Thermaltake Core P3 Curved TG review


Thermaltake is een merk waarvan we nog niet heel veel reviews gedaan hebben, stiekem best jammer want als ik wel eens door de prijsvergelijkers kijk zie ik heel veel mooie behuizingen van dit merk. Qua community richt dit merk zich vooral op de casemodders, maar ook voor ‘de standaard computereigenaar’ heeft Thermaltake genoeg in zijn assortiment zitten.

Vandaag daarom een soort special met deze relatief nieuwe Thermaltake Core P3 Curved, een open behuizing met een groot gebogen glazen paneel voor een prijs van maar liefst €200, laten we snel kijken of het wat is.


Specificaties


Specs en features vanuit Thermaltake:


Uiterlijk


Normaal zien we dit niet veel maar wat een enorme en zware doos, voor ons staat 13 kg aan metaal en glas, dat belooft wat! Uit de doos verschijnt het frame en het grote glazen paneel. Eerst pakken we het frame:


Uit de doos komt eigenlijk het hele frame al geïnstalleerd tevoorschijn, het is dus niet echt een bouwpakket case zoals je misschien verwacht zou hebben. Kwalitatief voelt alles goed stevig aan, er zit wel wat buiging in het achterpaneel maar mét schroeven trekt hij gelukkig netjes recht. De brackets en verder alles geeft een kwalitatieve ‘feeling’.




Qua aansluitingen zien we een tweetal USB3.0, twee USB2.0 en audio, verder zien we de standaard power en reset knoppen.




Bij het achterpaneel vinden we nog 2 plaatsen voor 2 3,5 “ schijven en voor 3 2,5”. Voor het cablemanagement heb je eigenlijk de hele achterkant beschikbaar, ook zit er in het midden een soort afdekplaat waarachter je kabels kwijt kan, de logica van deze heb ik nog niet helemaal kunnen vinden want je kan net zo goed een paar kabelgeleiders met klittenbandjes plaatsen.

Het lijkt overigens net of de stoffilter niet helemaal netjes aansluit op het rooster, deze is magnetisch en eenvoudig naar de juiste plek te verschuiven.



Verder vinden we in de doos nog een 4 tal (zware!) metalen cilinders welke je vast dient te schroeven om hier later het glazen paneel aan vast te schroeven, ze geven een fancy uitstraling tegen het zwarte frame maar zijn wel erg vingerafdrukgevoelig, zo nu een dan een doekje er overheen halen zal geen kwaad doen dus. Hierna kan je het paneel vastmaken, dit vereist wat handigheid en doe dit bij voorkeur met twee personen want er is geen steunpunt om het glas even los te laten, voorzichtigheid is vereist!



Wel geeft het glazen paneel echt een gave indruk en het nodigt ook uit voor een hele dikke set-up. Opvallend is het gewicht van het glas wat stiekem toch wel net dat gevoel geeft van ‘ik heb iets kwalitatiefs en stevig in handen’, het zal dan ook geen goedkoop paneel zijn om te fabriceren, mijn complimenten.

In de praktijk


Deze ronde gaan we weer voor de bekende set-up, met deze keer alleen een iets andere koeler:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Corsair H100i Platinum RGB waterkoeler
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– Seagate 1TB HDD
– be quiet! Straight Power 11 850W

We vallen maar gelijk met de deur in huis: de installatie zal je zeker wel even mee bezig zijn. Indien je hem net als ik verticaal wilt monteren moet je eerst de onderste voeten losschroeven aangezien je de basis anders niet plat neer kan leggen. Vervolgens is het even uitzoeken hoe en wat, maar het spreekt allemaal prima voor zich en in het ergste geval moet je de handleiding raadplegen.


Voor eenvoudige installatie is het zeker aan te raden de vooraf geïnstalleerde voeten toch even los te schroeven, eenmaal geplaatst kan je de behuizing lastig recht leggen en zit je gewoon enorm te kloten om alles op zijn plek. Eenmaal los maak je alles eenvoudig vast:







Mocht je 3,5” schijven willen toevoegen kan je deze toolless vastmaken en netjes aan de achterkant plaatsen. Kabels kan je verder redelijk netjes kwijt hoewel er geen plekken zijn om makkelijk een tie-wrap of iets door te steken, hierdoor kan het wat moeite kosten om het geheel netjes te krijgen en is het soms even zoeken waar je bepaalde kabels richting het moederbord moet laten.



Voortaan zullen alle reviews betreffende een behuizing aangevuld zijn met een viertal metingen betreffende temperaturen. Deze kunnen we vergelijken omdat al mijn builds dezelfde hardware gebruiken. We draaien AIDA64 als zware last op de CPU en Heaven als last op de GPU. Let op: Sommige cases zijn gemaakt met een bepaalde airflow pattern in gedachten, daar houden we in dit geval geen rekening mee. Staar je dus niet blind op de getallen maar kijk wat eventueel niet relevant is voor jou.




De Thermaltake doet het zeer goed als we naar de koeling kijken, omdat het een open case is blijft er ook geen warmte hangen en kan de warmte eenvoudig in de omgeving ontsnappen. Helaas komt dat met een wat groter nadeel, mocht je namelijk niet al te stille fans gebruiken dan zal je die echt gaan horen:


Een dikke sidenote over de geluidsproductie. Praktisch elke case is prima in staat de stock ventilatoren fluisterstil te houden. Het enorme aantal manieren waarop je dat kan testen maakt het praktisch onmogelijk om kort en bondig samen te vatten hoe stil een case is. We hebben besloten voor de geluidsmeting enkel te kijken hoe goed een case in staat is de 120mm all-in-one onder load, waarbij deze koeler echt flink luid is, te dempen. Deze resultaten zeggen dus niet dat al deze cases enorm luid zijn, in tegendeel, maar laten enkel zien wat het effect van de case is op een enorm luid onderdeel. In dit geval: De Core P3 doet er niet veel aan, het is ten slotte een volledig open behuizing, investeren in stille onderdelen is dus wel een must.

Showcase


Een paar mooie voorbeeldfoto’s kunnen uiteraard niet ontbreken, hierbij ook een aantal van mijn favorieten:










Conclusie


As usual beginnen we met de voordelen van deze behuizing: De Thermaltake Core P3 Curved is een zeer bijzondere en mooie behuizing, de uitstraling is dik in orde en mede door het gebogen glazen paneel is het echt een plaatje om naar te kijken. Praktisch is hij daarbij ook goed in orde, zo kan je hem zowel aan de muur als op je bureau kwijt, en hoewel mensen veel denken dat open cases lastig te onderhouden zijn is het tegendeel waar: schoonmaken is juist heel eenvoudig dankzij de open ruimtes. Mocht je veel benchmarks doen dan is deze behuizing daar ook geschikt voor, alle onderdelen zijn namelijk eenvoudig te bereiken en je kan de Core P3 voor die situatie zelfs nog horizontaal plaatsen. Daarbij heeft deze behuizing veel ruimte voor zowel kabels als onderdelen en kan je dit alles eenvoudig kwijt in de ruimte die je beschikbaar hebt aan de binnenkant.

Echter is de Thermaltake Core P3 Curved zeker geen kleine of lichte behuizing, zo weegt de kast zelf al flink wat, en dan komt daar nog het gewicht van je build bij. Voornamelijk het glazen paneel is zwaar en wat spannend om te bevestigen, ik raad je ook zeker aan om dit met twee mensen uit te voeren want er is namelijk geen steunpunt om het paneel even te laten rusten. Ook zal je bij het installeren goed moeten letten op de bracket waarmee je de PSU installeert, deze was bij mij uit de doos al wat verbogen en je zal deze dan ook voorzichtig terug moeten buigen.

Het eindresultaat mag er echter zeker wezen, het is gewoon een erg mooie en unieke case en daar gaat het natuurlijk om met show cases. Hij is met €200 niet heel goedkoop, maar het zijn ook geen extreme bedragen als je net wat anders of bijzonders zoekt. Ook voor een behuizing die eigenlijk heel simpel en eenvoudig oogt is het echt een zeer uitgebreide case waar je een dikke build echt tot zijn recht kan laten komen. Zelf ben ik er erg goed over te spreken en dat verdiend dan ook een mooie award:



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.