Steelseries Apex Pro Mini Wireless review


De laatste jaren hebben we in toetsenborden een aantal trends gezien. We zien meer kleiner formaat toetsenborden, we zien meer draadloze borden, en we zien meer merken die hun eigen switches uit brengen. De Steelseries Apex Pro Mini Wireless combineert die drie trends, maar weet hij genoeg indruk te maken om een prijskaartje van ca 200 euro te verdedigen?


Direct uit de doos maakt de Apex Pro Mini Wireless een neutrale indruk. Steelseries gaat voor een minimalistisch design en daar zijn we zelf wel voorstander van. De bouwkwaliteit is degelijk, maar niet uitzonderlijk, zeker niet op het hogere prijspunt, want het is een grotendeels plastic chassis. Steelseries heeft wel voor doubleshot PBT keycaps gekozen wat ze net wat chiiquer maakt en hem langer netjes houdt.





De standaard layout wordt gewaardeerd als je graag je keycaps zou willen vervangen, al vinden we de stock keycaps zelf wel fijn. Los van het PBT zijn ze ook niet overdreven gamey en de RGB is zowel egaal, helder en kleurrijk: één van de strakkere implementaties.




Laten we wat features doorlopen, want dat is een beetje een mixed bag. De 60 procent layout is een subjectief element, dat is niet voor iedereen weggelegd maar er zijn liefhebbers voor. Het bord werkt draadloos via de USB dongle of via de Bluetooth verbinding, dat is vrij standaard tegenwoordig voor draadloze bordjes, en opladen gaat via USB Type-C; we hadden niet anders verwacht.



So far so good, maar we zien toch ook wat gemiste kansen. De accuduur van 30 uur (via dongle) is redelijk maar niet uitzonderlijk, en voor 200 euro hadden we toch wat extra’s gezien. Een polssteun bijvoorbeeld, het is tenslotte best een hoog bordje, een plek om de dongle in te klikken om hem makkelijk mee te nemen, of “iets” om op te vallen in een markt met tal van bordjes om uit te kiezen.


Als gevolg leunt dit bord eigenlijk op één feature: de Steelseries Omnipoint 2.0 switches. En daar scoren ze wel punten mee. Deze optische switches voelen goed, zijn minder kwetsbaar voor slijtage en moeten dus feitelijk een leven lang mee gaan, en de aanslag voelt en klinkt net even wat beter dan een typisch Cherry MX bord. Het is net wat minder clicky-clacky dan een typisch bord, al is het niet per sé minder luid; als je geluid gevoelige collegas om je heen hebt zou ik zelf verder zoeken.


De magnetisch-optische insteek van de switches brengt ook wat leuke opties met je mee. Zo kan je zelf het actuatiepunt kiezen, van 0.2mm tot 3.8m, in stappen van 0.1mm. We hebben de laatste jaren meer “speed” switches gezien met een korte actuatie, en in FPS games en andere situaties waar een snelle reactie gewenst is is dat ook heel fijn, maar het is een drama als je veel typt of ook maar bovengemiddeld zware vingers hebt; je vinger op een toets rusten kan hem al actueren. Maar Steelseries oplossing geeft je dus de mogelijkheid om nóg eerder te actueren, om je eigen actuatiepunt te kiezen, of tussen meerdere hoogtes te schakelen afhankelijk van je gebruik. Letterlijk het beste van alle werelden dus als het op actuatiediepte aan komt. En in lijn met eerdere optische borden kan je zelfs twee acties aan één knop binden afhankelijk van hoe diep je de knop indrukt; een theoretisch leuke feature waar ik zelf na tal van jaren met optische borden nog altijd geen goed gebruik van weet te maken.



Als je een nieuw toetsenbord zoekt dat zowel draadloos als super compact is is de Apex Pro Mini Wireless in princiepe een leuke optie. Een neutraal design, een degelijke chassis, dubbele draadloze functionaliteit, strakke RGB, allemaal dik prima. Een leuke prijs erbij en je kan de komende jaren goed vooruit.

Helaas wringt daar de schoen, want dit bord kost 200 euro. Dat is sowieso veel geld voor een toetsenbord, zelfs borden met meer materialen en switches dan deze, en vooral wanneer we zien dat er goedkopere alternatieven zijn en weinig features waarvan we denken dat ze een flinke price-premium echt goedpraten. Steelseries hun Omnipoint 2.0 switches zijn heel fijn en bieden meer flexibiliteit, maar is hij echt 75 euro meer waard dan een K70 Mini die “slechts” Cherry MX switches heeft, 120 euro boven een eveneens degelijk Everest 60 bordje waar dan een draad aan zit, of 50 euro boven een iets grotere G915 TKL? Die zijn allemaal net iets anders, maar die hebben ook hun eigen voordelen in huis om te concurreren.

Awards delen we uit op prestaties, en dit bord heeft meer dan genoeg in huis om een aanrader te worden. En als dit precies is wat bij je past en je bent bereid wat meer te betalen, dan is dat helemaal prima, maar in onze optiek moet de prijs minimaal nog een tientje of 5 omlaag om ook objectief goed te concurreren.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Techtesters op Instagram

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.