Thermaltake Water 3.0 360 Riing RGB review



Één van de onderdelen van onze Thermaltake Core P3 build was deze Water 3.0 360 Riing RGB AIO waterkoeler, een hele mond- en in de meeste gevallen ook een hele behuizing vol. Hoewel oorspronkelijk niet het plan konden we het toch niet laten hem even te vergelijken met andere waterkoelers, ook met het zicht op nog enkele (grote) koelers in de komende weken.

Thermaltake legt, naast op de RGB actie natuurlijk, de focus op een lage geluidsproductie. Dat dat niet onterecht was bleek al uit onze build ervaring, maar dat hij zelfs dermate ver onder ambient zou komen dat we met de geluidsmeter tegen het moederbord aan niets zouden meten was wel een leuke start van een productervaring.

Één ding is echter zeker: goedkoop is anders. Om deze in huis te halen mag je uitgaan van minimaal 180 euro, of nog wat meer als je geen geduld hebt om een paar dagen te wachten.


Het uitpakken is feitelijk hetzelfde als elke andere AIO die we kennen. Prima verpakking, kartonnen inlay waar de koeler handig in gedraaid zit, een handleiding die duidelijk overzicht geeft (ok, dat zien we niet altijd, ahem), en een nette set mounting opties voor AMD en Intel. Op moment dat wij deze koeler in huis haalden bestond AM4 nog niet, dus de mounting kit daarvoor is niet aanwezig. Ik neem aan dat die kits bestaan of toegestuurd kunnen worden, maar controleer of vraag het even voordat je iets koopt.





360mm AIO’s blijven indruk maken, al was het maar dat je ze in de meeste cases niet kwijt kan. Thermaltake volgt ook hier redelijk de bekende weg wat bouw en afwerking betreft; prima, maar niet spectaculair anders. Wel positief ben ik over de sleeved slangen, die ogen toch echt netter in mijn optiek.




Het pomp gedeelte is opvallend compact, vooral ook laag. De witte print erop is wel wat basic vergeleken met de aggressieve lijnen van de Corsairs, of de faptastische infinity mirror van de NZXT Kraken, maar smaken verschillen en er is niets mis met een kleinere pomp waarbij je ook het aller dikste geheugen kwijt kan (Hi NZXT  ). Pre-applied koelpasta is ook niet verveelnd.




De ventilatoren maken een nette indruk, wellicht zelfs wat onopvallend totdat je ze van de zijkant bekijkt en ziet dat er een LED ring in zit, mocht de naam ‘Riing RGB’ nog niet duidelijk genoeg zijn voor je.






Opvallende extra: de hardwarematige controller voor je verlichting. Geen softwaregedoe, maar gewoon fysieke knoppen. Het kan een voordeel en een nadeel zijn. In een open case als de P3 vind ik het een fijne oplossing, in een gesloten case.. tja, één keer afstellen en gaan? Zeer waarschijnlijk zal deze koeler toch vooral zijn weg vinden naar Thermaltake hun eigen open builds.



De volledige specs:



Inbouwen is zoals bij de meeste AIO’s een eitje: schroeven in het Intel of AMD bracket, bracket om de pomp, backplate achter je moederbord en verbind de twee samen en klaar. Zoals ik al zei heeft de Thermaltake Water 3.0 niet de meest flamboyante pomp, maar de zwart/wit combinatie gaat toch uitstekend samen met een moederbord zoals deze ASRock Z270 Extreme4.









Ok, bijna klaar, want de ventilatoren vastschroeven is wel handig.


Het resultaat, en daar zal Thermaltake het grotendeels van moeten hebben, is volgens mij niets om vervelend over te doen.








Na wat moederbord struggles met het i7-4770K testplatform waarop de laatste jaren werd getest moesten we het even anders aanpakken. We gaan inmiddels de goede kant op en hebben een aantal koelers getest op een Intel Core i7-7700K, inclusief de oudere NZXT Kraken X61 om een bruggetje te slaan naar de oude lijst. Let op: Dat houdt niet in dat je blindelings tussen de verschillende platformen kan vergelijken, het is slechts indicatief. Er wordt getest op een testbench zonder verdere koeling.

Temperaturen zijn gedelta’d (om maar slecht te vertalen) naar een kamertemperatuur van 23 C, CPU load komt van Prime95 (v28,5) Small FFT test, dat is een zware CPU en FPU test ruim voorbij typisch game- of beeldwerk (Bij een beetje AIO loopt dat verschil eenvoudig op tot 10 graden of meer). De reden voor deze zware stresstest is om onderliggende verschillen aan te tonen; een eenvoudigere test zegt dan te weinig. Temperaturen worden genoteerd nadat deze minimaal 10 minuten stabiel (binnen 2 C fluctueren) zijn.

Verder zetten we de lijn met de 40dBA vaste geluidsproductie test verder. Deze wordt gemeten met een Voltcraft SL-100 decibelmeter op een afstand van 30 cm van de testbench. Waarom 40dBA? 40dBA op een open testbench is een bescheiden hoorbare geluidsproductie die, wanneer je hem in een degelijke case zou plaatsen, zich zou vertalen naar een marginaal hoorbare totaal build. Gezien we bij een onwaarschijnlijk zware processorbelasting meten zou je verwachten dat die combinatie bij normaal gebruik, en uitgaande van nette prestaties in de grafiek uiteraard, nimmer hoorbaar zou moeten zijn in de prakijk. Vooral een praktisch meetpunt dus, en daarbij een redelijke test van efficiëntie: op pure koelresultaten kan een fabrikant ‘valsspelen’ met een mega luide oplossing.



Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Één van de eerste zaken die opviel bij deze Thermaltake koeler is dat hij, zelfs in een open constructie, niet te horen was. We hebben alles om ons heen uitgeschakeld om zeker te zijn dat eventueel geluid niet ondergesneeuwd wordt, maar deze koeler is echt niet te horen op een rustig fan tempo. Die punten zijn binnen. En ja we kunnen uitgebreid gaan kijken naar .1e decibellen maar net als de prestaties (zoals je zo zult zien) vind ik het praktisch echt een non-issue worden -mits- ze maar niet standaard luid zijn. Om het makkelijker te maken heb ik een fantastische flowchart ontwikkeld die het eigenlijk het beste samenvat.


En ja, deze koeler komt niet in de buurt van die 37 dBA 😉

Eerst nogmaals even het oude lijstje voor de oude verhoudingen, om een beeld te geven dat de AIO’s waar we nu naar kijken vergeleken met het houde speelveld echt goed presteerden:


En dan naar de nieuwe opstelling met 7700K, en ja, meteen even de sorting goed gezet voor 2017 😉


Wat koelprestaties, tja, ik heb al eerder aangegeven dat een i7-7700K zelfs met een beetje OC niet de ideale test partner is. Er is maar zo veel hitte dat afgedragen kan worden aan de koeler en de verschillen die we zien tussen de betere AIO’s zijn dermate klein dat we wel iets kunnen zeggen over de verschillen, maar dat het praktische gevolg ervan gewoon niet heel spannend is.

Het lijkt erop dat de laatste Asetek mounting (Kraken X62) net wat eenvoudiger de warmte afdraagt, maar het zit zo dicht op elkaar dat ik niet voorbij ‘vermoeden’ kom. Het echte gevolg van deze “betere” prestaties laten zich alsnog lastig schatten, ik neig te zeggen dat het praktisch niet echt een overweging is. Beide mogen zich wat mij betreft overkill noemen voor deze quad-core Intel Core i7’s, en het lijkt aannemelijk dat we ook op de zwaarere processors ons geen zorgen hoeven te maken.

Op 40dBA:


Weinig verschil, vooral omdat de pomp in de verste verte geen 40dBA produceert op volle toeren en er niet genoeg warmte is om af te voeren voor een hogere fan snelheid om een enorm verschil te maken. Omdat de Thermaltake fans ook op volle toeren niet zo extreem luid zijn zal dat toch enige invloed hebben op het marginale verval, maar wederom: het zit allemaal dicht op elkaar. De ‘bottleneck’ lijkt hier sowieso niet in het radiatoroppervlak, maar eerder het gebrek aan echte warmte om af te voeren. Oftewel: ook op een stille setting feitelijk overkill, en dat is goed nieuws voor zij met een praktische kijk. Vanuit een ‘science’ point of view is het natuurlijk niet het sterkste argument en willen we eigenlijk een 7900X als platform zien, maar we moeten werken met wat wij hebben. Over de 7900X gesproken, daar komt wel wat van aan 😉

Dat terzijde, het is gewoon een prettige wetenschap dat je zelf met een geheel open constructie een Core i7-7700K, en daarmee dus ook een Ryzen 7 1800X, onder volle load koel kan houden zonder significante geluidsproductie, het verschil in prestaties op de testbench of in de Core P3 build is feitelijk te verwaarlozen.




Het is prima vertoeven met de Thermaltake Water 3.0 Riing RGB edition zolang je die productnaam niet al te vaak hoeft uit te spreken of uit te tikken, daar is hij net wat aan de lange kant voor. Ook kan je hem lang niet altijd kwijt in je behuizing, maar dat is inherent aan de 360mm AIO oplossingen. Zodra je er ruimte voor hebt, bijvoorbeeld in de Core P3 behuizing, dan zien we dat je voor het oog vermoedelijk toch echt een 360mm in wilt zetten en dat een kleiner model wat onhandig oogt. Het is gewoon een niche oplossing.

Met een kleinere doelgroep zien we alle 360mm oplossingen een flink prijskaartje dragen, en deze Thermaltake is daar geen uitzondering op. Dik 180 euro is gewoon een smak geld wat lastig goed te praten is vanuit een prijs-performance perspectief, althans op een niet-delidded quad-core i7. Het is gewoon een AIO die meer dan prima koelt, lekker concurreert met de alternatieven, bijzonder goed scoort voor liefhebbers van een stille build, en zoals typerend voor AIO’s ook lekker soepel installeert, maar zo kennen we er nog een paar en als je de RGB features wegneemt uiteraard voor minder geld.

Deze moet het dus ook een beetje hebben van de uitstraling. Daarin ben ik positief over de sleeved slangen, en het feit dat je een hardware controller hebt die werkt in plaats van nog een software installatie, maar afhankelijk van je case kan dat een issue zijn of juist de positieve doorslaggevende factor. De zwart/wit pomp constructie komt in sommige builds ook keurig tot zijn recht, zo vind ik hem bijzonder geslaagd in onze Thermaltake P3 setup, maar we zien ook concurrenten met meer extravagante pomp oplossingen. Veel rust dus op het RGB element van de Riing fans, iets waar Thermaltake heel vroeg mee was. Echter ook op dat gebied is de markt inmiddels flink ge vuld. Wel denk ik dat de Riing RGB oplossing een wat meer bescheiden alternatief vormt voor de meer aggressieve Corsair en NZXT oplossingen van deze wereld, zeker in een open case waarbij je toch veel licht je kamer in werkt is dat iets om over na te denken, dus ik ga mij niet uitlaten over wat beter is.

Uiteindelijk? Een prima AIO, met vooral positieve gevoelens voor het feit dat we in de AIO markt meer en meer modellen zien die echt fluisterstil hun werk kunnen doen, eenmaal een stille setup gewend wil je toch niet meer terug (zegt hij met nog een build naast zich met een irritante fan vast op 12V.. ahem). Toch zal de Thermaltake het vooral moeten hebben van warme gevoelens voor de bovenstaande beelden, of bijvoorbeeld om te merk-matchen in hun build waar ik zelf ook voorstander van ben. Want eerlijk is eerlijk, voor dit geld heb je heel veel goede AIO’s binnen je bereik, en er zijn dan weinig objectieve argumenten om je richting de één of de ander te sturen. Dat neemt echter niet weg dat ook Thermaltake Water 3.0 Riing RGB 360 gewoon een warme aanbeveling verdient.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/thermaltake-water-3-0-riing-rgb/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.