TP-Link LB110, LB120 & LB130 review

Zeg je TP-Link dan denk ik direct aan routers, access points of iets anders om je huis van Wi-Fi mee te voorzien. Verlichting zal in elk geval niet op het puntje van je tong liggen, maar ze hebben wel degelijk slimme lampen in het assortiment: de LB110, LB120 en LB130 die zich van elkaar onderscheiden met de kleuren en soorten wit die ze kunnen weergeven, en de focuspunten voor de hele line-up bestaan uit een hub-vrije werking, toegankelijkheid van binnen en buiten huis, en de optie om hem met spraak te besturen via Amazon Alexa.

De huidige straatprijzen voor de LB110, LB120 en LB130 zijn respectievelijk ca 35, ca 40 en ca 50 euro.


De basis specificaties.


We zien dat het Wi-Fi lampen zijn, dat je een recente Android of iOS telefoon nodig hebt, en dat alle drie de modellen gebruik maken van de E27 socket, oftewel als vervanger van de bekende typische ‘grote’ lamp.

Alle drie kennen een 800lumen output, waarmee ze op vol vermogen een typische 60W gloeilamp kunnen vervangen. De LB110 straalt enkel warm wit licht op 270 graden uit, de LB120 behoudt die hoek maar biedt de optie om zowel koude als warme wit tonen weer te geven, en de LB130 maakt er een RGB feestje van en niet onverwacht kost dat je een beetje stralingshoek. De levensduur van alle modellen is met ca 25.000uur bij 25 graden gelijk, maar dat moeten we wel met een korreltje zout nemen omdat het weliswaar LED lampen zijn, ze toch echt nog flink warmer worden dan dat en warmte verkort de levensduur van elektronica, al zijn LED-lampen per definitie modellen voor de lange, hele lange zit. Op de US pagina zien we bijvoorbeeld een lifetime rating van bijna 23 jaar. Of dat zo is zal de tijd moeten leren, maar de verwachtingen zijn dus dat ze fors lang meegaan.

Alle drie de lampen zijn verder geheel dimbaar.


Heel spannend wordt dit hoofdstuk niet, omdat ik de lampen op mysterieuze wijze zonder retail verpakking van de vrachtwagen waren gevallen. Tot zover ik begrepen heb komt de retail uitvoering gewoon met een handleiding bijvoorbeeld, maar wij moeten het met deze geheimzinnige witte doosjes doen.



De lampen zelf zijn bij elke standaard best schattig met hun patroontje in het frame en de gekleurde randjes onderop. Bouwkwaliteit is lastig te kwantificeren maar ze voelen alleszins degelijk in de hand, zowel het frame als de aansluiting als de bulb zelf. Enige branding is uiteraard te verwachten, maar ik vind ze wel schattig.





Onder de gekleurde covers zien we dan de specs en de modelnummers. Groen voor de witte LB110, blauw voor de two-tone-witte LB120, en paars voor ons RGB-beestje.




Hoewel niet direct iets wat je bij het unboxen merkt moeten we wel zeggen dat dit vooralsnog de gehele line-up van TP-Link is, en als we dan zien dat alle modellen de E27 socket hebben dan vragen we ons uiteraard af wat we met onze niet-E27 lampen moeten. Concurrenten kopen? Het ontbreken van bijvoorbeeld een E14 (kleine fitting) model is gewoon jammer.



Aan lichtopbrengst geen gebrek, gezien het 60W vervangers zijn, en daar is niets aan gelogen verlegen met een traditionele 60W lamp. Ook de kleurweergave van de LB130 is meer dan prima, en de LB120’s capaciteiten wat ‘wit’ betreft laten ook een prettig gevoel achter.







Het zal niemand ontgaan zijn dat de strijd om de slimme verlichting in huis er vooral één geworden is tussen Philips Hue en de rest, althans voor Nederland want er zijn in de US nog wel wat andere grote spelers. Kleinere of jongere spelers die tegen dat grote ecosysteem willen opboxen moeten dan iets unieks weten te bieden, en vooral geen fouten maken op de meest basale zaken zoals het installatiegemak. Zeker in geval van deze lampen die zich met een hub-vrije werking toch een beetje richten op zij die geen huis vol slimme lampen willen, maar gewoon een aantal.

De installatie zelf is gelukkig weinig spannend. Kasa app downloaden en installeren (alhoewel TP-Link, knal hem even bij de Deco app erbij?), accountje maken, lamp in het socket, en lamp toevoegen. Even wachten.. icoontje kiezen voor die lamp, en presto. Eitje, prima geregeld.



De Cloud-account only werking is natuurlijk wel een lastig onderwerp: geeks zullen het niets vinden, maar het komt de toegankelijkheid wel ten goede gezien ook een leek binnen een paar minuten wat lampen die niet alleen aan te passen zijn, maar waarbij dit ook direct mogelijk is zonder dat je op je thuisnetwerk zit. Even die stoute boeven die je mooie spulletjes op het oog hebben met wat willekeurig licht activiteit afschrikken enzo.

Het brengt natuurlijk wel een security vraagstuk mee, want veel details over de beveiliging wordt niet vrijgeven, en het gros van de app functionaliteit draait om het feit dat je zowel toegang tot je netwerk geeft aan een andere partij. En met alle beste wil van de wereld is het natuurlijk niet ondenkbaar dat daar ooit misbruik van gemaakt kan worden, denk maar aan Ashley Madison bijvoorbeeld.. alhoewel, wellicht niet het beste voorbeeld in dit geval.

Terug naar de app, want ook de bediening is cruciaal. De basistaken spreken voor zich: tik op je lamp om hem aan/uit te zetten, verander de helderheid of in het geval van de LB120 en LB130 de kleur, en dat loopt ook allemaal van een leien dakje. Reactiesnelheid is enkele milliseconden, dus dat is prettig.



Naast wat basis instellingen en wat details over je verbruik draait het vooral om ‘scenes’ en ‘events’. Een planning maken is ook weinig complex, met tijden, dagen en eventueel aangepaste helderheid en/of kleur. Vooral de ‘circadian’ optie is best prettig, met automatische aanpassing van helderheid en tone afhankelijk van het dag deel. Goed, als iemand lichtelijk bezwaard met iets met een O een C en een D gaan wij voor de handmatige optie, maar het kan. Scenes zijn in feite profielen zijn met per-apparaat vastgestelde instellingen. Zo kan je bijvoorbeeld een ‘all 100% on/off’ scene hebben, maar je kan er ook je eigen concepten in kwijt. Ik kan bijvoorbeeld een ‘aan het werk’ scene maken waarbij de lampen achter mij op 50% helderheid staan, de lamp in de huiskamer en gang uitschakelen, en mijn bureaulamp (tenminste, als je daar een E27 lamp zou hebben) geheel aan staat. Een leuk concept, maar wel een waarbij het duidelijk als een gemis voelt dat er geen kleinere lampen of LED-strips voor dit systeem zijn.



Integratie met andere onderdelen is er wel, er zijn kennelijk sensoren en andere apparaten op de markt die het ‘works with kasa’ label hebben, er is zelfs een eigen SR20 Router / Smart Home controller welke integratie biedt, maar die heb ik in Nederland nog niet gezien. Welke producten specifiek goed integreren en hoe verkrijgbaar in Nederland ze zijn is wel de vraag, zo zien we Nest (best populair) en ook Amazon Alexa (In Nederland nog niet echt van de grond begrijp ik?). Echter niet in dat lijstje maar wel functioneel is de integratie met de Athom Homey, en hoewel de line-up een beperking is zet TP-Link de deur zo wel open om onderdeel te vormen van een groter geheel. Laten we echter niet vergeten dat ze niet de enige lampenbouwer zijn die dat hebben.


Vanuit een praktisch perspectief is er weinig toe te voegen aan de ervaringen met deze lampen. Eerdere ervaringen, ook onze, liepen wel eens tegen het feit aan dat na het openen van de app de lampen niet allemaal direct beschikbaar waren. Met de update van begin Juni zou dit verholpen moeten zijn en onze ervaring tot dusver (enkele weken verder) is ook dat zonder issues de app te openen is en de lampen bedienbaar zijn, met een vlotte telefoon geen relevante wachttijden aanwezig.






En daarmee, en bewust ook zonder hoofdstuk ‘in de praktijk’, geven we eigenlijk al aan wat voor producten dit zijn: Eenvoudig te installeren, no-nonsense lampen voor mensen die wel ‘iets’ slim willen, denk aan automatische schema’s, de optie om helderheid, kleur-tone of RGB-feest-kleur aan te passen, en klaar. Daarbij is de scene optie om meerdere lampen en eventuele smart-plugs in één keer op een specifieke stand te zetten ook best leuk en lekke toegankelijk. Maar voor mensen die meer willen houdt het daar wel een beetje op. Spraakbesturing is een leuk onderdeel in theorie, maar Alexa is niet breed verspreid in Nederland en als je naar een completer of complexer ecosysteem gaat kijken met Alexa inbegrepen zal je vermoedelijk die meerprijs voor alternatieven ook wel overwegen. Wel gaan we met de Athom Homey aan de slag waarin deze TP-Link lampen goed integreren, dus het TP-Link systeem zit niet ‘dicht’, maar ze zijn ook niet de enige die daarbinnen integreren.

Waar Philips Hue het mega ecosysteem biedt met tal van lamp opties moet de concurrentie echter iets doen. TP-Link probeert een makkelijker alternatief te bieden door direct op je netwerk te zitten, dus zonder hub nodig te hebben en feitelijk werkbaar op elke Ziggo/KPN router of 3rd party router dan ook, en zeker voor omgevingen met slechts een handje vol lampen is de investering in een Hue kit toch nog best wat geld. Per losse lamp ontloopt het elkaar echter niet heel veel, vermoedelijk ook omdat de kosten van Wi-Fi per lamp vast een stuk hoger liggen dan enkel een Zigbee module en het feit dat TP-Link nog geen schaalgrootte zal hebben. Dankzij die beperkte besparing per lamp zal je met een toenemend aantal lampen dus extreem besparen op de uitgebreidere systemen met een groter aanbod, terwijl Chinese alternatieven (import-gedoe terzijde) weer aanmerkelijk goedkoper zijn. Daar zet TP-Link natuurlijk wel wat Nederlandse-shop zekerheden tegenover plus het feit dat dit flink heldere 60 W vervangers zijn, met een mooi kleurbereik en ook soepel werkende app (Dat gaat met import wel eens anders…), waar het gros van de alternatieven geen 60 Watt vervangers zijn, maar die zijn er wel dat is niet het zwaarste argument dat ik soms kan bedenken. Het neemt ook niet weg dat TP-Link wat moeite heeft om er echt tussenuit te springen op de éne, of andere manier en zich zo van een licht ‘me-too’ mantel te ontdoen. Kwaliteit en levensduur zijn weliswaar focuspunten, maar als reviewer kan ik daar weinig mee anders dan hopen dat de lampen daadwerkelijk tientallen jaren mee gaan.

Waarmee ze het zichzelf vooral lastig maken is het gebrek aan niet-E27 modellen. Ze hebben de installatie namelijk goed voor elkaar, de app ervaring werkt soepel en vereist geen techie-kennis om er mee om te gaan, en het resultaat is ook gewoon een prima aantrekkelijke lamp en flinke (RGB) lichtopbrengst. Echter was die ervaring veel mooier geweest als ik ook een paar van mijn E14 lampen had kunnen vervangen, en het liefst had gecombineerd met een mooie LED-strip achter het TV meubel om met een goed afgestelde ‘movie scene’ (gros lampen uit, gedimde lamp in de hoek, warm-wit licht achter de TV om maar wat te noemen) ook echt betekenis te geven.

TP-Link zet met de LB110, LB120 en LB130 een prima losstaand product neer, maar het huidige assortiment schiet te kort om als compleet ecosysteem mee te spelen in een almaar volwassener wordende markt. Inmiddels enkele maanden op de markt is er vooralsnog ook weinig concreets bekend over toevoegingen aan hun smart-bulb systeem. Was het allemaal gloedje nieuw had ik daar wat zachter in gestaan, maar de lampen zijn dus al even uit en vooralsnog zie ik geen andere aanstaande releases en ontbreekt dus een merkbare drive vanuit TP-Link om dit echt tot een succes te pushen met een mooi totaal aanbod.

TP-Link heeft door de jaren laten zien dat ze bepaalde (bestaande) concepten goed kunnen uitvoeren voor veelal aantrekkelijkere prijzen dan gebruikelijk, denk bijvoorbeeld aan het Deco systeem wat de markt voor Wi-Fi systemen echt een flinke zet geeft, en dat maakt het ontbreken van die echte push wel jammer. De basis voor TP-Link met lampen staat namelijk goed, en voor zij die enkel wat E27 lampen slimmer willen maken zonder hubs of ander gedoe zijn dit vandaag de dag al zeer redelijke opties, dus wat mij betreft valt er weinig meer te doen dan het assortiment uitbreiden, en dan hopelijk als gevolg van schaalvergroting ook nog ietsjes scherper in prijs afzetten van die gevestigde orde; om koning licht te worden en voorbij het ‘leuk voor een paar lampen’ concept te groeien zullen alle kleine beetjes zeker helpen of zelfs nodig zijn. Als ze dat kunnen realiseren dan zie ik er echter wel een grotere toekomst in, want hoewel Hue een leuk concept is is de standaard opmerking “wel duur”. Ik zou denken dat daar kansen liggen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/tp-link-lb130-lb120-lb110-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.