Synology NAS Gids Deel 12: But can it run Minecraft?


Vandaag gaan we bekijken hoe we onze Synology NAS kunnen gebruiken om Minecraft te spelen. Minecraft spelen op een NAS? Zeker! Een NAS leent zich als een prima uitgangspunt om een Minecraft Server op te stellen.

Er bestaan verschillende Minecraft Servers. In deze tutorial gaan we gebruik maken van itzg/minecraft-server, één van de meest populaire servers.


Installatie


We beginnen in de omgeving van onze Synology DS1019+, en openen hierbij Docker. Hoe je Docker kan installeren, lees je in Synology NAS Gids Deel 9 – Introductie 2.0. Wanneer we Docker openen, worden we gegroet door een overzicht en zien we het huidige CPU en RAM gebruik, naast de (eventueel) reeds lopende containers.


Als eerste gaan we naar het kopje “Registry” links. In de zoekbalk bovenaan zoeken we naar “minecraft-server”, waarbij verschillende resultaten tevoorschijn komen. Voor deze tutorial gaan we gebruik maken van “itzg/minecraft-server”, de bovenste optie. Rechtermuisknop hierop, klik op “Download this image” en kies vervolgens voor de tag “latest”: hiermee halen we de meest recente versie binnen.


Wanneer we vervolgens naar het kopje “Image” gaan, zien we hier onze gedownloade versie van onze Minecraft Server. Gezien het formaat van het bestand kan het even duren totdat het gedownload is. Dubbelklik op de Image, en we openen en nieuw venster waarin we een container kunnen creëren.


Vervolgens kunnen we beginnen met configureren van de container. In het veld “Container Name” kunnen we de container een naam geven. Welke naam we hier aan toekennen is onbelangrijk voor de werking van het programma. Daarnaast klikken we op “Advanced Settings” om extra noodzakelijke instellingen te configureren. “Advanced Settings” opent zichzelf opnieuw in een ander venster.


In het nieuw geopende venster “Advanced Settings” opent zich als eerste het kopje “Advanced Settings”. Indien gewenst kan er een vinkje gezet worden bij “Enable auto-restart”. Wanneer de Docker om onverwachte reden vast loopt, of wanneer de Synology NAS opnieuw opstart, zal de Minecraft Server zichtzelf opnieuw opstarten. Het is ook prima mogelijk om de container handmatig aan- of uit te zetten. Vervolgens gaan we naar het kopje “Volumes”, waarbij we een map op de NAS creëren en toekennen aan de Minecraft Server.


De Minecraft Server heeft één map nodig. Hoe we deze map op ons systeem zelf noemen is onbelangrijk, maar voor de duidelijkheid van deze tutorial gebruiken we de naam “minecraft-techtesters”. Docker zelf heeft op onze NAS al een map “docker” aangemaakt. Hierin maken we een map “minecraft-techtesters” welke we vervolgens mounten in “Mount path” aan “/data”. Alle data welke gebruikt wordt door de Minecraft Server, zal hier in opgeslagen worden. Zorg er tevens voor dat bij “Read-Only” geen vinkje staat. Het eindresultaat zou er als bovenstaand uit moeten zien.


Vervolgens gaan we naar het kopje “Port Settings”. Hierin vinden we de twee poorten welke de Docker container intern gebruikt. De poorten 25565 en 25575 staan respectievelijk voor de server zelf en de RCON poort. Beide poorten staan standaard op “AUTO”, wat inhoudt dat er een willekeurige poort gekozen wordt. Bij voorkeur kiezen we een eigen poort. Het spel Minecraft gaat er van uit dat de eerste server op poort 25565 zit, de tweede server op 25566 enzovoorts. Voor het gemak mappen we voor onze eerste Minecraft Server dan ook naar respectievelijk 25565 en 25575. Het eindresultaat zou er als bovenstaand uit moeten zien.


Als laatste stap gaan we nog naar het kopje “Environment”. Hierbij we gaan als variabele EULA toevoegen, welke we op TRUE zetten. Hiermee geven we aan dat we de End User License Agreement hebben gelezen en dat we akkoord gaan. Eventueel kunnen nog andere Environment-variabelen aangepast en/of toegevoegd worden, maar dat gaat buiten de scope van deze tutorial.

En dat was het! Klik op “Apply”, waarbij het venster sluit en je opnieuw uitkomt bij ons “Create Container” venster. Klik op “Next”, waarbij we een overzicht krijgen van de aanpassingen en instellingen die we hebben gemaakt. Wanneer we vervolgens op “Apply” klikken, wordt het configuratiescherm afgesloten en wordt de container automatisch opgestart. De Minecraft Server draait nu op onze NAS, en de installatie is daarmee afgerond.

Minecraft Server gebruiken


De Minecraft Server is geïnstalleerd op onze Synology NAS, dan kunnen we hem eindelijk gaan gebruiken! Wanneer we naar het kopje “Container” gaan in Docker, zien we onze zojuist aangemaakte container. Deze kunnen we nog niet direct gebruiken, aangezien de wereld nog niet aangemaakt is. Dit zal enkele minuten duren. Kan je niet wachten, dan is de voortgang eenvoudig te volgen. Dubbelklik op de zojuist aangemaakte container. Je zal begroet worden met een overzicht. Aangezien de wereld nog aangemaakt wordt, zien we een relatief hoog CPU-gebruik.




Vervolgens ga je naar het tabblad “Log”. Hierin wordt alles van de server gelogd. Ook het aanmaken van de wereld wordt hierin vermeld: die voortgang kan je dus zonder problemen volgen. Wanneer je de melding “Done!” voorbij ziet komen (in mijn geval na 143 seconden), is het genereren van de wereld afgerond en is de Minecraft server klaar voor gebruik! Eventuele commando’s kunnen via de Terminal in Docker ingegeven worden.


Verbinden met de server is vervolgens heel eenvoudig. Kies op het startscherm voor “Multiplayer”, en klik vervolgens op “Add Server”. Geef deze server een naam, en vul onder “Server Address” het adres van de server in. Dit kan op verschillende manieren:
– Het lokale IP-adres van de Synology NAS (enkel lokale toegang)
– Het IP-adres van je thuisaansluiting (ook toegang van buitenaf, port-forwarding noodzakelijk)
DDNS (ook toegang van buitenaf, port-forwarding noodzakelijk)

Daarnaast kan het zijn dat je een poort moet toevoegen achter het IP-adres of DDNS-adres. Heb je gebruik gemaakt van poort 25565, dan is dit niet noodzakelijk: poort 25565 is namelijk de standaard poort. Bij ieder ander poortnummer is het noodzakelijk om deze toe te voegen (bijvoorbeeld “192.168.1.2:25566”).


Even verbinden, en spelen maar! Alvast veel speelplezier 😉

En klaar is Kees!


En dat was het! Minecraft Server is nu up and running op je Synology NAS. De basis is er, maar het is natuurlijk altijd mogelijk aanpassingen te doen. Verdere aanpassingen, en hoe je mods kan toevoegen, lees je in de Documentatie

Daarnaast is het noodzakelijk dat je genoeg RAM in je systeem hebt. Een Minecraft Server gebruikt aardig wat, waarbij minstens 2GB aan vrij geheugen aangeraden wordt. Voor ons systeem met 8GB aan RAM peanuts, maar iets om in het achterhoofd te houden wanneer je gebruik maakt van een Synology NAS als de DS218+ met 2GB RAM. Gelukkig is het eenvoudig om een reepje RAM toe te voegen aan een Synology NAS.

Mocht je vragen hebben, laat het ons vooral weten! Heb je zelf een Synology toepassing welke je graag zou willen zien, laat ons je idee weten (bijvoorbeeld op onze Discord, link hieronder) en dan gaan wij ons best doen om interessante ideetjes mee te nemen in deze serie.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter
Nadalina op Twitter

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.