Steelseries Sensei Ten review
Is de Sensei inmiddels al weer tien jaar oud? Is de tijd echt zo hard gegaan? De Sensei is objectief één van de meest iconische muizen uit de geschiedenis, maar zoals veel dingen in de tech wereld herinner je sommige klassiekers iets rooskleuriger dan de realiteit was.
De oude Sensei was een icoon, maar zou in de huidige tijd zich totaal niet kunnen meten aan de muizen van vandaag. Tijd voor een refresh dus, en die kwam in de vorm van de Sensei Ten. Bekende vorm, maar dan met de sensoren en switches van nu. De vraag: Is het wat?
Uitpakken en Design
Eigenlijk vereist de vorm van de Sensei geen introductie meer, ondanks dat hij 10 jaar geleden uit kwam is hij veelvuldig herzien en je moet echt totaal niet in de tech zitten om er nog nooit van gehoord te hebben. Maar mocht dat zo zijn? De Sensei was populair met een reden: Kleine muizen zijn vandaag populair, maar in de tijd was de Sensei een kleintje tussen veelal grotere muizen. 92 gram was tot een paar jaar terug ontzettend licht, vandaag valt dat eerder onder ‘gemiddeld’, of aan de lichte kant van gemiddeld maar hij blijft weg van de echte lichtgewichtjes tegenwoordig. De bouwkwaliteit is echter wel gewoon goed.
Het is een vorm die zich meer leent voor een lichte claw grip of fingertip grip dan een volledige palm, tenzij je hele kleine handen hebt. Welke houding je ook pakt, de Sensei voelt kwalitatief top, en uitstekend in balans. Dat mag ook wel gezien de prijs.
De switches zijn ook lekker scherp, al zit er wel wat post-travel in. Kleinigheidje, maar op een muis van 75 euro rekenen we kleinigheidjes wel mee. Secundaire switches zijn top, en aanwezig op beide kanten zonder dat je ze per ongeluk met je palm raakt. Scrollwheel is ook fijn, al met al een prettige vorm en uitstekende feel.
Specificaties
Prestaties
In de Sensei Ten zit Steelseries hun “TrueMove Pro” sensor, een ‘custom’ design in samenwerking met -hoe kan het ook anders- Pixart. Gezien Pixart praktisch de enige serieuze keuze is als het op sensoren aan komt was het te verwachten, en eerlijk gezegd moeten we daar ook geen probleem van maken gezien we dankzij hun ontwikkelingen vandaag de dag perfecte sensoren hebben in praktisch elke muis vanaf 50 euro.
De Sensei Ten heeft dat dus ook, met als voornaamste nadeel dat het nagenoeg onmogelijk is om je te onderscheiden van de concurrentie. Ze doen dat met een focus op tilt-lift ‘issues’, en het lift gedrag van deze muis is ook echt goed, maar dat kan ik ook zeggen voor elke andere recente high-end muis. Ik kan het verschil in elk geval niet merken tussen de Sensei Ten, Razer Viper Ultimate of Logitech G Pro waar ik dagelijks mee werk. Maar goed, je kunnen meten met de top van de markt is ook een compliment toch?
Oftewel, hij trackt helemaal top, kan de snelste low FPS zwaai aan, je kan hem liften en ondersteboven terugzetten zonder dat hij zich misdraagt. Gewoon een top sensor.
Conclusie
In elke muis review is de conclusie het lastigste. Er zijn gewoon te veel goede muizen tegenwoordig. En zeker vanaf 50 euro is het eigenlijk vooral subjectief en jezelf afvragen voor welke vorm of features je meer wilt betalen. De Sensei Ten doet ook echt niets verkeerd: uitstekende bouw, fijne switches, hele strakke afwerking, en waar menig concurrent met de software punten laat liggen heeft Steelseries die van hun echt heel goed voor elkaar. Ik kom er zelf zelden aan, maar als je dat wel doet is hun software gewoon goed.
Geen fouten dus, maar tegelijkertijd zoek ik ook een beetje de echte unieke invalshoek. De Sensei was altijd uitstekend gebalanceerd en licht, maar tegenwoordig komen we om in lichte muizen en is ‘goed in balans’ iets wat praktisch elke goede muis wel is. Niet alleen dat, maar bij moderne standaarden is de Sensei niet licht meer, en is hij ook nog eens aan de dure kant. Voor 50 a 60 euro past hij objectief bij zijn meeste concurrenten, op de huidige 70 euro betaal je simpelweg een meerprijs.
Waar de Sensei het dan vooral van moet hebben is zijn vorm, of eigenlijk oude liefhebbers die deze vorm specifiek missen. Oude Sensei eigenaren die graag klagen dat er geen moderne muis zo goed was als hun eigen Sensei kunnen hun geluk niet op dat de vertrouwde vorm nu met top sensor, een betere afwerking en top switches komt. Ik mis een beetje het objectieve voordeel ten opzichte van de vele andere opties gezien de prijs, maar als jij in die oude Sensei-fan categorie valt en een tientje of twee meer voor wil betalen voor een chique moderne uitvoering, prima:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)