Specificaties
Een nette, degelijke muis voor gemiddeld afgemeten (rechter)handen, denk aan maatje S t/m L waarbij XXL handen op zoek naar een palm grip verder moeten kijken. Voor een betaalbare muis is hij erg stevig, ook visueel goed met een mooie RGB implementatie, en voorkomt de bekende valkuil van menig betaalbare muis: de duimknoppen zijn hier aangenaam. Degelijke primaire switches, degelijke sensor voor het gros van de gamers, al zullen de echte low-sense FPS die-hards een sensor-upgrade willen overwegen. Voor dit geld echter een leuke muisje en een leuke budget-deal: 7,5/10.
Thermaltake Iris Optical RGB review
De nieuwe Iris Optical RGB muis van Thermaltake heeft in elk geval de belangrijke codewoorden al in de naam zitten: optical, want ‘optical is beter’ is de ietwat gechargeerde maar niet geheel onjuiste samenvatting van wat sensoren betreft (al is ‘optical’ geen garantie voor beter), en RGB mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Interessanter leek ons de prijsstelling van 29 euro. We zagen onlangs al wat interessante budget muizen de revue passeren waarbij we konden stellen dat je voor een degelijke sensor niet per sé meer diep in de buidel hoeft te tasten, en we waren benieuwd of deze nieuwe Thermaltake dat ook weet te doen.
Specificaties
Uitpakken, bouw en features
Aardig doosje, korte handleiding, verder geen gekkigheid.
De Iris Optical RGB is een mid-size palm-grip muis, ergonomisch voor de rechter hand dus, met een redelijk basic doch degelijk hard plastic shell. We noemen dit zo’n beetje de veilige, toegankelijke vorm voor een zo groot mogelijke groep gamers. Thermaltake speelt ook de knoplayou op wafe, met twee duimknoppen van gemiddeld formaat. Bouwkwaliteit voelt stevig, doet niet onder voor 50 euro muizen en het frame geeft nagenoeg niet mee, maar een luxe afwerking hoeven we niet te verwachten.
Aan de zijkant zien we een grip, maar dit is gewoon een afwerking van het plastic en dus geen rubber laag, al vinden we dat geen nadeel had het even goed niet gehoeven. Het geeft wel wat meer houvast dan hard plastic in elk geval.
Waar menig budget muis op stuk loopt zijn de knoppen en vooral de secundaire knoppen krijgen veelal weinig liefde. In dit geval zijn die gewoon goed. 20 mil rated Omrons, gewoon uitstekende mid-tot-top klasse switches onder de linker- en rechter knop, prettige tactile switches onder de duimknoppen, en een veilige, typisch zwaar scrollwiel bovenop. Vooral het feit dat er in deze prijsklasse aangename duimknoppen op zitten waarderen we.
Onderop geen verrassingen, en ook de standaard rubber kabel was te verwachten; niets bijzonders of hinderlijks daar.
Prestaties
Een kort overzichtje:
De gebruikte PWM3325 is een sensor die we niet veel zien. Helaas kan je op basis van de naamgeving niet veel opmaken, want de PWM3310 en PWM3330 zijn, naar mijn weten althans, technisch aardig andere beestjes.
Toch kunnen we de sensorprestaties wel grofweg rond die meer bekendere alternatieven plaatsen. In grote lijnen goed en de ervaring zal voor het gros van de gamers niet veel onder doen voor de top sensoren. Dat is, met uitzondering van twee elementen. We zien dat de lift-off distance met 2,5-3mm hoger is, en we zien dat de muis zich gaat misdragen bij bewegingen boven de 2,5m/s. Beide zijn een factor wanneer je op een grote muismat op low-sense flinke zwiepers zit te maken en je muis daarbij veel op zal tillen. Fanatieke CS:GO fanaten weten daarmee genoeg, maar 2,5m/s zijn stevige zwaaien en het gros van de meer typische gamers zal daar niet snel aan komen, en binnen die twee beperkingen zijn de prestaties meer dan prima.
Software en verlichting
De software van de Iris is redelijk basic, maar het feit dat die optie er al bij zit is eigenlijk al heel wat. Polijst-niveau kan nog wat omhoog, maar functioneel zien we de meest relevante zaken wel: profielen, macro’s, LED-effecten en sensor instellingen zoals de DPI settings. De ‘button response’ instelling is wel wat apart, want waarom je een minder snelle response zou willen ontgaat ons. 8ms is overigens ‘ok, i guess’, niet denderend, maar dat dit niet voor twitch-fps gamers ging zijn waren we natuurlijk al uit.
Wel genoeg RGB effecten overigens, die vervolgens ook nog eens keurig presenteren in het eggie:
Conclusie
Al met al vinden we de Thermaltake Iris Optical RGB geen gek muisje voor de net geen 30 euro die Thermaltake er voor vraagt. Voor fanatieke FPS gamers, zeker low-sense en fanatieke muis-lifters denken we dat in deze prijsklasse de alternatieven met bijvoorbeeld de PWM3310 sensor de voorkeur zal hebben (lagere lift, hogere maximale snelheid), maar voor liefhebbers van praktisch elk ander genre is dit een meer dan capabele, nauwkeurig voelende sensor die echte budget sensoren of de oudere laser sensoren die we nog vaak zien wat gevoel betreft achter zit laten. Niet dat je FPS games geheel moet vergeten, dat gaat gewoon prima, maar er zijn betere alternatieven voor als je echt de grenzen wilt verleggen. De meerwaarde van luxere PWM3360 gebaseerde muizen staat natuurlijk niet ter discussie, maar die beginnen zo rond de 50 euro; stevig meer dan dit.
Op andere vlakken waar betaalbare muizen vaak de mist in gaan doet deze Iris het erg goed. Bouwkwaliteit en presentatie van de RGB zijn keurig, maar vooral het feit dat er degelijke 20-mil-click rated Omron switches in zitten –en- dat de duimknoppen een aangenaam tactile gevoel bieden is een compliment waard; dat zien we gewoon niet vaak genoeg. Je mist weliswaar wat luxe, het blijft een hard plastic muis, maar niets is zo irritant als wanneer een fijne muis opeens een spons als duimknop heeft of dat het plastic niet stevig genoeg is, en deze Thermaltake voelt in gebruik gewoon scherp en harstikke stevig.
Voor XXL handen op zoek naar een palm-grip sla je hem over, dit is echt een gemiddeld afgemeten muis voor de rechterhand, maar als je iets aantrekkelijks zoekt met fijne primaire switches, fijne secundaire switches en een meer dan prima sensor die alleen voor fps die-hards beter zou moeten vanwege de wat hoge lift-off distance en beperkte maximale snelheid registratie? Voor 29 euro hoor je ons dan echt niet klagen.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: