Ik heb de C3200 ingezet in een situatie waar hij voor is bedoeld: een huishouden in een flinke woning waar momenteel een standaard Ziggo modem/router dramatisch bereik verzorgd, en tevens intensief door twee laptopwerkers gebruik wordt gemaakt van de verbinding. Met de Archer C3200 wilden we daar twee dingen bereiken: Een degelijke 2.4GHz signaal om het huis van een goede dekking te voorzien, en op de begane grond waar de router staat een razendsnel wireless-ac netwerk voor elk van de twee laptops.

Alvorens we de laptops hebben omgebouwd naar snelle interne wifi chips zijn we eerst gaan testen met externe USB antennes. De TP-Link AC1200 is een voorbeeld van zo’n externe antenne, met een snelheid van 867 Mbps op het 5GHz Wireless-ac netwerk en een prijskaartje van iets meer dan drie tientjes. Ook interne 867 Mbps (op 5GHz netwerken) adapters zijn wijd verspreid. Op de foto zie je ook een AC1900 adapter die nog sneller zou moeten zijn, de T9e. Beide adapters komen binnenkort nog een keer los aan de beurt.





Deze T9e komt binnenkort aan de beurt

Met de TP-Link T4U in de twee laptops, één gepositioneerd een kleine 3 meter van de router, de ander een metertje of 5 in een andere richting met een (niet-steun)muur er tussen, zagen we direct bijzonder knappe resultaten. Beide wisten individueel eenvoudig tegen de 400Mbps (!) aan te hikken, wat meer is dan zelfs de meeste glasvezelverbindingen weten te leveren. Met resultaten van grofweg de helft van de bruto 867 Mbps spec van de adapter zitten we redelijk in lijn met de verwachtingen. Hoewel het een knappe prestatie is zegt het niet direct veel over de C3200, want een AC1900 router kan dergelijke resultaten ook behalen.

Het verschil wordt gemaakt wanneer je beide laptops met AC1200 adapter tegelijk aan het werk zet. Met slechts één 5 GHz netwerk ingeschakeld komen de gezamenlijke prestaties niet boven de individuele prestaties uit. Met de laptops op hun ‘eigen’ 5GHz netwerk zien we echter gezamenlijke transfer speeds rond de 90 MB/s, of 700Mbps. Hiermee bereiken we bijna het punt waarop je een typische NAS op je netwerkkabel volledig gaat benutten, en zijn we ver voorbij het punt wat de meeste internetverbindingen weten te leveren. We moeten ook niet vergeten dat we op dat moment het 2.4GHz netwerk nog buiten beschouwing laten, met welke je nog wat extra kracht in huis hebt, bijvoorbeeld voor je overige apparatuur of gasten.

Hiermee waren de basisdoelstellingen bereikt: beide laptops hebben nu een razendsnelle verbinding, en het netwerk bereikte alle drie de woonlagen en de tuin, wat met de ziggo router geen doen was. Echter is de praktijk niet zo extreem als het in eerste instantie lijkt. Dankzij ‘smart connect’, uitgaande dat beide 5 GHz netwerken dezelfde instellingen hebben, worden je verbonden apparaten automatisch ingedeeld/verdeeld over de netwerken. Hoewel smart connect redelijk werkt in de zin dat apparaten goed verbinding houden en worden verdeeld, de eerste ervaringen met smart connect twee jaar terug waren regelmatig minder positief, is het in de ervaring niet helemaal bestand tegen actief ‘misbruik’. Maak en verbreek je verbindingen met een groot aantal apparaten, waaronder de twee laptops met de AC1200 sticks, dan worden deze bij tijden toch op hetzelfde netwerk geplaatst, waardoor je niet altijd die topsnelheden weet te halen. Dat is dan ook een beetje de consequentie van Tri Band, want hoewel het leuk is dat je het extra netwerk hebt, blijven die netwerk an sich aan dezelfde regels en beperkingen verbonden, zeker met gebruik van meerdere clients, en blijven het stiekem toch echt twee netwerken, in plaats van één snelle.

Uiteindelijk vallen de prestaties bij actief 5 GHz netwerk gebruik natuurlijk altijd positief uit, maar in hoeverre dat het geval is wisselt wel per omgeving. In deze praktische applicatie waar het om exact twee intensieve gebruikers gaat en je in de gelegenheid bent beide hun eigen netwerk toe te bedelen, dan haal je de echt extreme resultaten ver voorbij wat in een niet Tri Band router mogelijk is. Met meerdere flink actieve 5 GHz apparaten ga je die winst uiteraard ook terug zien, al zal je in dat geval vermoedelijk smart connect wel aan willen laten staan om je netwerken niet te hoeven micro managen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.