Steelseries Arctis 1 Review


Vandaag gaan we het hebben over twee nieuwe Steelseries headsets, de Arctis 1, en de Arctis 1 Wireless. Twee headsets die aan de betaalbare kant van hun respectievelijk bedrade en draadloze markten moeten zitten. Naast dat ze een aanval zijn op andere budget alternatieven doet de Arctis 1 Wireless iets wat we nog niet eerder hebben gezien: draadloos compatible zijn met de Nintendo Switch en Android devices. Maar zijn ze ca 50 en 120 euro respectievelijk waard?


Uitpakken en Accessoires


Aardige verpakkingen, weinig klagen. Voor de bedrade Artis 1 (met vaste kabel) valt er weinig te tonen, je krijgt een splitter om de enkele 3,5mm jack naar een separate stereo en mic jack te splitten, maar daar blijft het bij. De microfoon is wel los cq afneembaar op beide modellen.


Bij de Arctis 1 Wireless met zijn Switch en Android valt wat meer te beleven. Naast de headset zien we een USB Type-C dongle, een adapter kabel voor devices met een Type-A poort, en een analoge 3,5mm kabel voor analoog gebruik.




Design en Comfort


Los van het kabeltje aan de bedrade unit zijn het exact dezelfde headsets. Zwart, ingetogen, en eigenlijk het soort design waarmee je ook gewoon over straat kan zonder dat je er uit ziet als een verdwaasde gamer die per ongeluk zijn of haar kamer uit liep. Er zit een stalen band in, maar voor de rest is het een grotendeels plastic aangelegen. Wel prima stevig en net mat plastic overigens. Dat het producten met een prijs-focus zijn zie je ook aan o.a. hoeveel padding er in de hoofdband zit, de Arctis 1 voelt en oogt gewoon niet als een premium headset, maar er is ook echt niets mis mee.



De foto’s zijn bewust iets lichter dan ‘het echt’ zodat je iets detail kan zien, deze geeft een beter beeld van wat je in de praktijk, zonder studio lampen erop mag verwachten:


Wat belangrijk is is dat de schelpen wat flexibel zijn, en dat de hoofdband genoeg verstelt; beide is het geval. Het resultaat is een pasvorm die op elk hoofd wel goed valt. Combineer dat met een enorm laag gewicht en je hebt eigenlijk direct een comfortabel gevoel. Zowel Nada als ik als de kinderen vonden hem direct lekker zitten.


Wat ook helpt is dat de earpads dat zachte mesh zijn waar Steelseries zich al langer op richt. De hoeveelheid padding houdt niet over, maar hij zit wel zacht op het hoofd en gezien de druk rond de oren niet meer dan noodzakelijk is (maar ook niet te weinig) helpt dat het comfort wederom enorm de goede kant op. Je mist wat demping van (nep) lederen pads, maar als je uren zit te gamen leer je dit materiaal snel waarderen.


Features


Op de schelpen van zowel de Arctis 1 als Arctis 1 Wireless zien we een volumewieltje en een fysieke mic mute knop; meer heb je niet nodig. Nou ja, behalve een USB (Micro, helaas) poortje om de Wireless op te laden, en een knop om hem mee aan te zetten.


De Wireless variant kan ook met de Steelseries Engine applicatie wat getuned worden: Equaliser, mic sidetone, auto-off instelling, en een dynamic range compression optie, een soort normalisation waarbij de headset zelf het volume probeert te balanceren.


Daar zien we ook dat de aan/uit knop tevens de multimedia controls uitvoert. Omdat hij Android Compatible is kan je er mee bellen en muziek mee luisteren. Druk de knop in om gesprekken op te nemen of op te hangen of je muziek te pauseren, twee keer drukken voor de volgende track, of drie keer voor de vorige. Even wennen, maar werkt wel.


Voor de wireless versie hebben we een beloofde batterijduur van 20 uur, iets wat in de praktijk ook uit komt; 3 lange avonden op rij alvorens hij weer aan de lader mag. Niet extreem of veel langer dan de meeste andere opties, wel dik voldoende. Alleen de battery indicator beep mag iets minder vaak in mijn optiek, of instelbaar zijn, nu zit je je het laatste uurtje van je batterij te ergeren aan die constante biepjes.

Geluid


Steelseries benadrukt dat de Arctis 1 dezelfde drivers gebruikt als de Arctis 3, 5 en 7. Als je je bedenkt dat de reputatie van de duurdere Arctis 7 heel goed is dan belooft dat veel voor de Arctis 1. En het geluid is ook gewoon verdomd goed en iets waarop deze Arctis 1 zich onderscheid van praktisch elke ‘budget’ headset. Geen kreunende bass of scherpe highs die je soms aantreft, maar een degelijke all-round driver die zowel games, muziek als film prima aan kan.

Toch klinken ze anders dan eerdere Arctis modellen, iets wat we bij Steelseries hebben aangekaart. De tuning is wat meer V-curve dan de voorgangers die juist het midden (voor een gaming headset) lekker neutraal brachten. De Arctis 1 heeft iets meer teruggetrokken mids, en iets aangezette lows (de lows waren redelijk bescheiden in de Arctis 5 en 7), wat in bijvoorbeeld de nieuwe Call of Duty overigens echt wel prima uitkomt.

Een goede vergelijking is met de headset die we meermaals tot onze budget-koning hebben gekroond, de Cooler Master MH751 (blauwe lijn). De Arctis 1 (rode lijn) heeft duidelijk meer bass, en de 60 tot 250 Hz range is ook nog wat aangezet (84 dB is de target response lijn). De Cooler Master’s mid-range is echter veel strakker en op het niveau waar we hem zouden willen zien, de mids van de Arctis 1 zijn wat teruggetrokken.


Vooral in de muziekweergave is het wel merkbaar dat de Arctis 1 meer een game of film headset is dan een muziek headset. Klinkt niet verkeerd overigens, zeker als je wat bass wilt, want de driver kwaliteit is gewoon prima in orde, maar muziek is meer bijzaak voor deze headset. Als game headset echter? Gewoon dik prima.

Microfoon


Ook de microfoon is een positieve uitschieter. Zowel de bedrade als draadloze variant brengen de stem meer dan uitstekend over. Helder, praktisch geen ruis, en met een ok volume. Vooral voor de draadloze variant was dat geen vanzelfsprekendheid, want de Arctis 7 kwam in onze ervaring vaak wat zachtjes over.


Alternatieven


Voor de Arctis 1 komt er eigenlijk maar één model in mij op die als alternatief dient: de Cooler Master MH751 die ik al tijden ‘mijn favoriete budget headset’ noem. Die is iets chiquer afgewerkt, is nipt comfortabeler in onze ervaring, heeft een vervangbare kabel en met zijn strakkere mids is hij iets beter in muziek (in zijn algemeenheid gewoon een iets neutraler geluid). Als je een beetje meer bass in je game wilt is de Arctis 1 echter een logischere optie, plus op dit moment is de MH751 een stukje duurder dan voorheen (67 euro vs 55 voorheen), wat hem bijna 20 euro duurder maakt dan de Arctis 1. Direct tegenover elkaar zou ik de MH751 (net) de voorkeur geven, maar als je wat wil besparen is de Arctis 1 een prima aantrekkelijke manier om dat te doen.

De draadloze variant heeft het iets lastiger want er zijn genoeg draadloze headsets rond de 120 euro:, zeker als je hem in eerste instantie als PC Gaming headset beoordeelt. Corsair’s HS70 en Void Pro (iets zwaarder, geluid ontloopt elkaar niet gek veel, geen USB Type-C dus geen Switch / Android feature) en de HyperX Cloud Flight (geen Type-C, langere accu, minder software opties) zijn iets goedkoper of kosten even veel respectievelijk, en de Steelseries Arctis 7 kost tegenwoordig maar twee tientjes meer dan de Arctis 1 Wireless. De Arctis 7 is een geduchte concurrent gezien die een heel stuk luxer voelt en oogt, en soms ook voor 120 euro te vinden is, ten koste van je USB Type-C functionaliteit uiteraard.

De Arctis 1 Wireless heeft dus wel wat troeven: 1) hij is net nieuw en zal dus nog iets in prijs zakken (en als hij straks naar de 100 euro gaat dan hebben ze zowel de goedkoopste als één van de betere wireless gaming headsets in handen). En 2) Hij is met zijn USB Type-C optie draadloos met de Nintendo Switch en Android te gebruiken, en dat is iets waar hij vooralsnog uniek in is.



Conclusie


Al met al ben ik heel erg te spreken over de Arctis 1 en Arctis 1 Wireless. Het zijn ook hele makkelijke headsets om aan te raden: ze passen op praktisch elk hoofd, ze hebben een hele lekkere pasvorm, ze klinken niet uitzonderlijk maar alsnog dik prima, de microfoon is uitstekend, ze werken op elk platform (ook de bedrade) en ze zien er best chic uit. Mijn enige echte kritiekpuntje is dat ze misschien niet heel luxe lijken of voelen, maar kwalitatief zijn ze ook gewoon echt prima in orde en licht helpt ze onopvallend op het hoofd zitten.

50 euro kost een Arctis 1 je momenteel en daar kan ik weinig op afdingen, sterker voor de prijs is het gewoon de beste headset die ik ken. 120 euro voor de Arctis 1 Wireless brengt wat meer alternatieven naar voren maar met een paar unieke features (wireless op switch en android) en een goede all-round performance, oftewel hij zit lekker, klinkt goed en de mic is top, is het ook een uitblinker in het betaalbare draadloze segment.

Interesse in deze headsets? Momenteel zijn zowel de Arctis 1 (49€) als Arctis 1 Wireless (120€) het voordeligste via Amazon.de

Voor zowel de Arctis 1 en de Arctis 1 Wireless:


En voor de Arctis 1 (Wired) erbij:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.