Steelseries Aerox 5 & 9 Review
Onlangs heeft Steelseries enkele nieuwe muizen gelanceerd, waaronder de Aerox 5 Wireless en de Aerox 9 Wireless. Twee erg vergelijkbare muizen, daarom combineren we ze in een enkele review, maar met een andere button layout waardoor ze twee verschillende doelgroepen voorzien.
Welke doelgroepen precies? En is de basis die Steelseries biedt uberhaupt wel de moeite waard in het hypercompetitieve segment van gaming muizen? Dat zoeken we vandaag uit.
De basis voor beide muizen is hetzelfde, Steelseries zet vol in op de huidige (terechte) trend dat lichtere muizen beter zijn, en dat doen ze op een in mijn optiek goede manier. Ze gaan voor een honeycomb design, maar zorgen wel dat de muis kneiterdegelijk in je hand voelt, en dat de muis ook een IP rating heeft en zo niet kapot gaat als je er een keer iets op morst. De Aerox 5 is nog een paar gram lichter dan zijn broer, maar beide muizen zijn opvallend licht voor het soort muis dat ze zijn, en ook het formaat. Want dit zijn geen mini muisjes, maar een mooie “handje vol” muis voor de meeste gamers.
Zelf ben ik nog altijd lastig van mn G Pro Wireless af te krijgen, maar ik weet dat niet iedereen weg is van mini muisjes en dus spreekt Steelseries hier een grote groep gamers goed aan: wel lichter willen, maar wel gewoon een comfortabele palm grip behouden. En eenmaal gewend aan een lichtere muis wil je echt niet meer terug: je bent sneller, en het vermoeit minder. Dikke win-win.
Om even bij het thema “modern” te blijven, ook in de brede zin doen deze units het goed. Zo zitten er soepele PTFE feet onder die de muis goed laten glijden, de kabel is zacht en flexibel genoeg, en de muis werkt zowel via een lag-vrije dongle (2.4GHz) of kan via Bluetooth verbonden worden. Dat laatste levert inherent wat meer lag op, maar is een mooie extra feature wanneer je je muis ook op je laptopje wilt gebruiken als werk muis.
Hoewel er een klein verschil in vormgeving tussen de 5 en 9 zit merk je daar in de praktijk weinig van. Wat je wel merkt is het verschil in de knop-layout rond je duim. De 5 is wat klassieker met een paar extra duimknoppen voor “all-round” gaming, de 9 is een echte MMO muis met 12 knoppen. Daarbij heeft de 9 ook nog een keer een scrollwiel welke opzij gedrukt kan worden, voor nogmaals 2 extra knop-opties. Wiel en duimknoppen voelen uitstekend aan, net als de primaire switch die Steelseries aanduidt als hun eigen mechanische switch met 80 miljoen actuaties. Ook die knoppen voelen prima, redelijk standaard gaming-y aan, maar missen net wat scherpte van muizen die een extra spring ingebouwd hebben. Zo heb je hier iets meer pre- en post-travel. Dat maakt hem iets zachter en daarmee meer een all-round muis dan een echte FPS of MOBA fanaat knop dus als je het mij vraagt.
De vraag die je jezelf moet stellen is of je zoveel knoppen wel echt wil. Als oude WoW rot kon ik aardig overweg met die 12-duimknop layout, maar uiteindelijk ging ik toch liever voor een muis met een beter te overzien aantal en gebruikte ik modifiers (ctrl, shift, alt) om nog meer acties te binden. Het is namelijk best makkelijk om een keer de verkeerde van de 12 in te drukken, en daarbij betaal je er ook nog eens een eurotje of 30-35 meer voor vergeleken met de Aerox 5. Oh, en het scheelt je weer een grammetje of 15.
Maar hoe verhouden deze zich tot de concurrentie? Zodra je besluit dat je die 12 knoppen echt wil is het aanbod sowieso beperkt, maar als je dan ook nog eens draadloos wilt dan blijft er praktisch niets over. In dat opzicht heeft de Aerox 9 dus wel een unieke rol op de markt, zelfs a ca 125 euro wat je er momenteel voor betaald.
Zelf denk ik echter dus dat de Aerox 5 de makkelijkere aanbeveling is. Op 89 euro is die een stuk aantrekkelijker, ook vergeleken met de grootste concurrenten zoals de G502 Lightspeed. Dat is natuurlijk een populaire concurrent die er enorm op lijkt wat vorm en knoppen betreft, maar de jongere Aerox 5 heeft er echt genoeg tegen in te brengen. Niet alleen is hij wat goedkoper, een voordeel dat Steelseries niet heel vaak kan claimen, de kabel is soepeler, hij is aanzienlijk lichter, en als klapper heeft hij een betere accuduur. Via de dongle kom je op ca 80 uur uit, en ik heb hem zelf ook na ruim een week dagelijks te gebruikt zonder hem te lade, en via Bluetooth kan je dat verdubbelen.
Uiteraard zijn er meer alternatieven, waaronder de Basilisk Ultimate van Razer die inmiddels naar 80 euro is gezonken en een handige laad dock heeft, maar dan wel weer wat zwaarder is. Oftewel, je hebt wat te kiezen wat muizen betreft, maar dat gaat op voor elke prijsklasse en de Aerox 5 kan in elk geval erg goed mee.
Conclusie
Steelseries is op de goede weg met hun Aerox 5 Wireless en Aerox 9 Wireless. We komen tegenwoordig om in de kleine, lichte FPS muizen en in plaats van meer van hetzelfde krijgen we twee nieuwe alternatieven die wel mee gaan met moderne bewegingen zoals laag gewicht en betere feet, maar dan gericht op een all-roun
d (5) en MMO (9) segment. Die doelgroep krijgt vandaag de dag maar weinig aandacht, terwijl het toch een gigantische groep gamers is.
De basis klopt hier: top sensor, goede switches, chique bouwkwaliteit en een beetje RGB. De switches mogen nog iets strakker van mij, maar dat is het enige noemenswaardige puntje waar Steelseries eea tegen over zet: Bluetooth ondersteuning en een extra lange accuduur. En de prijs concureert goed, iets wat Steelseries wel eens vergeet te doen.
Al met al is de Aerox 9 zo een prima kandidaat voor iedereen die heel zeker weet dat ze 12 duim knoppen willen, en de Aerox 5 is een heerlijke top-muis die hoog op het lijstje mag staan van alle all-round gamers die bereid zijn iets meer dan de gebruikelijke 5-6 tientjes om zo lekker draadloos te muizen.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)