SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless Review
Na het overlijden van één van de gaming headsets van de kinderen (RIP arme Steelseries Arctis 1 Wireless, had de strijd tegen een rugzak van dik 10 kilo verloren), gingen we op zoek naar een geschikt alternatief. Gaming headsets genoeg, zeker in het high-end segment, maar we hadden een paar specifieke eisen. Zo moest hij licht zijn, geschikt voor kleinere hoofden, de oren niet helemaal afsluiten en zo een beetje ventilatie behouden, een goede accuduur hebben en een goede microfoon hebben. Vooral wat accuduur betreft zijn de headsets van het afgelopen jaar een stuk beter dan de iets oudere modellen, en kinderen vergeten vaker te laden dan niet.
De SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless leek daar precies op aan te sluiten. Niet overdreven duur met een prijs van 100 tot 130 euro, licht design, draadloos met zo’n 60 uur accuduur, en compatible met flink wat devices.
Arctis Nova 5 Wireless Pluspunten
Inmiddels hebben we twee maandjes met de Arctis Nova 5 achter de rug, en vooral het comfort blijft steeds in positieve manier opvallen. Het is een relatief lichte headset die wel genoeg “aan” zit op je oren, maar eigenlijk vooral onopvallend lekker blijft zitten zelfs na uren gebruik. Het geeft misschien niet de fysieke indruk van een Logitech G Pro 2 of een ROG Delta, maar dat is niet per sé een nadeel. Zeker voor ons eigen doeleinde: een wat kleiner en lichter koppie dan yours truly. Ook de luchtige oorschelpen die niet zweten vind ik dan een voordeel, het lijkt mij niet wenselijk om jonge oren onnodig af te sluiten en te laten zweten.
Een ander element dat mij als dagelijks headset-user aanspreekt, maar al helemaal handig is voor de laad-luie jeugd, is een goede accuduur. Ik weet niet hoe het bij anderen thuis is, maar met regelmaat wordt hardware waarvan de batterij “op” is aan de kant gelegd in plaats van aan de lader. Vroeger had een headset vaan 10 tot 20 uur accuduur, tegenwoordig wat meer, en de Nova 5’s ca 60-uur accuduur is relatief gezien een verademing. Het resultaat is een headset die je eens in de week, soms twee weken een keer aan de lader legt, zelfs met aardig wat game uren. Ook kan je met 15 minuten snelladen een avond weer prima door, dus hoewel je niet de always-wireless swappable accus van de Nova Pro Wireless hebt zit je in de praktijk nooit echt aan de kabel te gamen.
Voorheen was multi-device compatibility vooral een feature van wat luxere modellen, maar nu heb je rond de 100-130 euro niet alleen PC en console support, maar ook Bluetooth, en via de USB-C dongle ook Switch, Quest, Handheld compatibility en meer.
Uiteindelijk gaat het ook om het geluid, en op dat vlak is de Nova 5 een keurig capabele headset. Ik zou niet stellen dat de geluidskwaliteit hét grote argument is voor de Nova 5, maar het is een aantrekkelijk, redelijk neutraal geluid dat zich uitstekend leent voor games maar ook voor muziek. In het hogere segment merk je dat de Nova 5 wat goedkoper is als iets als een (duurdere) G Pro 2, maar dat vereist dus dat je zelf wat duurdere headsets gewend bent. Kom je van een goedkoper model, of een oudere headset, dan is dit gewoon prima. Daarbij kan je via de app ook uit tal van verschillende presets kiezen om het geluid naar wens af te stellen, je komt zo praktisch niks tekort.
Waar de Nova 5 echt heel positief op wist te vallen. SteelSeries doet het normaliter al goed op dat vlak, maar deze unit heeft merkbaar een stap vooruit gezet en doet nu nauwelijks onder voor de veel duurdere Nova Pro Wireless. Microfoonkwaliteit is tegenwoordig door de bank genomen beter dan een paar jaar terug, toen was praktisch elke 100 euro draadloze headset hooguit “ok, I guess”, maar hier kom je keurig mee voor de dag.
Arctis Nova 5 Wireless Minpunten
De keuze om de lagere Nova modellen, onder de 7 in elk geval, wat lichter te houden zorgt ervoor dat ze in eerste instantie wat simpel aanvoelen. Op zich niet erg, want een lichtere headset kan vaak net wat beter tegen een val en zeker voor een jongere doelgroep wil dat wel eens gebeuren, maar je moet daar dus wel even doorheen prikken.
Het voornaamste minpunt waar je lastiger om heen kan is het feit dat deze vorm wederom niet heel geschikt is voor een echt XXL hoofd. De pasvorm is top voor een klein tot gemiddeld koppie, te overzien als je een iets groter hoofd hebt, maar met een flinke noggin ben je gewoon niet de doelgroep. Zelfs in de grootste stand, er zit wel wat ruimte in om hem te verstellen, trekt hij op mijn hoofd net te strak en daardoor wat omhoog, net niet ideaal.
Ook zou ik graag zien dat SteelSeries gewoon één model maakt die zowel PC, PS als Xbox compatible is. Je moet nog altijd kiezen voor óf PS (5P), óf Xbox (5X). Zal een licensing ding zijn waar Microsoft en Sony beide eigenwijs in staan, maar SteelSeries maakt het niet makkelijker door op hun eigen website o.a. een “PC en Playstation” en “Playstation en PC” versie te verkopen.
Arctis Nova 5 Wireless Conclusie
Als je een leuke gaming headset zoekt in het middensegment heb je inmiddels aardig wat te kiezen. Wat voorheen high-end features waren worden met modellen zoals dit een stuk toegankelijker, denk aan BT support (naast 2.4GHz uiteraard), een uitstekende accuduur en een microfoon waarmee je echt goed voor de dag komt. Daarbij scoort SteelSeries extra punten mete een mooie, strakke uitstraling en een aantrekkelijk geluid. Al met al, een hele mooie all-round headset.
Je voornaamste overweging zal de prijs zijn, want die schommelt nog al wat. Toen wij met de Nova 5 aan de slag gingen kostte deze unit 100 euro. Kort daarna zakte hij naar 95 euro, beide bedragen waarbij wij zouden zeggen dat het een echt go-to model is. Inmiddels is de prijs weer gestegen naar 120 tot 130 euro (de witte in elk geval, de zwarte is nog 105) en dan beginnen headsets zoals de (eveneens vernieuwde) Nova 7 en de G Pro 2 toch een beetje binnen bereik te komen.
Toch is de Nova 5 ook rond die prijs lastig om te verslaan als je naar het totaalpakket krijgt waarbij praktisch elk element (geluid, microfoon, comfort) gewoon goed tot uitstekend is. Als je niet meer dan 120-130 euro uit wil geven mag deze dus op je shortlist staan, maar voor 100 of minder hoef je er geen moment over na te denken. Zolang je geen al te groot hoofd hebt in elk geval.
Meer Techtesters? Je vindt ons op:
– Techtesters YouTube
– Techtesters Patreon
– Techtesters op Instagram
– Nada op Twitter
– Stephan op Twitter
Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.