je al een bepaalde voorkennis hebben voor het instellen. Nee, het is zeker geen rocket science, maar even het toegewezen IP-adres opsporen, instellingen aanpassen en vervolgens notificaties krijgen per e-mail of via FTP vereist gewoon wat affiniteit. De NC220 is wat dat betreft simpelweg niet zo gebruiksvriendelijk als de Sitecom IP-camera’s of de Nest Cam die direct uit de verpakking zelfs door tante truus geheel te benutten zijn.
Met een prijskaartje wat ruim onder de eerder geteste concurrenten zit kan je lastig vallen over de kritiekpunten van deze camera, en dat je voor een kwart van de prijs van de Nest Cam geen ultieme camera gaat kopen zal vanzelfsprekend zijn. Zeker als je toch al van plan bent om een eenvoudige (het blijft tenslotte een 300n model) WiFi extender te kopen koop je in dit geval ook nog eens een 480p camera erbij. Met een degelijke bouw en redelijke opnamekwaliteit bij daglicht is het een leuk product voor eenvoudige doeleinden. De algehele gebruikservaring kan nog wat aan worden gesleuteld, maar de besparing die er tegenover staat zal voor velen toch een begrijpelijke doorslaggevende factor zijn.
Je kunt de TP-LINK NC220 vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net
Hieronder nog een aantal hoge resolutie foto’s voor nog meer beeldplezier! Klikken om de foto’s uit te vergroten: