Synology NAS gids deel 1 – Introductie
Het is vandaag de dag bijna niet meer voor te stellen dat iemand geen digitale data heeft die ze veilig willen stellen of dat iemand genoegen neemt met het kunnen benaderen van die data vanaf een enkele machine. Hoewel een enkeling van prima van nul af aan zijn digitale leven op wil bouwen na een crash, brand of diefstal ga ik er gemakshalve vanaf nu vanuit dat jij –wel- iets hebt wat je niet kwijt wilt of je data vanaf meerdere apparaten wilt kunnen benaderen; een film op je tablet, muziek in de slaapkamer, of je werkbestanden onderweg; redenen genoeg. Het is inmiddels best een tech cliché om te zeggen “maak backups!”, maar het aantal mensen die dit weet ten opzichte van het aantal mensen die er wat aan doet is nog altijd schrikbarend.
Voor het eerste probleem, spulletjes veiligstellen, zal voor de meest eenvoudige gebruikers een oplossing als USB stick of externe harde schijf met een kopietje van alle spulletjes een prima vangnet zijn, en voor een paar tientjes heb je dan zeker iets om op terug te vallen. Meer veeleisende gebruikers lopen al snel tegen opslag beperkingen op en het is nog altijd best wel ‘moeite’ om zo’n ding constant mee te slepen, om over mensen die zo’n apparaat wel kopen maar vergeten als backup te gebruiken maar te zwijgen; ik ken ze helaas genoeg. Een andere populaire oplossing zijn de bekende cloud accountjes zoals Dropbox, Google Drive, Skydrive, en noem zo maar op gebruiken. Daarmee pak je beide problemen in beginsel aan, maar voor voldoende ruimte zal je ook in de buidel moeten tasten, en de mogelijkheden komen niet verder dan een eenvoudige synchronisatie; er is geen ingebakken vangnet voor gebruikersfouten als het op je belangrijke bestanden aan komt, en voor bedrijven of alu-hoedje eigenaren spelen er ook privacy overwegingen bij het opslaan van je data in the land of Donald Du.. Trump.
Voor een druk gezin, een ondernemer met meerdere machines waarop hij alles veilig in sync wil hebben, of gewoon een tech enthousiast of fotograaf met ‘heel veel’ data is een centrale opslag zoals een NAS dan een interessante overweging.
Cue.. een NAS!🙂
In de basis biedt een NAS veel opslag, een stukje zekerheid tegen bijvoorbeeld het defect gaan van harde schijven, een featureset waar je u tegen zegt, en zoals mij inmiddels is gebleken: een installatie en gebruiksgemak waar een thuisserver(tje) niet eenvoudig tegenop kan. In een serie artikelen, blogs of hoe je ze wilt noemen, waarvan dit het eerste deel is, zet ik mijn eigen server aan de kant en gaan we de wereld van Synology en hun diskstation NAS producten ontdekken. Stellen dat Synology vrijwel synoniem is voor het woord NAS is in elk geval geen leugen. We gaan kijken naar onder andere het hoe en waarom een NAS, een vraag die we in feite zojuist beantwoorden, de installatie van zo’n NAS, het opzetten van elementaire features zoals toegang van buiten huis (of kantoor) of directe synchronisatie tussen apparaten, enkele geavanceerde features en mogelijkheden en de koppeling naar een cloud backup of backup op andere locatie.
We gaan het niet te technisch maken, maar richten ons op een lesje begrijpend lezen voor de niet-techneut voor wie deze producten even goed interessant zijn als voor de tech fanatiekeling. We gaan dit doen met de Synology DS916+, een krachtige uitvoering met ruimte voor vier harde schijven –en- de optie tot nog meer opslag waarmee hij zich primair richt op omgevingen met een groter aantal actieve gebruikers. De meer basale functies waar we in eerste instantie op gaan richten in deze ervaring zijn niet noemenswaardig anders dan met een DS116, DS216 of DS416 serie NAS. Hoewel ik persoonlijk zou adviseren minimaal de DS216 varianten te overwegen voor dat extra beetje interne zekerheid (lees: een schijf kapot kan gaan zonder problemen voor je continuïteit) is het verder zaak om zelf een inschatting te maken hoe veel ruimte je nodig hebt.
Over de exacte inhoud van deze serie horen we graag jullie input. Zou je een stuk aankoopadvies leuk vinden, wil je juist meer weten over verschillende RAID opties, of ben je benieuwd naar specifieke geavanceerde features? Laat ons je idee weten en dan gaan wij ons best doen om interessante ideetjes mee te nemen in deze ervaring.
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/synologynasgids/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]