In voorgaande reviews ging ik eerst in op de praktijkervaring, maar gezien de software van de Sensei daar een aardige impact op heeft doen we eerst even de software.

Geen cd’tje in de verpakking, al kan het sowieso nooit kwaad altijd de nieuwste versie van de website te halen. Nog geen 2 minuten later en we kunnen aan de slag met de SteelSeries Engine. Zodra we deze opstarten herkent dij de Sensei Wireless, en in mijn geval gaf hij ook direct aan dat er een firmware update is.


De firmware update ging automatisch, en wederom nog geen 2 minuten later kon ik echt aan de slag. De SteelSeries engine laat je verschillende configuraties in je muis (en eventueel SteelSeries headset) activeren afhankelijk van het programma welke je start. Ook bied het de functie om al je instellingen van je SteelSeries hardware in de ‘cloud’ op te slaan. Als je de muis op meerdere apparaten gebruikt, worden de instellingen dan automatisch tussen de apparaten gesynchroniseerd. Het vereist uiteraard dat je een account aan maakt, maar gelukkig is dat ook een kwestie van secondes. Overigens worden deze instellingen enkel via de software bepaald, en niet op de muis zelf opgeslagen, je zal dus op alle apparaten de software moeten installeren om je persoonlijke instellingen te gebruiken.


Vanuit de SteelSeries Engine klikken we op de Sensei Wireless, en dan komen we bij al de settings van deze mooie muis, een flinke hoeveelheid knoppen. Maak je geen zorgen als de tekst op het plaatje wat klein is, elk onderdeel komt zo los in beeld. Het overzicht is in elk geval uitstekend, niet te veel poespas, gewoon strak en efficiënt.


Als we naar de muis kijken zien we de 8 knoppen duidelijk in beeld. Uiteraard zijn ze allemaal individueel in te stellen, net als dat de verlichting van de 3 elementen (base, logo, scrollwiel) individueel in te stellen is. Hoewel de knop direct voor het scrollwiel standaard als DPI-switch staat, is dat ook te veranderen. En ook niet onverwacht is de optie om al je button-binds op te slaan in een eindeloos aantal profielen. Ook deze kan je naar je SteelSeries Cloud account laten synchroniseren.



De Macro optie ontbreekt uiteraard niet. Je kan macro’s geheel naar wens maken, eventueel met een vaste, specifieke, of zonder vertraging.


Aan de andere kant van het software pakket zien we aanzienlijk minder gebruikelijke features. Per configuratie kan je deze naar wens instellen. De DPI/CPI instelling zien we uiteraard vaker, maar de optie om de acceleratie naar wens aan te passen is iets nieuws voor mij. De lift off distance is ook naar wens te zetten, helaas is dit wat lastig om het heel nauwkeurig te meten, maar op de laagste setting lijkt deze in elk geval onder de 2 mm te liggen (En dat is gewoon goed). Hoewel ik het vermoeden heb dat het tussen de 1 en 5mm in te stellen is (gezien de waardes 1 tot 5 in de software) voelt het bereik in de praktijk iets kleiner, zelfs op een hoge instelling vond ik het aardig lastig waar te nemen dat de muis nog trackte bij het optillen van de muis. Ik zie zelf overigens geen echt voordeel in een hoge LOD, maar kennelijk denken sommigen daar anders over.


Iets vergelijkbaars gaat op voor de Polling Rate / Response rate. Tenzij je merkt dat je USB poorten het niet aan kunnen is er weinig reden om hem niet op 1000 Hz te laten staan.

Angle snapping is wel weer een interessante feature. Één van de mogelijke afwijkingen die een muis sensor kan hebben is “prediction”, dit is wanneer een muis een rechte lijn denkt te herkennen, en dan in plaats van jouw daadwerkelijke beweging pixel voor pixel te volgen gewoon een kaarsrechte lijn trekt. Dit is normaliter ongewenst gedrag (wanneer het niet aan te passen is natuurlijk), maar kan in sommige situaties best een handige optie zijn. Bij deze muis kan je kiezen tussen ‘absoluut geen’ prediction, tot een absurd agressieve prediction, en natuurlijk alles wat daar tussen zit.

Ook zagen we in dat plaatje nog wat batterij instellingen. Om batterij te sparen gaat de muis vanzelf in de slaapstand, als je zo veel mogelijk batterij wil sparen kan dat na 1 minuut, maar je kan het ook op 20 minuten zetten. Persoonlijk vond ik 10 minuten wel een redelijke setting, welke ik ook gebruikte om de duur van de batterij te testen. Uit de slaapstand ontwaken is met een klik gepiept; een m.i. prima oplossing. ‘Sensor Smart mode’ schakelt de sensor in een soort halve slaap stand terwijl de muis niet wordt gebruikt, iets waar fanatieke gamers wellicht uit de buurt bij zullen blijven, maar voor niet-game gebruik een leuke extra besparing kan zijn. De ‘Illumination Smart mode’ schakelt het logo verlichting uit wanneer de muis in gebruik is. Stiekem hoopte ik dat hij registreert of je hand geheel op het logo ligt, echter schakelt de led gewoon uit zodra de muis beweegt. Als iemand die regelmatig een claw-grip heeft vond ik het niet mooi dat het logo zichtbaar continue aan en uit ging, en liet ik die functie dus ook uit staan.

Wat de batterij betreft, de verlichting kan niet alleen naar wens worden gezet, maar kan ook de batterijstatus aangeven. Standaard geeft het basisstation de batterijstatus aan, maar niets weerhoudt je om het SteelSeries logo of het scrollwiel als status indicatie te gebruiken. De kleur verandert dan bij ca 20% batterij van groen naar geel, en bij ca 5 % van geel naar rood. Respectievelijk houdt dat in dat je bij geel nog iets minder dan 4 uur batterij hebt, en rood dat hij het binnen het uur gaat begeven.


De verlichting kan eventueel ook worden uitgeschakeld, maar of iemand dat met deze muis gaat doen? Het leukste is uiteraard je kleuren naar wens te stellen. Mijn Pink Pony Unicorn configuratie blijft mijn favoriet, een roze-paarse muis, wie wil dat nou niet.


Op de meeste foto’s zal je zien dat ik normaliter alle leds op dezelfde kleur zet, maar je kan de verschillende elementen hun eigen kleur geven. Zo kan je bijvoorbeeld het laadstation blauw maken, het logo geel, en het scrollwiel rood. Het is maar wat je mooi vindt natuurlijk.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.