Sony WF-1000XM5 Review


Van alle tientallen in-ear setjes die door het huis slingeren zijn het er twee die consequent de voorkeur hebben als je het ons vraagt: de Sony WF-1000XM4 en de Sony Linkbuds S. De eerste vooral vanwege zijn top geluid en uitstekende noise cancellation, de tweede vanwege het lage gewicht en top comfort. Maar vooral ook omdat Sony de totale ervaring als geen ander gewoon goed voor elkaar heeft: ze werken intuitief, de app werkt goed, de batterijduur is nooit een issue, we hebben er gewoon geen klagen over. Nou ja, behalve dat ze niet echt goedkoop zijn wellicht.

Na 3 jaar eigenlijk zonder serieuze uitdaging aan de top van ons lijstje te staan is er eindelijk een model in huis gekomen dat ons de WF-1000XM4 wel aan de kant doet leggen: de WF-1000XM5. De opvolger die belooft wederom beter geluid, comfort en features.



Sony WF-1000XM5 Overzicht en Specs


De Sony WF-1000XM5 zijn in-ears in het hogere segment. Dat wil zeggen met active noise cancellation en gericht op liefhebbers van beter geluid. Daar hangt Sony uiteraard een prijskaartje aan: 250 euro adviesprijs, 220 euro straatprijs momenteel. Dat is best fors gezien er tal van prima alternatieven zijn die flink minder kosten, daarover straks meer. Ze maken uiteraard gebruik van Bluetooth (5.3) en zijn compatible met eigenlijk alles dat BT ondersteunt. Wij testen hier primair met iPhones.


Sony WF-1000XM5 Pluspunten


Wat als eerste opviel was dat de XM5s een afvalkuurtje hebben gedaan ten opzichte van de XM4. Het nieuwe model is kleiner, lichter en daarmee duidelijk comfortabeler dan de XM4s.Het zijn niet de aller kleinste, het blijft tenslotte een model gericht op kwaliteit en daarbij is een beetje formaat vooralsnog wel een vereiste, maar de XM5 voelt wel als een upgrade.


Zeker gezien hij op gebied van geluidskwaliteit en noise cancelling toch weer een stapje beter is. Dat was te verwachten maar is toch positief gezien de beperktere ruimte waarmee te werken valt. Maar heel simpel: op beide vlakken hebben wij eigenlijk geen echt alternatief voor deze Sony units gezien. Dit is een set waarmee je daadwerkelijk goed van geluid kan genieten én waarmee je het geluid van je omgeving serieus weg kan drukken boven het niveau van praktisch al het andere op de markt.


Wat in de praktijk vooral ook opvalt is dat de touch en software ervaring ook gewoon goed in elkaar zit. Waar je met budget setjes nog wel eens instructies krijgt als “druk 7x snel achter elkaar, dan 3x langzaam, dan bel je tante Truus” is de touch control hier intuïtief en soepel. Zelfs zonder instructies te lezen kan de gemiddelde gebruiker binnen een paar tellen leren hoe je makkelijk het volume aanpast, door je muziek skipt of je gesprekken opneemt. En met de software heb je echt flink wat controle over het geluid en de ANC. Het is, in elk praktisch opzicht, gewoon een echte S-tier ervaring met deze units.



Ook enorm fijn tegenwoordig: Multipoint Bluetooth, gewoon twee devices gekoppeld zonder telkens te moeten k..knutselen om te schakelen tussen laptop en telefoon. Overigens kan de XM4 dat inmiddels ook na een update, destijds was het één van de weinige frustratiepuntjes van Sony.


Ook niet onbelangrijk: de spraakkwaliteit is weer merkbaar wat beter. Gesprekken voeren via in-ears blijft vaak toch een dingetje, maar hiermee valt prima een gesprek te voeren. Een solide optie zelfs voor de regelmatige beller.


Sony WF-1000XM5 Minpunten


Als het product heel goed is valt er vaak wel over de prijs te klagen en dat is hier ook wel een beetje van toepassing. 220 tot 250 euro is gewoon een fors bedrag en daarmee is dit setje niet voor iedereen weggelegd. Het staat niet ter discussie dat de WF-1000XM2 klasse (of tig) boven de mainstream staat, maar dat wil niet zeggen dat er geen (veel) goedkopere producten zijn die soms aardig in de buurt kunnen komen. Het hangt ook wel een beetje van je gebruik af, want als je vooral Podcasts of Audioboeken luistert merk je het verschil tussen deze set en de veel goedkopere Linkbuds S bijvoorbeeld niet, de meerwaarde zit echt in de top tier ANC en in het kritisch luisteren naar muziek.


Het is ook vooral de Linkbuds S die voor ons nog een beetje blijft zagen aan de positie van de XM5. De XM5 is weliswaar kleiner en lichter dan de XM4, maar het blijft een maatje groter en zwaarder dan een echte ultralight zoals zijn kleinere broertje. Als we hier thuis discussiëren over de meerwaarde van de XM5 concluderen we weliswaar dat hij echt genoeg doet om zijn meerwaarde te tonen, maar als we de vraag omdraaien of het nou écht nodig is om zo veel uit te geven aan een echt goede set is het antwoord eigenlijk nee. Voor 130 euro haal je tenslotte ook al een mooi setje in huis dat ook gewoon goed klinkt, stiekem nog wat lekkerder zit vanwege het kleinere formaat, even praktisch werkt (want Sony) en met fijne app en zelfs op gebied van ANC gewoon al heel goed presteert.


Sony WF-1000XM5 Conclusie


De Sony WF-1000XM5 is een duidelijk voorbeeld van een product dat er alles aan doet om gewoon dé top optie te zijn. En op geen enkel vlak in de ervaring laat hij punten liggen. Het geluid is top, de ANC is top, de gebruikservaring (Touch, App, Multipoint) is top en de randzaken als accuduur, bouwkwaliteit en design zijn ook gewoon allemaal keurig in orde. Het is een duidelijke upgrade over de XM4 en van de vele sets die we hier hebben getest komt er eigenlijk geen ander model in ons op die zich met deze unit kan meten.

De enige vraag zal zijn of je bereid bent de prijs ervoor te betalen. Vooral incidentele in-ear gebruikers zullen zich vermoedelijk afvragen of zij met een setje dat ook “gewoon heel goed” is maar de helft kost niet een betere deal scoren. Maar voor frequente luisteraard die gewoon het beste willen valt de prijs prima te overzien en is de Sony WF-1000XM5 dé set om in de gaten te houden, of je nu met een Apple of Android telefoon rondloopt.

Voor de frequente in-ear drager die gewoon het beste wil is de prijs prima te overzien, maar de incidentele drager zal zich af moeten vragen of je met een “gewoon heel goed” setje met een aanzienlijk lagere prijs niet een betere deal scoort.


em>Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.