Synology NAS Gids Deel 11: DynDNS/DDNS


Via Synology is het mogelijk om met behulp van QuickConnect (zie Synology NAS Gids Deel 2 – Installatie) eenvoudig van buitenaf aan je NAS te komen. Wil je hier geen gebruik van maken, of wil je applicaties draaiende op je NAS van buiten huis kunnen bereiken, dan heb je het normaliter het rechtstreekse IP-adres van je aansluiting nodig. Het rechtstreekse IP-adres kan vervelend zijn om te delen, en is bij veel huishoudens ook nog eens dynamisch. Dit houdt in dat je IP-adres kan veranderen, waardoor het van buitenaf dan onmogelijk wordt de NAS te bereiken. Oplossing: een DynDNS (kortweg DDNS) opzetten. Met een DDNS kan je makkelijker en veiliger toch die verbinding met je NAS van buiten in stand houden.

Met behulp van DDNS maak je in feite een alias, een soort permanente link, aan naar het desbetreffende IP-adres, welke wordt geupdate wanneer het IP-adres verandert. Zo heb je dus altijd het juiste adres ter beschikking, zelfs al wordt het IP-adres door je provider aangepast, en hoef je dus niet onnodig instellingen aan te passen.

Voor het opzetten van een DDNS zijn er twee verschillende opties op een Synology NAS: via Synology zelf of via een externe service provider. Beide zullen we vandaag bespreken.


Synology DDNS


We beginnen met het opstellen van een DDNS op de meest eenvoudige manier: via Synology zelf. We beginnen in de omgeving van onze Synology DS1019+, en openen hierbij “Control Panel”. In het overzicht van ons Control Panel gaan we naar “External Access”, waarbij we direct gegroet worden door het “DDNS”-tabblad.


Om een nieuwe DDNS toe te voegen, klikken we bovenaan op “Add”. Vervolgens opent een nieuw venster waarbij we de DDNS instellingen kunnen ingeven.


Vervolgens kunnen we in het vakje “Service provider” een service provider selecteren. De meest eenvoudige manier is om hierbij te kiezen voor Synology. Het overzicht verandert een beetje, en we kunnen bij “Hostname” een hostname creëren welke zal dienen als onze alias. Je bent hierin vrij om te kiezen wat je wilt. Onder het kopje “Heartbeat” kunnen we aangeven om meldingen te krijgen wanneer de connectie verloren wordt. Vervolgens klikken we op “Test Connection”. Wanneer de connectie goed is, zal er een extra kopje “Status” verschijnen met als waarde “Normal”. Indien hier iets anders staat zal tijdens de configuratie iets fout zijn gegaan, en zal Synology aangeven wat er mis gaat. Vervolgens lezen we de Terms of Service, en gaan we akkoord. Het venster zou er nu als volgt uit moeten zien:


Wanneer we op “OK” klikken, probeert Synology de DDNS op te zetten. We krijgen vervolgens een pop-up met de vraag om een encryptie-certificaat op te zetten voor ons adres. We kiezen hierbij wat we willen en ronden de setup af.


De webserver zal zich opnieuw opstarten, waarna we vervolgens terug komen in het overzicht. Hierbij zien we ons zojuist aangemaakte alias, naar welk IP-adres deze linkt en de huidige status. Presto.


Externe Service Provider DDNS


Wil je liever een eigen DDNS-service gebruiken, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Voor dit voorbeeld maken we gebruik van No-IP, welke zowel betaalde als gratis DDNS services biedt.


Om te beginnen maken we een account aan. Nadat deze stap is afgerond, komen we op het dashboard van No-IP uit. Vervolgens kunnen we een nieuwe hostname aanmaken: dit kan zowel op het dashboard via een “Quick Add” als via “Dynamic DNS | No-IP Hostnames” in de toolbar. Wanneer we klikken op “Add Hostname”, zien we dat direct de hostname aangemaakt wordt indien beschikbaar. We krijgen echter ook de melding “1 host without recent dynamic updates”: dit komt doordat het IP-adres nog niet dynamisch geupdatet wordt. Hiervoor keren we terug naar de Synology NAS.


We beginnen opnieuw in de omgeving van onze Synology DS1019+, en openen hierbij “Control Panel”. In het overzicht van ons Control Panel gaan we naar “External Access”, waarbij we direct gegroet worden door het “DDNS”-tabblad. Om een nieuwe DDNS toe te voegen, klikken we bovenaan op “Add”. Vervolgens opent een nieuw venster waarbij we de DDNS instellingen kunnen ingeven.


Als “Service provider” kiezen we dit keer echter geen Synology, maar “No-IP”. Onder “Hostname” vullen we ons zojuist aangemaakte hostname in. Bij “Username/Email” vullen we het e-mailadres in welke gebruikt is om een account aan te maken bij No-IP, samen met het bijbehorende wachtwoord in het veld “Password/Key”. Verder passen we niks aan, en klikken we op “Test Connection”. Wanneer alles in de voorgaande stappen correct is uitgevoerd, zal er een extra kopje “Status” verschijnen met als waarde “Normal”. Indien hier iets anders staat zal tijdens de configuratie iets fout zijn gegaan, en zal Synology aangeven wat er mis gaat. Het venster zou er nu als volgt uit moeten zien:


Wanneer we op “OK” klikken, zal de connectie opgesteld worden. Het venster sluit, en we komen terug bij het overzicht. Hierbij zien we het alias aangemaakt bij No-IP, naar welk IP-adres deze linkt en de huidige status. Na enkele seconden zal de status overschakelen naar “Normal”, waarmee de configuratie afgerond is!



En klaar is Kees!


En dat was het! Wanneer we surfen naar ons aangemaakte alias, worden we doorgestuurd naar het IP-adres van het thuis-netwerk. Daarnaast wordt het IP-adres geüpdatet indien noodzakelijk. Vergeet niet dat we nu in feite rechtstreeks uitkomen op de router, dus om daadwerkelijk pagina’s te kunnen bereiken zal je in de router de gewenste poorten moeten forwarden om er van buitenaf aan te kunnen. Hierbij is het ook handig om je Synology NAS een statisch IP-adres geeft binnen je thuisnetwerk. Hoe je een statisch IP-adres opzet en aan port-forwarding kan doen, lees je in de handleiding van je router, dat wisselt namelijk per model.

Mocht je vragen hebben, laat het ons vooral weten! Heb je zelf een toepassing welke je graag zou willen zien, laat ons je idee weten en dan gaan wij ons best doen om interessante ideetjes mee te nemen in deze ervaring.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter
Nadalina op Twitter

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.