Steelseries Aerox 3 review
Als je niet de eerste bent met een bepaald soort product, dan moet je in elk geval zorgen dat je één van de besten bent. Dat lijkt de gedachte achter de nieuwe SteelSeries Aerox 3 en Aerox 3 wireless. Nee, geen scooters, maar de nieuwe ultralight muizen van de Scandinavische randapparatuur fanaten. Dergelijk lichtgewichtmuisjes zijn praktisch de nieuwe standaard geworden voor fanatieke esports-stijl gamers, dus het was onvermijdelijk dat meer grote namen in dat segment zouden stappen.
De Aerox 3 komt in standaard en draadloze variant, met een adviesprijs van respectievelijk 69 en 109 euro. Als ik mij niet vergis verschijnen ze met enkele dagen exclusief op Bol.com, maar pin mij daar niet aan vast. We gaan kijken wat je daarvoor krijgt.
Wat maakt een goede ultralight? Een laag gewicht, toch een goede bouwkwaliteit, een top sensor, scherpe switches, en om je echt van de middenklasse af te zetten: een paracord stijl kabel en extra gladde voetjes. En Steelseries volgt die regels tot in de puntjes. Om te beginnen het design, de gatenkaas om gewicht te besparen, wel een interne coating voor een IP54 rating oftewel stof- en waterdicht, en ondanks de gaten is het echt een oerdegelijke muis. Hij is absoluut wat steviger nog dan de goedkopere Cooler Master en Glorious alternatieven.
Ook de switches zijn fijn: lekker scherp, fijne click, weinig onbedoelde beweging los van een klein beetje travel na de actuatie zelf. De duimknoppen zijn ook scherp, al is het scrollwiel hooguit wat gewoontjes.
Als je eenmaal gewend bent aan dit soort flexibele kabels dan wil je eigenlijk niet terug, want die maken het verschil tussen “prima” en “uitstekend”. Vooral het feit dat je zelfs bij de draadloze versie zo’n betere kabel krijgt vind ik punten waard. In theorie zal je niet vaak aan de kabel zitten, want je hebt zo’n 80 uur accuduur op 2,4 GHz plus een redelijke rappe laad feature (ca 10 uur 2,4GHz gamen op een 15 minuten lading), maar details maken het verschil. En ja, Steelseries claimt 200 uur, maar dat is enkel in de ingebouwde Bluetooth modus. Leuk dat die functie erin zit, maar ultieme prestaties haal je enkel met de 2,4 GHz dongle.
Het feit dat de bedrade Aerox 3 ook een losse kabel heeft geeft ook bonuspunten, mocht je ooit eens een kabelbreuk hebben dan hoeft niet je hele muis de prullenbak in.
Ok, dus Steelseries heeft een fysiek goede muis gebouwd. Maar waarom zou je eigenlijk zo’n lichte muis willen? Simpel: betere prestaties. Met een lichte muis ben je sneller en op termijn nauwkeuriger. En zeker als je een fanatieke FPS gamer bent is dat echt een voordeel. Ja, er zijn wat kanttekeningen, want zodra je onder de 80 gram uit komt dan begint het echt een kwestie van smaak te worden, 57 gram is niet per sé beter dan de 66 gram die de draadloze weegt. 66 gram voor de draadloze variant is echter wel indrukwekkend, want dat is nog 8 gram minder dan de Razer Viper Ultimate, en 14 gram onder de G Pro Wireless. Kortom, als je licht en draadloos wil combineren valt hij positief op.
Prestaties leunen echter ook op de sensor, maar daar valt tegenwoordig weinig meer over te zeggen. Ondanks dat de draadloze versie de op papier iets betere sensor heeft merk je er in de praktijk niets van, beide zijn gewoon uitstekend: accuraat, geen afwijkingen en kunnen zonder moeite hele harde low sense swipes aan. Het is cruciaal dat er een goede sensor in zit, maar onderlinge verschillen zijn zelden nog het bespreken waard. Kortom, dit zijn het soort sensoren waarmee je gewoon prijzen kan winnen, en dat is al dat telt.
Leuk detail, de RGB verlichting staat standaard aan en gaat uit zodra je de muis beweegt. Zo hou je toch die geclaimde accuduur, en hoef je de RGB niet handmatig uit te zetten. Kleinigheidje wellicht, maar helpt het resultaat wel. Daarbij is de RGB volgens mij ook gewoon harstikke leuk zo:
Conclusie
En dan moeten we dus concluderen dat Steelseries gewoon een top muis neer weet te zetten: goede bouw, prestaties en switches, en met aandacht voor moderne details zoals USB Type-C aansluitingen, paracord kabels, PTFE feet voor een soepele beweging, en een slimme oplossing om tocht de RGB te behouden zonder dat de (al uitstekende) accuduur enorm lijdt. Het is objectief een uitstekende muis.
Toch vind ik de Aerox 3 Wireless te uitblinker, want die is niet alleen extreem licht voor een draadloze muis, lichter dan zijn concurrentie, hij is ondanks de ogenschijnlijk forse prijs van 109 euro juist relatief goedkoop. Zijn twee grootste concurrenten, de G Pro Wireless en Viper Ultimate kosten normaliter meer. De bedrade Aerox 3 a 69 euro heeft het juist lastiger, want die is weliswaar iets steviger dan de meeste verder vergelijkbare concurrenten, de meesten daarvan kan je echter wel al voor 50 a 60 euro kopen.
Het zal de vorm zijn die uiteindelijk de doorslag moet geven, maar dat is iets waar ik je lastig mee kan helpen. Steelseries houdt hier de vorm van de Rival 3 aan, en dat is op zich een prima aangename vorm, zeker voor kleine en middelgrote handen die een muis graag in een lichte grip vasthouden (claw, fingertip, palm-claw hybrid). Voor een echte palm grip of met echt forse handen kijk je beter elders, maar als dit in jouw straatje valt haal je er één van de beste muizen op dit moment mee in huis. Persoonlijk zou ik dan wel de draadloze versie pakken, als je al bereid bent meer te betalen dan die 50 a 60 euro waar “gewoon goede muizen” te koop voor zijn, doe het dan in één keer helemaal goed: Editor’s Choice voor de Aerox 3 Wireless.
Interesse? Deze muis is binnenkort te koop op Bol.com
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)