Steelseries Arctis Prime review
Wat krijg je als je de Steelseries Arctis Pro stript van zijn digitale features en voorziet van iets andere kussentjes? De nieuwe Steelseries Arctis Prime. Niet elk product heeft gelukkig een complexe beschrijving nodig om uit te leggen wat het is.
En geef Steelseries eens ongelijk, hun Arctis headsets zijn enorm populair dus wanneer je een specifieke doelgroep wil voorzien van een betere optie is meer dan een kleine aanpassing normaliter ook niet nodig. We gaan kijken wat de nieuwe Prime te bieden heeft voor 119 euro.
Het idee achter de Prime is een no-nonsense gaming headset te maken voor esports liefhebbers, dat is de “nieuwe” doelgroep die ze hier voor ogen hebben die nog niet door de huidige line-up werd voorzien, althans niet volledig. Dan wil je wel de prestaties (geluidskwaliteit en mic) van een wat betere headset, maar niet per sé de fancy features. En dat is precies wat ze hier doen. De Arctis Pro had al een uitstekende reputatie wat comfort, geluid en mic betreft, alleen betaalde je bij die dingen ook flink meer voor USB functionaliteit, RGB, en afhankelijk van je versie een GameDAC of een draadloze werking.
Al die extratjes dropt de Prime, je houdt enkel een analoge aansluiting, maar normaliter heb je ook niet meer nodig voor zowel PC als consoles. Je krijgt een volume wiel, een mute knop, en een analoge aansluiting, daar moet je het mee doen. Pijnlijk minpunt is de keuze voor een eigen design aansluiting op de schelp zelf in plaats van gewoon een 3,5mm jack zodat iedereen zelf kabels naar keuze kan gebruiken; je moet het doen met de meegeleverde kabels, en bij steelseries aankloppen als die ooit kapot gaan.
De constructie blijft echter wel gelijk, en dat zullen de meeste mensen wel waarderen. De suspended hoofdband maakt dit één van de fijnste headsets voor mensen met een klein, middelgroot of ietwat bovengemiddeld groot hoofd. De resulterende druk is ook goed verdeeld om de oren. Er is maar één beperking, en dat is de maximale hoofdmaat; heb je een echt XXL hoofd dan knelt deze vorm zonder dat je hem echt kan verstellen. Ook zijn de oorschelpen mid-size. De XL doelgroep kijkt dus beter verder, maar de gemiddelde gamer zal er blij van worden. Ik krijg vrouwlief in elk geval niet van haar Arctis (Pro Wireless) af.
Wat wel anders is is de keuze voor nepleer waar Steelseries voorheen vrijwel altijd textiel gebruikte. Dat is even wennen en zal Steelseries fans van het eerste uur even doen twijfelen. Het is echter een subjectieve afweging. Zelf vind ik het textiel fijner voor de lange zit, maar dit sluit duidelijk beter af, dat helpt de lage tonen ietwat en neemt een stuk meer achtergrondgeluid weg omdat het beter afsluit.
Het geluid is niet heel anders dan de originele Pro series, nog altijd redelijk neutraal zonder de overdrijven met de bass. De driver kwaliteit is uitstekend, in lijn met o.a. de Logitech G Pro Wireless en de recent getestte Epos H3, dus dat is prima voor zijn klasse.
Hetzelfde geld voor de mic, die is gewoon heel goed. Opvallend weinig ruis, heldere stem, meer is niet nodig.
Prijs en Alternatieven
Steelseries lijkt het dus prima voor elkaar te hebben. En dan ga je natuurlijk kijken wat hij kost, en wat je daar nog meer voor kan krijgen. En net als bij de Prime muizen is Steelseries redelijk optimistisch met hun prijsstelling. 119 euro zet de Arctis Prime op hetzelfde punt als de Epos H3, en dat lijkt een prima vergelijking; Steelseries is wat fijner vormgegeven, beide hebben vergelijkbare mic- en geluidskwaliteit, prima.
Waar het lastig wordt is bij wat wij eerder de beste headset in de 100 euro klasse noemden, de Logitech G Pro X. Die heeft een grofweg gelijkwaardige geluidskwaliteit, een grofweg vergelijkbare microfoonkwaliteit en die zit op de meeste (ook XXL) hoofden ook erg goed. En dan krijg je voor minder geld ook een USB dongle met software features, die je overigens niet hoeft te gebruiken, plus een dubbele set earpads waardoor je kan kiezen tussen textiel en nepleer. En op dat moment oogt de Arctis Prime opeens een beetje karig. Op hetzelfde prijspunt zou het een pittige concurrent zijn, op een hoger prijspunt maakt Steelseries het mij lastig om de Prime dan aan te bevelen.
Mocht je willen kan je de covers vervangen. Wel een schattige extra.
Adviesprijzen zijn bij Steelseries vaker hoog, en dan zien we op termijn iets later lagere straatprijzen. Dat zal hier vermoedelijk dus ook wel gebeuren, maar het is dus wel zo dat hij echt onder die 100 (of wat de G Pro X dan ook kost) zal moeten duiken om een harde aanbeveling te worden, en Steelseries zou er goed aan doen na te denken over iets van een extratje. Een extra setje earpads bijvoorbeeld zou al een fijne extra zijn. Ik baal een beetje dat ik regelmatig de tientjes-zeikerd moet zijn, het voelt een beetje als een downer wanneer een product gewoon goed is, maar met zo veel goede alternatieven kan je bijna niet anders. Een fabrikant moet of iets echt unieks bieden, dat is zeldzaam, of gewoon ook de prijzen scherp houden.
Conclusie
De Arctis Prime is een veilige headset van Steelseries, en daarmee een verstandige. Ze bouwen verder op hun vertrouwde vorm die heel aangenaam is voor iedereen tot en met hoofdmaatje L, het geluid blijft goed en de mic blijft goed. En ik vermoed dat er flink wat mensen zijn die hem waarderen omdat hij strak zwart oogt en geen kermisattractie is. Koop je deze, dan kom je vermoedelijk helemaal blij thuis. Om een breder publiek aan te spreken die naar de vele alternatieven op de markt kijkt zal Steelseries de prijs echter wat moeten bijstellen.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)