Voor de gemiddelde gebruiker blijft het daar bij. Inpluggen, laden, klaar. Maar uiteraard was ik benieuwd naar het binnenwerk. Met een fijne platte schroevendraaier ‘wip’ je de randen eenvoudig los, en kunnen wij in de lader kijken. Geen lijm, geen andere troep, gewoon eenvoudig klikken en klaar.

Een printplaat, een soort van platte spoel, en een speakertje komen in beeld.


Aan de kant van de printplaat voelde ik wat weerstand, en om hem niet kapot te maken heb ik hem niet verder open gemaakt dan je op de foto kan zien.

Het was in elk geval wel genoeg om de speaker te kunnen verwijderen; elke keer wanneer je een telefoon op de lader legt geeft de lader een flinke piep. Persoonlijk vond ik het hinderlijk, zeker omdat de kleine bij het minste geluid een kijkje komt nemen wat er aan de hand is, dus knip knip door die rode en zwarte kabel, en opgelost!


De sticker op de speaker was overigens wel opvallend. Remove after washing? Of het is een hele vreemde vertaling, of ik wil niet weten hoe die fabriek werkt.



eh…?

Ondanks dat ik slechts een beperkte kennis heb van electra wil ik toch een idee geven van hoe deze draadloze laders werken. Binnen in de lader zit een hele kleine tovenaar, die op magische wijze je telefoon laadt.


(( Grapje terzijde, voor de gedetailleerde uitleg hoe Qi / draadloos laden werkt, neem gerust hier een kijkje , ik ga in een productreview natuurlijk niet in op de exacte werking van de techniek.))

Relevanter voor de gebruiker is echter de benodigde tijd om een telefoon op te laden. Ik heb zowel een Nexus 5 als een Nexus 4 gebruikt, deze hebben een 2300 mAh en 2100 mAh respectievelijk. Hoewel je een verschil in laadtijd van ~10% zou verwachten, was het in de praktijk iets kleiner. De Nexus 5 laadt van 0 tot 100% in ca 3 uur, de Nexus 4 was gemiddeld slechts enkele minuten sneller klaar. Net als bij gebruik van de meegeleverde bekabelde adapter is het laden redelijk lineair, de eerste 25% gaat net iets, maar eigenlijk niet noemenswaardig sneller dan de 2e, 3e, of laatste 25%.

Bekabeld opladen gaat echter wel sneller, beide telefoons zijn dan zo rond de 2 uur bezig. Het maakt zeker verschil als je nog even snel wil laden, maar wanneer je hem naast je bed laadt, of net als ik vooral naast je pc oplaadt, maakt het praktisch wat minder uit. Hoewel het in de regel beter is om een batterij langzamer te laden in plaats van sneller, kan ik geen uitspraken doen of dat bij draadloos laden ook het geval is. Ik heb dit product nog niet zo lang in huis, en mijn batterij houdt het niet langer of korter uit dan voorheen.

Het verbruik vond ik wel een interessant puntje om te meten. Het kon naar mijn idee niet anders dan dat er verlies op moet treden wanneer je draadloos laadt. Het verbruik op een USB poort meten is lastig gezien de andere factoren, dus heb ik gemeten met de stekker van de Nexus 5 in het stopcontact. Eerst met de kabel in de telefoon, vervolgens met de draadlose lader. Dit is overigens gemeten met de telefoon in de aan-stand (ik moet wel bereikbaar blijven he), maar zonder de telefoon te gebruiken, of dat er applicaties open staan.

Het gemiddelde verbruik bij een volle lading was 9.2 W bij draadloos laden, en 6.8 W bij bedraad laden, dit resultaat kwam bij meerdere metingen exact naar voren. Toch wel een verschil, zeker gezien het draadloos laden gemiddeld ook nog eens langer in beslag nam.

Niet heel positief zou je denken. Exact wat ik ook dacht, totdat ik begon te rekenen wat nu daadwerkelijk het verschil is op jaarbasis. Maar even een kleine berekening gemaakt wat het nu daadwerkelijk kost aan stroom om je telefoon te gebruiken. Met redelijk actief gebruik laadt ik mijn Nexus 5 ca om de dag op, zeg even 183 keer opladen per jaar. Als je dan uit gaat van het landelijk gemiddelde van € 0,23 per kWh, kom je op het volgende plaatje uit:


Het was voor het eerst dat ik stil stond bij het verbruik van een telefoon, maar ik vond het nog wel meevallen. Ik had ooit wel eens wat getallen gezien, maar vaak zijn die gebaseerd op theoretisch verbruik, terwijl ik meet wat ik daadwerkelijk uit de muur trek. Voor amper 50 cent laad je dus het hele jaar je telefoon op, zelfs als je een super actieve gebruiker bent die bijna dagelijks moet laden zal het niet meer dan een euro per jaar zijn.

Draadloos laden mag dan wel minder efficiënt zijn dan bedraad, in je portemonnee zal je het niet voelen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.