Samenvatting
De Tesoro Gram Spectrum is een hele degelijke mech met een eigen insteek: de optie voor een witte kleurstelling is (vreemd genoeg) vrij zeldzaam, en daarbij is dit model voorzien van low-profile mechanische switches, eveneens een relatieve zeldzaamheid. Je levert daar wel andere features voor in vergeleken met concurrerende modellen, denk aan een polssteun, fysieke media knoppen, een USB passthrough of uitgebreide RGB sync met andere componenten. Ook is het vooralsnog niet makkelijk ze in Nederland te kopen. De solide basis en type ervaring kloppen echter, en een herkenbare eigen smaak in een markt met toch veel ‘hetzelfde’ vinden we echter totaal niet vervelend: 8/10.
Tesoro Gram Spectrum review
Maar.. we hadden de Tesoro Gram Spectrum toch al gereviewd? Bijna, want de vorige betrof de SE variant, en deze review de Gram Spectrum zonder verdere toevoeging. Normaliter niet direct reden voor een losse review (insert grapje over eindeloos aantal CM MasterKeys die we hebben besproken), maar in dit geval is het bordje echt voldoende anders om er toch even naar te kijken: het is namelijk een model met low profile mechanische toetsen, een relatieve zeldzaamheid.
Prijs? Adviesprijs ligt op 141$ USD, maar we begrijpen dat ze naar Nederland moeten komen rond de 140 euro.
Specs
De specs van Tesoro:
We zien hier toch de nodige verschillen met de SE variant. Typische 1000 Hz / 1ms response en optie tussen 6-key en N-key rollover voor gamers zijn uiteraard aanwezig, en het is nog altijd een full-size 104-key toetsenbord, maar waar de SE variant een optisch model is betreft het hier een klassiekere ‘mechanical’. Tenminste, tot zover je de low profile uitvoering klassiek kan noemen. De gebruikte “Tesoro Agile” switch vertoont veel van de karakteristieken van de Cherry MX Red switch, maar heeft een marginaal kortere travel en een bijpassend marginaal hoger actuatiepunt. Met een 50 gram actuatie in plaats van 45 gram is de aanslag ook nipt zwaarder, maar dat kan in onze optiek geen kwaad; typische rode switches zijn wel heel licht.
We vermoeden dat Tesoro voor deze Tesoro-branded switches bij Kailh heeft aangeklopt, zij zijn de enige met een dergelijke switch in de line-up en in tegenstelling tot wat veel grote gaming merken je willen doen geloven fabriceren de meeste game peripheral bouwers de switches echt niet zelf, dat en er staat ‘Kailh’ op de switches zelf dus ons vermoeden wordt daardoor aardig versterkt 😉
Het klinkt weliswaar minder sexy, maar de realiteit is dat kwaliteit voor alles gaat, en we zien ze dan ook liever goed inkopen dan slecht namaken. Kailh staat niet bovenaan ons lijstje wat favoriete switchbouwers betreft, maar staat wel bekend als flexibeler dan Cherry wat afwijkende vormen en maten mogelijk maakt, en recente Kailh switches laten ook weinig te wensen over.
Verder zien we RGB met wat presets, en per-key verlichting voor de liefhebber. Los van RGB en ‘komt met software’ (voor o.a. gaming mode en macro’s) zien we niet veel features. Let op dat IP rating tegen vocht en stof die we bij de SE variant zagen hier ontbreekt.
Uitpakken, bouw en features
Doosje, standaard, verwacht daar geen spektakel. Boekje erbij met iets van een zwaard erop, het zal wel, en een witte USB kabel erbij om je bord aan te sluiten; universeel geaccepteerd als een nuttige toevoeging bij een toetsenbord.
Aaaaand it’s a beauty! Nog net wat strakker wit dan zijn SE broertje. Weinig poespas erop behalve een klein logotje, en belangrijker: het frame is net zo degelijk als zijn SE broer waarvan we in de review al zeiden dat de bouwkwaliteit en de subjectieve indrukken van gevoelskwaliteit duidelijk bovengemiddeld zijn (en dat terwijl gemiddeld al stevig is). Het meeste komt uit de stevige metalen toplaag van het frame, daar zit echt heel weinig speling in, en de iets lagere switches of caps doen daar niets aan af.
Langs de zijkanten zien we dat de switches wat rood hebben aan de basis, dit komt overeen met de mid-height Kailh PG1280 switch overigens waarbij een stukje van de onderkant van de switch de karakteristieken van de switch aangeeft; Lineair ‘rood’ dus.
Layout is redelijk standaard en brengt geen verrassingen. Font oogt redelijk ingetogen vanwege het kleine formaat, al had het van mij nog iets neutraler gemogen dan de redelijk moderne recht-toe-recht-aan belettering die we zien; dat is echter smaak.
Switches en caps
De caps zijn doubleshot ABS, maar langs de randjes van een paar caps zien we dat de afwerking niet helemaal perfect is. Niets wat je in normaal gebruik ooit zal zien, maar details tellen ook. Ze ‘floaten’ op het bord dus het verwijderen is eenvoudig genoeg, al gebruikt Tesoro een wire-stabilizer voor de grotere caps in plaats van een Cherry-stijl dummy switch; dat laatste heeft onze voorkeur voor eenvoudig cap switchen.
Bij de optische switch in de Gram Spectrum SE vermoeden we dat Gateron zich ermee bemoeit. In dit geval gaat Tesoro dus voor een andere grote club: Kailh, wiens naam we nu duidelijk op de switch zien zitten. In tegenstelling tot de optische variant, en net zoals je van Cherry MX borden verwacht, zijn de switches zelf dan ook niet eenvoudig te vervangen; daarvoor zal je aan het soldeerijzer moeten, tot zover het ooit nodig is.
Indruk van de switch? Zoals ik al zei staat Kailh niet bovenaan mijn lijstje met favoriete switch fabrikanten, maar de realiteit is dat recente Kailh de bekende Cherry modellen heel goed evenaart, en moeten we toegeven dat enige twijfels over de grote Chinees toch echt te maken heeft met het feit dat ze een lange geschiedenis hebben met het nabouwen van Cherry inclusief wat twijfelachtig patentwerk. Met de patenten niet langer een issue gezien de leeftijd hebben we Kailh de benadering bijna zien perfectioneren.
Zo ook voor de wat lagere variant die we in dit model zien, want het voelt en ervaart als praktisch elke andere Cherry MX mech in de prijsklasse. Bouwkwaliteit speelt uiteindelijk de grootste rol in het gevoel van kwaliteit tijdens het typen en die is uitstekend bij dit bord. Uiteraard voel je de iets kortere travel en iets snellere actuatie, maar het objectief aanwijzen van wat beter is is lastig. Lang verhaal kort: dit is even goed interessant, zeker als het low profile concept je aanspreekt.
Normaliter vinden we rode switches wat licht, voor gamers fijn maar voor typisten en all-rounders wel een overweging, maar de ca 10% zwaardere aanslag maakt het een net wat toegankelijker bord voor all-round gebruikers in onze optiek. Het maakt net het verschil tussen een onbedoelde actuatie dankzij een op de knop rustende vinger in mijn geval.
Software
De software werkt op zich aardig, basic functionaliteit zoals het remappen van keys of het instellen van alle led-dingetjes werkt op zich prima. Ook zaken als macro’s en profielen zitten er in, dus prima. Wel merk je hier het verschil in ‘polish’ tussen een relatieve nieuwkomer en een oude rot als Razer, Corsair of Logitech. Die gaan inhoudelijk soms net wat verder, al vermoeden wij dat velen met ons helemaal geen uren in de software willen zitten, maar nogmaals: dit werkt gewoon. Integratie van RGB met bijvoorbeeld andere hardware kunnen we vooralsnog niets mee, want Tesoro muizen hebben we nog niet gezien en de headset is een redelijk basic ogend model.
LEDs in actie
Tja, en hier doen we het toch een beetje voor, de combinatie wit en RGB LEDs mag er van mij zijn.
Conclusie
Ik zei het bij de Tesoro Gram Spectrum SE al: we zijn positief verrast door de borden van Tesoro. De software verraadt dat het een relatieve nieuwkomer is, maar inhoudelijk zal het voor de meesten gewoon voldoen. Het voornaamste probleem van praktisch elk toetsenbord tussen de 100 en 180 euro is dat er zo verdomd veel te kiezen is, en dat het voor consumenten een beetje features en looks afwegen is gezien de kwaliteit zelden wat te wensen over laat. De uitdaging van ‘veel concurrentie’ gaat dan ook voor zowel dit model als de SE variant op.
De situatie wordt bemoeilijkt door beperkte beschikbaarheid, daar moet iemand werk van maken, en het feit dat dit model featuretechnisch redelijk basic is. Geen mediakeys, geen polssteun, geen pass-through en geen super luxe RGB sync met al je matchende randapparatuur die we elders vinden. Hoewel we al aangaven dat de kwaliteit van de meeste mechs weinig te wensen over laat verdient dit model toch een compliment om net nog wat steviger afgewerkt te zijn; bovengemiddeld voor een gamer mech of RGB toetsenbord voor dit bedrag (maar weer wat onder de wat exotischere PBT keycap focus units)
De Gram Spectrum heeft echter iets weinig concurrenten hebben, en dat maakt dit model een oprecht interessante toevoeging aan de markt: strak witte kleurstelling gecombineerd met low profile mechanische switches. We zullen niet zeggen dat één speciale feature meteen opweegt tegen een meervoud van andere features bij een concurrerend model, maar het is wel een oprechte frisse toevoeging. Typische mechs hebben vrij hoge switches, en die paar millimeter verschil maken dit model daadwerkelijk toegankelijker. Het is nog geen echt low profile scissor alternatief, maar het verschil is voelbaar terwijl je wel een echt mech gevoel onder je vingers hebt. Je koopt een prijzige mech tenslotte voor een goed gevoel onder je vingers, en dat heeft Tesoro hier goed voor elkaar.
Net als zijn SE broer dus geen model die de markt echt op zijn kop zet, daarvoor is simpelweg te veel goede keuze, maar de Gram Spectrum vult wel een kleine leegte op met zijn low profile switches en net wat stevigere basis, en als die aspecten je aantrekken dan heb je hier een heerlijk solide ramplank aan. Wij zijn in elk geval positief verrast en zeer te spreken over de Gram Spectrum.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: