TP-Link EAP Omada EAP Update


De zoektocht naar “gewoon goed WiFi” is en blijft relevant voor praktisch elk modern huishouden of welk bedrijf dan ook. Laat ik dat toevallig hebben gevonden, maar over het algemeen schrijf je niet heel snel over iets dat al jaren gewoon goed werkt. Dik twee jaar terug schreef ik over TP-Link’s toen gloednieuwe managed access points en hoe ik er goede eerste indrukken van kreeg, maar schreef ik ook dat een managed access point oplossing uiteindelijk zichzelf langdurig in de praktijk zal moeten bewijzen.

Inmiddels heb ik door de jaren heen tientallen van deze access points (uiteraard niet alleen voor mijzelf) in de praktijk gebracht en is het tijd voor die (door betrouwbaarheid) verdiende update over mijn ervaring. Een ervaring die ik een beetje bleef uitstellen omdat ik niet heel veel meer te melden heb dan in de review uit 2017 dus als je die vers in het geheugen hebt zitten weet je vermoedelijk al genoeg, maar eigenlijk is dat precies het compliment wat een managed access point systeem nodig heeft en reden genoeg om toch eens een update te schrijven.

Het hele EAP / Omada assortiment is o.a. bij Coolblue te koop


De basis


Het Omada EAP systeem van TP-Link bestaat grotendeels uit access points die je gecentraliseerd (of op afstand) kan beheren en controleren, managed dus. Je kwakt wat access points door het huis of de zaak, bij voorkeur bedraad (al is er mesh support, daar maak ik zelf geen gebruik van), en presto: WiFi. Althans, nadat je het beheerpakket hebt draaien en wat fundamentele instellingen hebt opgezet. Een 1-2-3 consumer-mesh oplossing is dit dus niet, die overweeg je vooral als kabels trekken geen optie is en gebruiksgemak boven alles gaat. Dit EAP systeem koop je omdat je liever wel een kabels trekt omdat je écht om je WiFi geeft en gewoon betrouwbaarheid op één zet. Of per sé geavanceerde features zoekt voor je zaak, of vooral om remote management geeft. Vooral voor de zakelijke markt gemaakt dus, maar ook prima voor een prosumer die geen angst heeft voor een klein beetje tunen.

In 2017 deed je dat feature beheer vanuit een softwarepakket dat je op je server liet draaien (WiFi werkt wel zonder software, maar de geavanceerdere functies niet, daarover straks meer). Tegenwoordig verkopen ze ook een losse Omada Cloud Controller, de OC200 a ca 7 tientjes. Noodzakelijk is die niet, maar hij maakt het leven in mijn optiek wel een stuk makkelijker. Daarbij zijn de access points een stuk goedkoper dan de concurrerende Ubiquiti AP’s, dus die extra controller kan er ook nog wel bij. Uit ervaring met enkele van deze dingen: een vanzelfsprekende keuze als je ook maar iets van beheer toe wil passen. Zorg wel dat je een PoE switch hebt om hem te voeden, of je kan een oude USB adapter gebruiken om hem te voeden, maar een losse adapter ontbreekt.



Het gros van TP-Link’s line-up is niet erg veranderd. De EAP’s zijn inmiddels aan revisie v3 toe, maar in de basis zijn net als 2,5 jaar terug de dual-band EAP225 en de tri-band EAP245 alsnog de interessantste access point in de line-up. Snel, goedkoper dan de concurrentie, en ze zien er nog een beetje chic uit ook. Ze zijn aan muren of plafonds te monteren, via PoE te voeden (let op, verschillende modellen hebben verschillende PoE eisen), en sommige modellen zoals de EAP245 hebben een tweede LAN poort voor een bedraad apparaat.





De line-up is wel wat uitgebreid. Zo hebben ze nu ook een waterdichte AC1200 outdoor, gezien de mesh ondersteuning kan deze eventueel dus ook draadloos ingezet worden (mits stroom of PoE aanwezig is). Daar ben ik wel positief over, de vraag naar beter bereik buiten de deur is tenslotte zo gek niet en deze units hebben uit ervaring een flink bereik.



Maar de nieuwe EAP225-Wall om te integreren in muren blijf ik zelf een beetje tegenaan hikken. In mijn ervaring installeerde ik deze EAP systemen vooral omdat er een wens was voor snel en stabiel internet; een iets plattere oplossing interesseerde niemand. Als gevolg pakte ik structureel de iets dikkere EAP225 of EAP245 units die met extra antennes en Gigabit backhaul (de wall unit heeft 100 Mbit/s LAN) gewoon meer in huis hebben. De EAP225-Wall bleef daarom ongebruikt, en hoewel ik je graag op zijn bestaan wijs omdat het situationeel wellicht handig kan zijn richt mijn verdere ervaring vooral op de grotere EAP modellen.



Mijn ervaring


Mijn ervaring met de EAP’s is vooral praktisch en was niet bijzonder complex: het moest bovenal gewoon werken. Ik ben sinds 2017 dan ook nauwelijks verder in de uitgebreide beheer software gedoken, al is die op een paar punten wel verbeterd en vooral gestroomlijnd. De informatievoorziening is vooral wat beter en het werkt wat vlotter, maar in de basis blijft de review uit 2017 van toepassing en dus de moeite als je iets meer over specifieke features wil weten.



De software is inmiddels vlot en overzichtelijk


De optie om één of meerdere EAPs ook draadloos als Mesh node in te zetten kan situationeel wel eens handig zijn.

Toen waren ze echter net nieuw, en na dik twee jaar mogen we best een volwassen, stabiel softwarepakket verwachten van een gigant als TP-Link. Hoewel ik weet uit ervaringen van anderen dat Ubiquiti op een aantal vlakken wat verder gaat, en dat best aangekaart mag worden voor de echte die-hard, heb zelf beperkingen ondervonden. De wensen voor mijn installaties waren altijd simpel: betrouwbaarheid op plek één, ergens ver gevolgd door extra opties voor bezoekers en gast-logins, VLAN support, een wens voor fast roaming en als het even kan niet al te duur. Heel incidenteel een guest-portal, maar daar hield het wel op. Deze systemen doen dat allemaal, met een vanafprijs van zo’n 60 euro per dual-band AP zijn ze gewoon spotgoedkoop.

Sommige locaties hadden aan twee a drie AP’s genoeg, anderen iets meer, maar in die 2,5 jaar bouwde ik een netwerk met tientallen van deze EAP’s op die bovenal gewoon goed bleven werken. Geen enkele keer was een reset noodzakelijk, geen enkele keer lag ergens het internet eruit, het enige wat ik door de jaren deed is de firmware bijwerken tijdens een update ronde. Het is een suffe ervaring om te delen “het werkt gewoon”, maar het laatste wat je wil in zakelijke omgevingen is onverwachte downtime en zo werd ik door de jaren heen toch redelijk EAP-fan. Eigenlijk is er geen sterker argument te maken dan dat ik werkelijk niets te klagen kan vinden.



Conclusie


Wait, that’s it? Geen performance test vergeleken met een dikke router? Hoewel ik dat ook al een tijdje op mijn wenslijst heb staan moet ik hier gewoon even eerlijk antwoord op geven: er zijn nog 100 dingen die ik moet en wil testen waar ik vermoedelijk dit jaar niet meer aan toe gaan komen. En nog belangrijker: waar de exacte performance bij sommige producten cruciaal is maakt het mij helemaal niet uit of ik 500 of 550 Mbit/s uit een dual-band EAP haal. Wat voor mij telt is dat ik deze kastjes inmiddels 2,5 jaar frequent inzet, dat de installatie goed verloopt, dat de featureset voor de meeste klein-zakelijke en prosumer doeleinden voldoet, en dat ze zich ongekend stabiel hebben getoond. Wil je toch wat specifiekers weten? Vraag het dan gerust even op Discord.

In 2017 gaf ik aan dat TP-Link zich vooral zou moeten bewijzen dat ze niet alleen uitzonderlijk goedkopere consumer oplossingen kunnen maken, maar ook in het zakelijke segment mee kunnen doen. In dat segment telt betrouwbaarheid boven alles, en dat acht ik inmiddels met tientallen van deze units in de praktijk zonder enige downtime wel bewezen. Veel reviews moeten we baseren op synthetisch testen, het is juist een verademing dat ik dat nu even achterwege kan laten en gewoon kan bouwen op een echte long-term ervaring waaruit blijkt dat dit gewoon werkt.

Is TP-Link nu helemaal je-van-het en je enige en beste keuze? Ubiquiti blijft absoluut de pittige, directe concurrent waar ik ook eigenlijk alleen maar goede, duurzame ervaringen mee heb. Hoewel ik de extremere features niet gebruik is het wel zaak te vermelden dat zij op sommige punten nog wat verder gaan en TP-Link dus zeker verder moet blijven ontwikkelen. TP-Link’s prijsvoordeel is echter fors, heel fors als je grotere aantallen gaat ophangen. Zo valt er voor beide wel wat te zeggen.

Wat ik TP-Link mee wil geven dat het aanbod aan verschillende producten nog wat beter kan om ook de strijd voor de grotere zaken in hun voordeel te laten vallen. De toevoeging van een outdoor EAP is mooi, de toevoeging van een Wall unit kan mij niet echt warm maken, maar er zijn nog wat open deuren: zo zou een Omada EAP switch bijvoorbeeld een mooie toevoeging zijn om het totaalplaatje completer te maken. Laat TP-Link toevallig al verklapt hebben dat ze hun line-up met enkele weken met o.a. zo’n product verder uit breiden, dus de commitment om dit systeem tot een echt volwaardig professionele oplossing te verbouwen is er.

Die commitment zien we ook terug in de levenslange garantie op al deze onderdelen. Goedkoop complimentjes vangen voor TP-Link zou je denken, maar de realiteit is dat je aan mooi marketing geneuzel helemaal niets hebt en dat harde garanties zoals een levenslange garantie is eigenlijk het sterkste verhaal is dat een fabrikant kan vertellen. Combineer dat met mijn feilloze ervaring met deze hele productreeks en de lekker scherpe prijzen voor degelijke access points, en het zal je niet verbazen dat ik volledig achter deze producten blijf staan. Zowel voor consumenten die iets degelijks zoeken, als de voor de zakelijke lezers:


Interesse? Het hele Omada assortiment is o.a. bij Coolblue te vinden.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.