Een top uitstraling is fijn, maar de prestaties zijn minstens even belangrijk.
Gelukkig stelt de Sensei Wireless daar ook zeker niet teleur. De vormgeving is uitstekend te noemen, ik heb aardig grote handen en de muis lag mij direct uitstekend, maar mijn echtgenote met fijnere handen liet direct weten dat ik de muis mocht inleveren (De discussie loopt nog, althans, dat vertel ik mijzelf). Het gewicht zit tussen ‘iets wat licht’ en gemiddeld, en zal enkel voor voorstanders van zeer zware muizen een punt kunnen zijn. Het ontbreken van gewichtjes om de muis eventueel te verzwaren is voor hen wel jammer, en had ook binnen de prijs moeten kunnen. Uiteraard heeft dat wel gevolgen voor de balans van de muis, en dat is nu precies zo iets wat bij de Sensei echt helemaal in orde is.
Het valt niet mee te beschrijven hoe een muis voelt en werkt, maar het woord ‘heerlijk’ komt als eerst naar voren. Het materiaal is prettig, het ziet er niet snel vies uit zoals bij sommige muizen het geval is, en de wat zachte touch is fijn en geeft ook voldoende grip. De knoppen hebben een prettige ‘feel’, zijn niet te zwaar, maar zwaar genoeg om onbedoeld klikken te voorkomen. Een andere fijne feature vind ik dat de knoppen in gebruik niet te luid zijn. Hetzelfde geldt voor het scrollwiel, deze is vrij stil, en voelt ook keurig in balans.
De batterij zou het tussen de 16 en 20 uur moeten uithouden. Uiteraard is het zeer afhankelijk van het gebruik, maar enkele metingen mogen uiteraard niet ontbreken. Er zijn te veel variabelen om een grafiek toe te kunnen voegen van waarde, dus zal ik het bij een beschrijving moeten houden. Met een standby timer van 10 minuten, en zonder gebruik van de overige batterij besparende features:
– Na ca 10 uur “kantoorwerk” (Excel, browser, mail) en ca 3 uur (Fanatiek) gamen was de batterij nog groen. In de nacht de muis uitgeschakeld, en de volgende dag nog een goede 5 uur kunnen werken alvorens de muis onder de 5% duikelde.
– Puur voor de test een andere muis gebruikt voor niet-game taken, en de Sensei Wireless enkel gebruikt voor games. Gezien een beperkte hoeveelheid tijd voor games wat hulp moeten inschakelen om de uren te maken, maar na iets meer dan ca 17 uur ging de muis pas het rood in.
Gezien de (on)nauwkeurigheid van het meten (het is praktisch onhaalbaar om met de stopwatch er naast te zitten) is het een redelijke stelling dat de geclaimde batterijduur uit de praktijk voort komt, en niet een onhaalbaar droomscenario is. De vraag is uiteraard wat de batterij op de langere termijn zal doen, maar dat zal enkel de tijd leren. Vooralsnog mag je verwachten de 16 uur ruim te zullen halen, en de kans is groot dat je bij normaal gebruik de 19 of zelfs de maximaal geclaimde duur van 20 uur gewoon haalt. Een keurig resultaat, en uiteraard niet vergeten dat je eventueel ook nog op de kabel kan werken als je voor een extreem lange (en ongezonde) game sessie gaat. Het opladen van de batterij neemt overigens iets meer dan 3 uur in beslag, niet heel vlot, maar overdreven snel laden heeft nadelige gevolgen voor de batterij, dus lijkt het mij een verstandige en bewuste keuze van SteelSeries.
Vanuit praktisch oogpunt kan je dus eenvoudig een hele dag werken, en dan in de nacht de muis op de lader leggen, zonder dat je batterij ook maar het geel in hoeft te gaan. Zelfs als je het een nacht vergeet zal je twee dagen met normaal en redelijk actief gebruik ook wel redden, tenzij je echt van vroeg tot laat non-stop achter de pc zit.
Een claim die wordt waargemaakt, het moet niet gekker worden! De andere claim die SteelSeries doet is dat deze wireless muis net zo snel moet zijn als een bedrade muis. Ook om dit te testen zijn er een groot aantal variabelen die een zeer nauwkeurig resultaat in de weg staan. De website “humanbenchmark.com” is wel een handige tool: deze laat je een rood venster zien, wanneer deze op groen springt moet je zo snel mogelijk klikken, en vervolgens krijg je je reactietijd te zien. Zelfs met een snel systeem, een recent moederbord / usb poort en een glasvezelverbinding zijn de variabelen niet uit te sluiten, maar er zit wel waarde in testen in grote aantallen. Met twee testers hebben we de test tientallen keren uitgevoerd met de Sensei Wireless met en zonder draad, en met nog een andere USB muis erbij, en dit ook nog eens op meerdere momenten op de dag (Ochtend voor de koffie, middag na veel te veel koffie, etc). Structureel zagen we verschillen tussen de 10 en 15 ms tussen de Sensei in draadloze stand en de Sensei bedraad en de 3e muis, genoeg om te moeten concluderen dat er wel degelijk een kleine vertraging zit wanneer je er voor kiest draadloos te muizen.
Als een verrassing komt het uiteraard niet, het signaal moet nu eenmaal worden omgezet, en ik had ook niet verwacht dat die claim van “no lag” werkelijkheid zou worden. De getallen zijn ook dusdanig laag dat ik er in de praktijk niets van merkte, tijdens het gamen kon ik geen verschil voelen in de ervaring met en zonder kabel, en ook mijn prestaties/scores in games waren niet anders wanneer de muis wel of niet draadloos was. Voor de echte professionele gamer zal het gebruik van de kabel voorlopig nog wel even een vereiste zijn. Of de gemiddelde gebruiker of gamer reden zal zien om de kabel in de muis te klikken betwijfel ik, ik zelf kon er geen reden voor vinden, zelfs met de optie binnen handbereik.
De muis werkt verder gewoon uitstekend op tal van oppervlaktes, en vertoont op geen van de geteste materialen vreemd gedrag. Een massief houten tafel, een glanzend houten bureau, een zeer grove bureaubeschermer, of een high-end muismat, het werkt allemaal uitstekend, en je merkt eigenlijk geen nadelen bij wel oppervlak dan ook. Een muismat heeft uiteindelijk wel de voorkeur omdat dat altijd wat soepeler glijdt dan een tafel, maar is zeker geen vereiste.