Samenvatting


Teufel heeft met de Cinebar One+ een uitermate net product neergezet. De setup mag dan wel klein zijn, er komt een groots geluid uit. De set is uiterst gebruiksvriendelijk en zoals we van Teufel gewend zijn, zijn ook kwalitatief gezien de zaakjes goed voor mekaar. De geluidskwaliteit is als set uitermate goed en doet niks onder voor grotere setjes. Zonder aparte subwoofer missen we echter wat extra lage bass-tonen, maar Teufel verkoopt de soundbar uiteraard niet zonder reden met een optionele subwoofer. Met de subwoofer is de Teufel Cinebar One+ een absolute aanrader gezien het “wow”-effect wat de set geeft. De prijs komt redelijk overeen met de concurrentie, waardoor de Teufel Cinebar One+ als eindscore dan ook een dikke 9/10 krijgt.

De versie zonder subwoofer, de Cinebar One, krijgt echter een ander cijfer. Door het ontbreken van de laagste tonen mist de uitvoering zonder subwoofer het “wow”-effect, waardoor de Teufel Cinebar One als eindscore een 7.5/10 krijgt. Niet verkeerd, maar als je het budget en de ruimte hebt is het absoluut de moeite om voor de versie met de subwoofer te gaan.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Teufel Cinebar One en Cinebar One+ review


Het Duitse Teufel gaat met de Cinebar One tegen de huidige trend van als maar grotere producten in: de Cinebar One is hun kleinste soundbar. Met een formaat van 35 centimeter breed, nog geen 7 centimeter hoog en iets meer dan 11 centimeter diep is de Cinebar One ook uiterst compact te noemen. De Cinebar One is er twee smaken: zonder of met draadloze subwoofer. De set met subwoofer gaat schuil onder de naam Cinebar One+.

Net als alle andere Teufel producten is de Cinebar One enkel bij Teufel zelf te koop. Verzending naar Nederland is altijd gratis, waarbij ze tevens 8 weken retourrecht bieden. De prijzen bedragen respectievelijk 269.99 en 369.99 euro en zijn verkrijgbaar in het zwart of in het wit. Wij bekijken hier het witte exemplaar.

Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties. De Cinebar One zelf:


De Cinebar One is opgebouwd uit vier 50mm drivers, goed voor een gecombineerd vermogen van 80 Watt. Niet mis voor zo’n compact apparaat.

En de actieve CB 11 SW subwoofer:


De subwoofer beschikt over een 165mm woofer.

In de doos



Teufel verscheept de Cinebar One+ in twee losse dozen: een voor de soundbar zelf, een andere voor de draadloze subwoofer. We beginnen met de soundbar zelf:


Als we de doos open maken, zien we een handleiding, een doos met accessoires en de soundbar zelf. Alles is netjes en stevig verpakt, zodat niks tijdens transport beschadigd raakt.


De doos met accessoires bevat de stroomkabel met voedingsblok en een afstandsbediening.


De doos van de subwoofer omvat uiteraard de subwoofer, en een handleiding. De handleiding hoort echter bij de Cinebar 11, waar dezelfde subwoofer bijgeleverd wordt. Ook de subwoofer is stevig verpakt.

Bouw en features


De bouwkwaliteit van zowel de Cinebar One als de subwoofer laat niks te wensen over. De behuizing van de Cinebar One is gemaakt van kunststof en voelt solide aan, net als de grill. In het midden van de grill zien we het logo van Teufel. Achter de grill gaan vier drivers schuil: twee zijn naar voren gericht en aan weerszijde twee naar de zijkant onder een hoek van ruwweg 45 graden. Knoppen voor het wijzigen van bronapparaat of het volume schitteren van aanwezigheid: alles wordt bediend via de afstandsbediening.











Aan de achterkant zien we de verschillende aansluitmogelijkheden. Van links naar rechts zien we een HDMI-ingang, een optische ingang, een 3.5mm AUX-aansluiting en een 2.1 USB-geluidskaart. Naast Bluetooth zijn er dus ook genoeg fysieke aansluitmogelijkheden beschikbaar. De stroomkabel heeft helaas een haakse aansluiting, waardoor deze in praktisch elke richting in de weg zit. Liever had ik hier een rechte connector gezien.


Tevens zien we een knopje voor het verbinden met de draadloos subwoofer. Het knopje doet me denken aan een reset-knop: je hebt namelijk een pen of sateprikker nodig om de knop in te drukken. Een normale knop was handiger geweest.


De onderkant is voorzien van verschillende stevige grip-punten, waardoor de soundbar stevig op zijn plek blijft staan.

Telkens wanneer we van bronapparaat veranderen, verandert het LED-lampje boven het Teufel logo mee.


Indien de soundbar is uitgeschakeld, zien we een klassiek rood lampje. HDMI resulteert in een wit lampje, AUX in een groen lampje, optical-in een paars lampje en Bluetooth in een blauw lampje.




De afstandsbediening is relatief simpel. Bovenaan zien we de aan/uit-knop, gevolgd door een mute-knop. Onder de mute-knop zien we een grijze cirkel. Links/rechts klikken verlaagt/verhoogt de intensiteit van de bass, beneden/boven klikken verlaagt/verhoogt het volume. Verder naar beneden zien we vier knopjes om te switchen tussen verschillende bronapparaten. Helemaal beneden zien we nog vier knopjes: die knopjes voor de voorgeprogrammeerde equalizer-opties en de zogenaamde “stereo widening” knop. Hierover later meer.


Bekijken we ze subwoofer, dan valt op dat deze ook uiterst solide aanvoelt. De behuizing is gemaakt van MDF en is voorzien van een matzwarte folie.












Aan de onderkant zien we vier pootjes waar de subwoofer op kan staan. Tevens is er een compensatieopening aan de onderkant. De woofer zelf is gemaakt van gelaafd cellulose. Richting de achterkant zien we twee knopjes, twee lampjes en een stroomkabel. Het eerste knopje dient om de subwoofer te verbinden met de soundbar. Met het tweede knopje kan de subwoofer handmatig op stand-by gezet worden. De naastgelegen lampjes geven deze functies visueel weer.

Prestaties


Belangrijker dan wat dan ook is de geluidskwaliteit: een product mag dan wel zo mooi uit zien, als het niet goed klinkt is het waardeloos. Dat is bij de Teufel Cinebar One+ zeker niet het geval.

We beginnen met de soundbar zelf. Over het algemeen laat de Cinebar One een goede indruk achter. Het geluid komt volwassen en keurig over. Ook over het vermogen valt niks te klagen: de soundbar gaat harder dan goed voor je is, zonder dat er vervormingen merkbaar zijn. Voornamelijk hoge- en middentonen worden goed vertegenwoordigd. De lage tonen zijn daarentegen minder aanwezig. De lage tonen zijn voldoende aanwezig met de bass ingesteld op een van de hogere niveaus, maar voor echte liefhebbers van de bass (zoals ikzelf) zal enkel de Cinebar alleen niet voldoen.

De mindere aanwezigheid van de lage tonen is een mooi bruggetje naar het “+” gedeelte van de Cinebar One+, namelijk de draadloze actieve subwoofer. Teufel verkoopt natuurlijk niet voor niets een versie met subwoofer. Het koppelen van de subwoofer en soundbar is kinderspel: op beide apparaten de pairing-knopjes inhouden en enkele seconde later zijn ze verbonden. De subwoofer vult de soundbar naadloos aan: geen hoorbare vertragingen. Tevens wordt het ontbreken van de lage tonen van de soundbar zelf meer dan genoeg aangevuld. Met de subwoofer aangesloten heb je nooit het gevoel dat je iets te kort komt. Zelfs liefhebbers van relatief zware bass worden in combinatie met de subwoofer op hun wenken bedient.

Vervolgens wil ik het graag hebben over de equalizer-opties. Er zijn drie verschillende opties: movie, voice en music. De eerste instelling, movie, is inderdaad prima geschikt voor het bekijken van films. Deze instelling valt een beetje tussen de twee andere instellingen in, waarbij de focus meer ligt op de middentonen. De tweede instelling, voice, is totaal niet geschikt voor het bekijken van films of voor het beluisteren van muziek. Uiteraard is dit geen slecht punt: het is uitsluitend gefocust op stemmen. Deze klinken dan ook uiterst zuiver: een aanrader! De derde optie heeft echter mijn voorkeur: music. Naar mijn mening heeft deze instelling de perfecte balans tussen laag, midden en hoog voor uiteraard muziek, maar ook films en gaming.

Als laatste is er dan nog de “stereo widening” technologie. Volgens de handleiding is het een techniek om de afstand tussen de voorste speakers te vergroten. Heeft het ook enig effect? Jazeker! Ik zou niet eens een reden kunnen bedenken waarom deze functie uit te schakelen is. Het geluid klinkt veel voller. Met de “stereo widening” technolgie uitgeschakeld klinkt het geluid eerder vlak. Tevens heb ik het idee dat de speakers aan de zijkanten met de “stereo widening” technologie uitgeschakeld zo goed als geen geluid produceren. Mijn advies: eenmalig inschakelen en daarna nooit meer veranderen.


Conclusie


De Teufel Cinebar One voelt direct vanaf het moment van uitpakken kwalitatief goed en degelijk aan. Dat gevoel wordt enkel versterkt wanneer we de soundbar insteken: wat een geluid voor zo’n compact apparaat! De versie met subwoofer zorgt voor een werkelijk “wow”-effect. Verschillende mensen die ik hier over de vloer heb gehad, konden niet geloven dat zulk geluid uit zo’n compact apparaat kwam. Helder, volwassen, luid: prima voor elkaar. De lage tonen worden zonder subwoofer wat minder vertegenwoordigd, maar daar komt de draadloze subwoofer goed van pas: deze zorgt voor de juiste dosis bass. De bass van de soundbar zelf is acceptabel, maar blaast je niet omver. Zoiets is natuurlijk ook niet te verwachten van vier 50mm drivers. Liefhebbers van bass zullen echter moeten uitwijken naar de versie met subwoofer.

Fysiek laat de Cinebar One een positieve indruk achter. De soundbar is een solide en kwalitatief hoogwaardig aanvoelend product met een uiterst nette afwerking. Hetzelfde geldt ook voor de subwoofer. Tevens beschikt de Cinebar One over voldoende aansluitmogelijkheden, waardoor er altijd een geschikte manier is om je apparaat met de Cinebar One te verbinden. De afstandsbediening is uitermate eenvoudig, die iedereen zonder moeite kan bedienen. Geen onnodige functies, puur het hoogst noodzakelijke, en laten we eerlijk zijn: meer heb je in feite ook niet nodig.

Deze conclusie wil ik graag afsluiten met een quote van mijn moeder na een demonstratie van de Cinebar One+ (met subwoofer dus):
“Het klinkt net alsof ik in de bioscoop zit!”
Een beter compliment kan Teufel zich niet wensen lijkt me 😉

Vanwege het “wow”-effect dat de Cinebar One+ geeft, verdient deze zonder twijfel onze Techtesters Editor’s Choice Award.

De versie zonder subwoofer, de Cinebar One, verdient het “approved” award. Prima soundbar, maar het is het geld dubbel en dwars waard om voor de versie met subwoofer te gaan.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.