Samenvatting


Zonder twijfel een absolute top headset. Zowel voor gaming als voor muziek zit er indrukwekkend geluid in en het comfort is eveneens één van de, zo niet de beste in de markt. Tenminste, mits je hoofd maatje S t/m L is, en niet XXL want dan komt de verstelbaarheid te kort. De mic is goed, de GameDac is een uitstekende en praktisch waardevolle extra, maar het forse prijskaartje is een pittige uitdaging. Beter dan o.a. de (uitstekende) Arctis 7, Logitech G933 en dergelijke, maar de meerprijs is wel heel fors en voor de draadloze Arctis Pro ben je zelfs ca 350 euro kwijt. Top headset, maar alleen als je geen waarde hecht aan het concept ‘budget’: 9/10.


Steelseries Arctis Pro + GameDac


“Wat vind je van dit product?” is natuurlijk een vraag waar we niet gek van opkijken. Maar wat vinden we van een gloednieuwe gaming headset met een prijskaartje van 279 euro wordt natuurlijk al snel een beladen vraag. De laatste weken hebben we de Steelseries Arctis Pro met GameDac kunnen testen en we voelen ons klaar om die vraag te beantwoorden.

De Arctis 5 en 7 hadden we al gereviewd, de Arctis Pro wordt daarboven gepositioneerd en komt in drie smaken; standaard USB, met GameDac (zoals hier aanwezig), en een nog luxere draadloze optie.

In de doos


De verpakking is keurig en rijkelijk gevuld met extratjes, dus die geven we even een eigen hoofdstuk. We zien: een nette presentatie van de headset, de losse GameDac, een doosje met wat kabeltjes, en een boekje.





In het kabeldoosje zien we de volgende, handig gelabelde kabeltjes. Daarnaast nog een filter voor op de microfoon. Punten voor presentatie.





Bouw en features


De Arctis Pro is een iets chiquere, even degelijke variant op de eerdere Arctis 7 die we hadden (de 5 heeft een kunststof boog en is daarmee wat anders). Geen opvallende kleurstellingen dit keer, al kan je de band natuurlijk nog vervangen door één van de vele alternatieven die Steelseries (optioneel) via de site aanbiedt. Over de bouw- en afwerking kunnen we kort zijn: die is gewoon uitstekend.








Op de schelp zien we net als bij de Arctis 5 en 7 een volumewiel en een mic mute knop, naast de aansluiting voor de USB kabel en een directe 3,5mm input. Het is de moeite waard te vermelden dat deze analoge volumeslider los staat van de bron, dus onafhankelijk van de GameDac volume kan regelen.



Aan de andere kant de uitschuifbare microfoon, wederom voorzien van een mute-LED. Mocht je willen kan je het filter erover zetten, maar dan blijft er van het ledje natuurlijk weinig over.




Pasvorm


Hoewel de schelpen zelf draaibaar en flexibel zijn is de vaste constructie van de Arctis Pro dat niet. We kunnen de flexibele binnenband iets meer of minder ruimte geven, maar de rek is beperkt. Het idee erachter is “one size fits all”, al is de realiteit “one size fits most”. Heb je een klein koppie dan gaat het prima, ook onze 5 jarige (met stevige knar, dat wel) gaat prima met de Arctis, net als vrouwlief met haar ‘gangbare’ hoofdmaat.




Helaas val ik met mijn XXL net buiten de ideale boot. Gaf de Arctis 5 vanwege de kunststof constructie nog iets toe is de Pro echt genadelozer voor mensen met een groot hoofd (helm maat XXL en groter). Het gaat, ik kan er mee werken en testen, maar hij zit net wat te krap waardoor de normaliter uitstekende drukverdeling rond de oren in geding komt; de druk onderin wordt minder.

Het is natuurlijk jammer, maar ook begrijpelijk dat wanneer je redelijk buiten gemiddelden valt dat je dan soms pech hebt. Het is vooral jammer omdat deze vorm voor kleine tot maatje L hoofden wel gewoon heel erg goed is, uitzonderlijk goed zelfs. Aangename druk, goede drukverdeling, zachte pads die groot genoeg zijn voor praktisch elk bij die hoofden passend oor. Velen roemden de Arctis series voor hun ultieme comfort, ik deed dat ook met de 5, vrouwlief doet dat nog met de Pro, maar als je echt een grote knar hebt en richting de 300 euro gaat uitgeven moet het perfect zijn en dat is die in dat geval niet.


[anchor=d][/anchor]

Specificaties



GameDac


De GameDac extra is feitelijk ‘gewoon’ een externe geluidskaart met een redelijk specifieke doelgroep. Steelseries spreekt over de ESS Sabre DAC en dat is zowel een bekende als een uitstekende basis. Hij neemt het verwerken van het geluid over van je moederbord en mocht je een matig moederbord hebben dan is het verschil significant. Klein potentieel nadeel: kopers van een 279 euro headset combinatie hebben veelal toch ook redelijke moederborden denk ik, en de genoemde componenten zijn ook niet zeldzaam op high-end moederborden tegenwoordig. We weten dat deze spullen in elk geval goed geluid kunnen leveren.





Op speelse wijze met wat lichte grapjes werkt Steelseries je eerst door de configuratie heen. De GameDac is ook eenvoudig: grote draaiknop die in te drukken is, een enkele ‘terug’ knop, en alles voelt intuïtief. Het gemak van een externe geluidskaart zal velen vast niet ontgaan: makkelijk switchen tussen de meerdere aansluitbare bronnen, schakelen tussen profielen, je equalizer on-the-fly aanpassen, en natuurlijk het volume en de bekende Steelseries Chatmix feature bedienen; de balans aanpassen tussen game- en chatgeluiden, een mooie plus voor Steel.





Aan aansluitingen ontbreekt het de GameDac niet, en de leesbaarheid van het OLED schermpje ook niet, al zetten we er ook twee vraagtekens bij. 1) Waarom glossy zwart plastic dat na 3 tellen al stoffig oogt, en waarom een afwijkende USB standaard kabel die net wat lastiger te vervangen is dan een meer typische Type-C kabel. Gelukkig zit er wel een line-out functie op, bijvoorbeeld voor je speakers, maar het wordt duidelijk dat het idee erachter is dat je de Steel-Steel combinatie trouw blijft.

Software


Hoewel software met de GameDac eigenlijk overbodig is kan het ook geen kwaad. Daar zien we feitelijk de meeste via het menu aan te passen instellingen terug. Ga je veel tweaken dan is software echter fijner dan alles met één draaiwieltje doen, zeker als je bijvoorbeeld per startende applicatie een ander geluidsprofiel wilt instellen. Leuk en handig zijn ook de specifieke extra opties voor Discord, bijvoorbeeld om notificaties op het scherm te krijgen. Kleinigheidje, maar toch. Kudos voor het niveau van polijsten in elk geval, want de software oogt en voelt volwassen.






In de praktijk


De verwachtingen waren hoog gespannen, maar geluidstechnisch stelt de Arctis Pro geen seconde teleur. Ik weet niet wat ze met die drivers gedaan hebben, of dat er andere drivers in zitten, maar het geluid is fantastisch en een klasse boven zijn (reeds uitstekende) Arctis 7. Veel, diepe bass die niet overdrijft, mids die een audiofiele headset van 200 euro of meer niet zouden misstaan, en een heerlijk helder hei.. hoog.

Standaard richt Steel zich duidelijk op immersie, het volle geluid wat er op het eerste moment uitkomt leent zich uitstekend voor meer cinematic games zoals the Witcher of Destiny. Voor CS:GO stelde ik de equalizer iets lichter in de lage tonen, en vervolgens de optie dat die setting automatisch van toepassing is wanneer je die game opstart is een praktisch fijne plus. Geen unieke plus, wel een fijne.

Als fanatieke gebruiker van de Creative G5 externe geluidskaart is het praktische voordeel van een externe connector, los volumewiel op je bureau, en schakelen tussen verschillende inputs een fijne plus als dat iets is waar je geregeld mee bezig bent. Specifiek voor de GameDac zien we PS4 eigenaren als doelgroep, want met een druk op de knop wissel je tussen je PC en PS4, en krijg je ‘Dolby’ surround van beide aangeboden.

Wat microfoon betreft doet Steelseries het aardig tot goed. De hier aanwezige mic is bovengemiddeld voor gaming headsets, maar de prijs is natuurlijk flink meer dan dat. Kijken we wat Logitech bijvoorbeeld deed met de mini condenser mic in de G Pro a 100 euro (let op: featureset niet te vergelijken), dan vinden we die opnamekwaliteit net wat fijner. Het is een keurige communicatiemic, maar daar trekken we ook de grens.

Vergelijkbaar met de Logitech G933 is het maximale volume wel een momentje waard. Beide kunnen stevig hard, hard genoeg om een flinke bak herrie tot je gehoor te brengen, maar niet extreem hard. Hard genoeg dat ik niet zou toestaan dat mijn kinderen ze op 100% zetten, maar het is duidelijk dat de drivers tot meer in staat zijn en dat er sprake is van een softwarematige beperking om schade tegen te gaan. Zit je daarmee, dan zijn er opties die nog (ongezond) harder kunnen.

Geluidstechnisch echter heeft de Arctis Pro duidelijk de winst op de (goedkopere) G933, net als hij dat heeft op de Razer Thresher (169), Void Pro Wireless (109), Creative H7 en elke andere gaming headset die we ooit hebben gehad. Het is ontegenzeggelijk wat beter dan de betere gaming headsets die we tot dusver kenden, en het spijt ons dat we geen directe concurrenten hebben liggen in die categorie.

Wat LED pics om af te sluiten:






Conclusie


De grote vraag omtrent deze Arctis Pro is dan vooral ‘hoe veel beter’ die klinkt dan die meer gangbare alternatieven, en dat is geen eenvoudige vraag om antwoord op te geven. Dat het in elk geval om ‘veel meer centjes’ gaat is eenvoudig tastbaar. Het is bekende problematiek bij meer ‘premium’ hardware dat je voor elk stapje (significant) beter in de hogere regionen relatief gezien flink wat extra geld kwijt bent. Dat gaat hier ook op: het is beter, merkbaar beter, maar of de upgrade nodig is of het waard is hangt sterk af van wat die bedragen voor jou betekenen. Gezien veel mensen al afhaken bij headsets die de 50 euro passeren lijkt het ons redelijk om te stellen dat dit voor de meeste mensen simpelweg vanwege de prijs niet interessant is, hoe leuk dan ook.

Kan de prijs je aan je achterwerk oxideren dan kunnen we niets anders dan stellen dan dat dit een fenomenale headset is. Geluid is top, bouwkwaliteit en afwerking zijn top (met de toevoegingen dat de 159 euro kostende Arctis 7 even degelijk is), praktische toevoegingen van de GameDac zijn zeer aangenaam, en het is een model die wat pasvorm en comfort tot de top behoort, tenminste zolang je geen XXL hoofd hebt in welk geval de beperkte rek gewoon niet ideaal meer is. De microfoon doet ook goede zaken voor game comms, al vinden we ook dat punt ook terug in menig goedkoper alternatief.

Verbeterpuntjes en andere overwegingen zien we ook. Zo is de Arctis Pro en GameDac duidelijk een setje; normaliter geeft een externe DAC analoog uit waardoor je alle headsets kan koppelen, maar RGB is natuurlijk onmisbaar en daardoor kiest Steelseries voor een afwijkende USB optie. Ook vinden we de glossy plastic afwerking van de GameDac bovenzijde jammer, dat trekt namelijk stevig stof aan. Ook denken we dat je je af moet vragen of de voordelen van dit model wel per sé boven potentiele andere voordelen van concurrentjes gaat, zo kan ik niet ontkennen dat een iets minder, maar nog altijd heel goed klinkende headset zonder draadje toch aantrekkelijk blijft, zeker als dat voor grofweg de helft van dit geld mogelijk is. De Arctis Pro is er overigens ook in draadloze variant, maar dan zitten we op 349 euro.

Hij is echter degelijk en aantrekkelijk, praktisch en breed inzetbaar met o.a. fysieke knoppen op de schelp, de GameDac die zowel je PC, console, als andere inputs kan beheren, de meer dan prima software functionaliteit, en bovenal: hij klinkt heel, heel erg goed. Beter dan wat we tot dusver hoorden, en zeker als je ook veel met muziek doet is het fijn dat een game headset ook op dat vlak niet alleen ‘aardig’ maar gewoon ‘heel goed’ kan presteren, zeker als je een beetje diepe, dynamische ervaring weet te waarderen is het indrukwekkend.

De Arctis Pro is gewoon een heerlijk ding, één waar we oprecht heel erg blij van worden. Echter het mag, nee: moet duidelijk zijn dat de meerprijs van een dergelijk model objectief lastig te verdedigen is, en het gat tussen dit beest en modellen als de Arctis 5 en 7 genoeg is om hem net als menig ander premium product voor mensen te maken die het concept ‘budget’ simpelweg niet in hun dagelijkse vocabulaire hebben opgenomen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.