Synology NAS Gids Deel 9 – Introductie 2.0
Een NAS: we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat is het nu precies? NAS staat voor “Networked Attached Storage”, oftewel een opslagapparaat dat verbonden is met het netwerk. Hiermee is het mogelijk om met elk apparaat, zowel binnen als buiten het netwerk, bestanden bewaren en openen. Hartstikke handig natuurlijk, maar wat kan je nog meer met een NAS? Of specifiek: wat kunnen we precies met een Synology NAS.
In deze serie gaan we verder op de serie uit 2018 en zoeken we verschillende nuttige en leuke dingen die we met onze Synology kunnen doen. Aangezien de mogelijkheden praktisch grenzenloos zijn, is het onmogelijk om alles te bespreken, dus richten we op meer specificieke toepassingen. Mocht je een suggestie hebben, laat het dan vooral weten in een reactie onderaan de pagina!
Voorgaande blogs
Omdat de vorige serie uit 2018 kwam, een kleine opfrisser. In de tijd hadden we een blog-reeks, een review en een video. Die items zijn nog altijd helemaal relevant, waardoor we de basics niet opnieuw gaan bespreken. Mocht je ze opnieuw willen bekijken, heb ik ze voor het gemak opgesomd:
Blog-reeks Synology NAS gids:
– Synology NAS Gids Deel 1 – Introductie
– Synology NAS Gids Deel 2 – Installatie
– Synology NAS Gids Deel 3 – 1000GB Gratis opslag (gratis opslag helaas niet meer beschikbaar)
– Synology NAS Gids Deel 4 – Betaalbare backup metBackblaze B2
– Synology NAS Gids Deel 5 – Sync 2 NAS-devices
– Synology NAS Gids Deel 6 – SSD Cache
– Synology NAS Gids Deel 7 – Media streamen met Plex
– Synology NAS Gids Deel 8 – Bestanden delen… en ontvangen
Review: Synology DS918+ review
Video: Starten met Synology en Seagate
De Synology-reeks
Omdat we verder gaan met een iets ander model, een kleine opfrisser over welke systemen er zijn. Synology biedt verschillende oplossingen voor de verschillende types van gebruiker: van beginner tot gigantische enterprises. Voor de normale consument beschikt Synology over drie verschillende reeksen uit de DS-lijn (DiskStation): J Series, Value Series en Plus Series.
Als instap is er de J Series, welke kostentechnisch interessant lijken. Onze ervaring is echter dat de gebruikte CPU hierin dermate traag is, dat zelfs met lichte taken al vertraging opgemerkt wordt. Daarnaast zijn systemen met slecht één bay, oftewel plek voor één harde schijf zeer beperkt in mogelijkheden van data-protectie en redundantie. Overweeg je de NAS puur voor opslag, dan is de Value-series een mooie middenweg. De hierin gebruikte CPU is prima geschikt voor lichte taken als het verwerken van back-ups en het bijhouden van bibliotheken.
Bovenaan staat de Plus Series, welke praktische voordelen bieden bovenop de eerder genoemde modellen. Denk hierbij aan hot-swap drive bays, een vlotte CPU en een voldoende hoeveelheid geheugen (afhankelijk van het model uitbreidbaar). Wil je met je NAS experimenteren, video streams in hoge kwaliteit transcoderen of andere meer gevorderde taken uitvoeren, dan is de Plus Series zeker aan te raden.
Ben je een veeleisende gebruiker? Dan zijn modellen als de DS918+, DS1019+, DS1618+ of DS1819+. Hierbij zijn zaken als extra bays (respectievelijk 4, 5, 6 of 8 bays), M.2 SSD cache support en eventueel een optionele 10Gbps kaart beschikbaar (DS1618+ en DS1819+). Met behulp van teaming en de dubbele Gigabit netwerkpoorten standaard aanwezig op de genoemde modellen kan wel degelijk 2Gbps gehaald worden, wat voor de meeste thuisnetwerken tegen of over de limiet is.
Synology DS1019+
De Synology NAS welke we gaan gebruiken voor deze serie, is de DS1019+. Deze combineren we met drie 14TB Seagate IronWolf harde schijven, speciaal ontwikkeld voor NAS-toepassingen.
Waarom de DS1019+? De DS1019+ beschikt over alles wat we nodig gaan hebben in deze serie: een krachtige Celeron J3455 CPU gecombineerd met 8GB aan RAM. Daarnaast beschikken we over 5 harde schijf bays, waarmee we ook in de toekomst kunnen uitbreiden. Daarnaast kunnen we indien gewenst twee M.2 NVMe drives toevoegen als cache geheugen. Tevens is een model uit de Plus Series of hoger noodzakelijk om Docker te kunnen draaien.
Docker
Docker? Wat is dat dan nu weer? Docker is een lichte virtualisatietoepassing waarmee softwarepakketten in zogenaamde containers uitgevoerd worden. Klinkt complex, maar het is simpel: het is gewoon een manier om tal van verschillende applicaties te draaien zelfs als die niet direct voor Synology ontwikkeld zijn; Docker is niet iets exclusiefs.
De containers zijn hierbij van elkaar gescheiden en bevatten alle noodzakelijke bestanden, bibliotheken en tools. Alle containers worden uitgevoerd door één enkele kernel van het besturingssysteem, in tegenstelling tot virtuele machines waarbij voor elke container een nieuwe kernel wordt gestart. Via Docker is het mogelijk om containers van zowel andere ontwikkelaars als zelfgeschreven programma’s uit te voeren op het besturingssysteem van de Synology NAS (DSM). Welke Synology modellen gebruik kunnen maken van Docker, is terug te vinden op de Synology package pagina van Docker.
Aangezien we Docker voor meerdere toepassingen nodig gaan hebben tijdens deze reeks, zullen we de installatie eenmalig doorlopen. Hierbij gaan we er vanuit dat je de basics van Synology al onder de knie hebt, en dat de Synology NAS reeds geconfigureerd is.
De installatie van Docker is kinderspel. Als eerste openen we “Package Center”, een soort App Store voor je Synology NAS. Vervolgens zoek je naar “Docker” in de zoekbalk bovenaan, en klikken we op “Install”. Even wachten, en klaar! Docker is geïnstalleerd op je Synology NAS. Vanuit “Package Center” kunnen we nu Docker openen, of via “Main Menu” links bovenaan in DSM.
Dat was simpel! En nu?
En nu? Goede vraag! Voor de exacte inhoud van deze serie horen we graag jullie input! Uiteraard hebben we al een aantal toepassingen klaar staan, maar we zouden graag van jullie willen weten welke toepassing jullie graag willen zien! Laat ons je idee weten en dan gaan wij ons best doen om interessante ideetjes mee te nemen in deze ervaring.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter
– Nadalina op Twitter