Steelseries Rival 700 review



Voor fanatieke volgers zal het niet als een verrassing komen dat deze review eraan kwam, want we hebben namelijk nogal wat plaatjes gedeeld van muizen waaronder een foto met een flinke stapel, en dat was nog niet eens alles. Ik heb het over …


.. die foto dus. De grootste uitdaging? Welke lichten we echt uitgebreid uit. First come first serve? In dat geval zou de Rival 700 eigenlijk ook wel aan de beurt zijn, of een selectie op basis van wat echt interessant is, iets toevoegd, etcetera? Gelukkig voor Steelseries: ook met een dergelijk criteria mag deze muis wel wat aandacht, want hij is voorzien van de beste sensor van dit moment, een top bouw, en daarnaast nog een trilfunctie en een OLED scherm; geen zaken die we dagelijks tegenkomen op een friggin’ muis!

De Rival 700 is inmiddels even op de markt, met als voordeel dat hij inmiddels goedkoper is dan bij release. Met ca 89 euro nog altijd geen budget model, maar wel directe concurrentie voor de andere high-end all-rounders op de markt.


We geven er geen extreme punten voor, maar een dikke verpakking heeft desondanks een enorme impact op de algemene luxe ervaring van het product. En Steelseries heeft dat dik en dik in orde. Stevige doos…



… nette binnendoos…


en dan dit:


Tja, daar krijg je toch spontaan een glimlach van? Verder nog een boekje (care) en je krijgt zowel een sleeved als een rubberen kabel, super!




En het plezier houdt daar niet op, want de Steelseries Rival 700 is een ge-wel-dig gebouwde muis. Een Logitech G403 is prima, een Roccat Kone EMP is goed, een Asus Gladius II is goed, een Corsair Glaive is heel goed, en een Rival 700? F’ing fantastisch. Alles voelt super solide en kijken we naar de verschillende kanten dan zien we ook dat de afwerking gewoon echt top is. Volle punten.










Rubberen grips aan de zijkant, net patroon op de rug, uiteraard wat smaak elementen maar objectief echt een foutloze uitvoering.

Onderop zien we ook hoe goed de bouw in elkaar zit. De sensor is zelfs vervangbaar, en ze verkopen een losse Avago ADNS-9800 sensor die je erop kan zetten als je wilt. Ok, waarom iemand de uitstekende Pixart PWM3360 die er standaard op zit wil vervangen door een ‘ok’ 9800 snap ik niet, maar soit. Kabel installatie is ook lekker chic.




Steelseries noemt het woord Omron niet maar gebruikt hun eigen switches, al kwam ik daar pas achter bij het uitvogelen van de details want ze voelen gewoon zo standaard en prima als de mainstream Omrons. Ook de duimknoppen zijn lekker crisp, al heb ik moeite met de positie van de sniperknop net naast het OLED scherm. De switch is wel goed, maar zelfs met een grote hand zit dat ding ruim buiten praktisch bereik. Scrollwiel is best standaard, geen flywheel modus zoals geen enkele muis in dat overzicht, maar een mooie neutrale balans tussen soepel en duidelijke stappen.



Één van de grote features is de trilfunctie of de ‘tactile alerts’. Als voorbeeld kan je bijvoorbeeld na een keypress of klik een trilling krijgen om aan te geven dat een ability off cooldown is. Leuk in theorie, maar gezien er beperkte echte integratie is met de game maar het gros via timers verloopt (of direct gekoppeld aan knoppen, want je moet natuurlijk herinnert worden aan het feit dat je net een knop ikdrukte) is de flexibiliteit sterk beperkt. De beweging is op zich best bescheiden uitgevoerd, en het feit dat het een up-down trilling is doet de muis ook niet afwijken van je precieze pixel bij zelfs een wat lichtere grip, maar het is geen feature waar ik heel warm van kan worden. Wellicht dat iemand er specifieke doeleinden voor heeft?


Het OLED scherm vind ik zelf in elk geval leuker. Ook dat is natuurlijk een gimmick en niet iets waar de die-hard CS:GO fanaat echt aandacht aan gaat besteden, maar dat neemt niet weg dat het gewoon best leuk is. Plaatjes kunnen, animaties kunnen, allemaal harstikke leuk toch?



Een andere feature is dat de kap van de muis af kan, en ook het Rival logo aan de onderkant. Kappen zijn extra te koop in verschillende kleuren, en het logo deel is een 3D Print model voor beschikbaar om ook dat deel van bijvoorbeeld je eigen naam of logo te voorzien. Hoewel we nu een 3D Printer hebben moet dat nog even wachten, want het zelf maken van designs is iets waar we ons nog aan moeten wagen.




So far so good right? Geen onjuiste opmerking, maar de vorm en gewicht zijn zeker niet voor iedereen. Met 134 gram (ex kabel) is de Rival 700 een zware muis, en de afmetingen lenen zich ook vooral voor mensen met minimaal middelgrote handen (17cm plus) om hem comfortabel vast te houden. Persoonlijk heb ik er geen enkele moeite mee, maar hoewel het fysiek een perfecte muis is is het onmogelijk om de perfecte muis voor iedereen te zijn. De echte FPS fanaten zullen schrikken van dat gewicht alleen al, of het feit dat de vorm zonder oplopend randje aan de rechter zijde zich niet voor actief liften leent.

Voor een middelgrote tot grote hand is het echter best een typische palm grip, rust je hand erop en glijden maar model.

We hadden het net al even over de software, en de Steelseries software is ook totaal geen vervelend pakket, zeg maar één van de betere. Knoppen herprogrammeren, logotje uploaden, prestaties aanpassen, alles spreekt voor zich en loopt soepel. On-board profielen zijn uiteraard ook aanwezig.




Oh, en RGB natuurlijk, wat ons brengt naar…


#RGBAllTheThings. Logo is wat nadrukkelijker, muiswiel is bescheiden, maar het totaalplaatje mag er best wezen.








Ik kan een hele rant houden over hoe bizar slecht de DPI race is, maar met veel focus van pro’s en reviewers op daadwerkelijk goede prestaties (althans, dat hoop ik) zien we de meeste topmodellen tegenwoordig voorzien van fantastische sensoren ongeacht de waanzin marketing eromheen. Ook Steelseries gebruikt de Pixart PWM3360, en de prestaties laten ook niets te wensen over.


Geen gekkigheid daar dus, gewoon top prestaties. Interessante opmerking is dat de muis weliswaar zwaar is, maar als Putin’s dochter over het ijs danst; niet slecht 😉


Voor de duidelijkheid, de Steelseries Rival 700 is niet de Porsche GT3 waar track day fanaten een moord voor zouden doen, dat model waar ze zelfs de radio uit slopen om gewicht te besparen zodat niets je af zal leiden en elke honderste milliseconde helpt. Of in deze metafoor niet de muis voor de CS:GO Pro in de ESL finale. Met zijn flinke afmetingen en hoge gewicht is niet de perfecte muis voor alles en iedereen.

Maar deze Rival 700 is de 911 Carrera, of de 911 Turbo, of eigenlijk een beter voorbeeld: een Audi S8. Super gebouwd, prestaties om trots op te zijn, maar het mag een grammetje meer zijn en we zien luxe features die op het circuit, sorry de ESL stage, ongewenst zijn maar voor de echte eigenaar toch best mooi zijn. Het is, objectief, een muis waarop wij nauwelijks iets kunnen opmerken, noem hem (bijna) perfect. De bouwkwaliteit is subliem, de prestaties met de PWM3360 zijn super, de switches voelen haarscherp, het OLED scherm, de trilfunctie en de modulaire elementen zijn prima opvallende features, en klagen kan ik feitelijk alleen over de positie van de sniper knop, die kan je praktisch wegdenken.

Als nog wat kersjes op de taart zien we de aanwezigheid van twee kabels, en nogmaals ik geef er geen echte punten voor maar het voelt wel verdomd lekker: een heerlijke verpakking die het high-end muis gevoel vanaf het eerste moment goed verzorgd. Niet voor iedereen dus, maar zoek jij een top presterende tank die overtuigd dat je een luxepaard in huis gehaald hebt? De Rival 700 mag er wezen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/steelseries-rival-700-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.