Sony Linkbuds S Review – Ultiem Podcast en Audiobook Genot


Met de Linkbuds S brengt Sony een nieuwe noise cancelling, in-ear, true wireless set op de markt. Nu heeft Sony daar natuurlijk al de nodige van in het assortiment, maar de Linkbuds S heeft een unieke insteek: die richt zich heel specifiek op comfort door nog lichter, en nog compacter te zijn dan bestaande modellen.

Kleiner heeft natuurlijk consequenties voor geluidskwaliteit, maar na enkele weken waren wij toch erg te spreken over deze nieuwe Linkbuds S. Vooral liefhebbers van podcasts en audiobooks zouden hunzelf tekort doen door niet even verder te lezen.


Goed, laten we gewoon meteen met de kritiek beginnen: Sony vraagt 199 euro voor deze nieuwe Linkbuds S. Dat is zo’n 80 euro onder de adviesprijs van de WF-1000XM4. In theorie is die positie zo gek niet, maar de WF-1000XM4 is al even uit en kost die momenteel nog maar 209 euro. En vergis je niet, als je puur om de kwaliteit van de muziekweergave geeft is WF-1000XM4 echt een klasse beter. Het is een probleem dat niet uniek is aan Sony; oudere producten zakken in prijs, nieuwe producten zijn de eerste tijd vaak alleen maar voor de (hoge) adviesprijs te koop. Zelfs de oudere (en flink meer logge) WF-1000XM3, die kan je hier en daar nog vinden voor nog geen 100 euro, concureert zo nog sterk en is een bijna onweerstaanbare deal als je voor muziekkwaliteit gaat en ook sterk op de centen let. Kortom, het is eigenlijk wachten op de “echte” straatprijs van deze set, waarvan wij verwachten dat die binnen enkele maanden zo rond de 150 euro zal zitten.

Als referentie, de WF-1000XM4 (grijs) naast de Linkbuds S (Beige).



Maar, en dit is een hele stevige maar, de Linkbuds S doen op sommige vlakken helemaal niet onder aan de topmodellen van Sony. Met 4,8 gram zijn ze een heel stuk lichter dan de 7,3 gram wegende 1000XM4s, ze zijn veel kleiner, en als gevolg vallen ze veel minder op in je oren en zitten ze ook nog eens veel lekkerder. Het comfort van deze set is echt ongeevenaard, zeker als je er non stop vele uren mee maakt. Je hebt na enige tijd nauwelijks nog door dat je iets in je oren hebt zitten. Dat geldt voor vrouwlief die prima overweg kan met de meeste setjes, en voor mijzelf, iemand die 90% van de in-ears niet eens in zijn oren krijgt. Sony heeft veel ervaring, en dat zie je terug in een ontzettend fijne pasvorm.





Daarnaast valt op dat de muziekweergave weliswaar wat meer mid-range is dan de 1000XM4s, logischerwijs hebben ze niet het vermogen van de grotere broer en hier en daar mist het stukje verfijning in het mid-hoge, maar ze klinken nog altijd goed helder. Dat zorgt voor een fijne weergave van podcasts en audiobooks die totaal niet onder doet aan topmodellen. Daarbij moet je je afvragen of de 1000XM4 sowieso wel haalbaar is als benchmark, muziek klinkt gewoon goed met meer bass dan je van een minuscuul setje zou verwachten, het is eerder dat wij verwend zijn door de absolute top. Desondanks vragen we ons hardop af dat als je het puur en alleen voor de muziek zou doen of dit dan de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt; wij denken van niet.

Waar Sony wel echt in uitblinkt is de featureset. Met regelmaat ergeren wij ons aan niet soepel werkende touch controls, maar Sony heeft die wel goed voor elkaar, geen enkele keer stelde die teleur. Daarbij zit de software voor handige extras, zoals de automatische spraakherkenning welke de ANC uitschakeld en de ambient sound modus inschakelt wanneer je zelf begint te praten, de herkenning van locaties en activiteiten waarop hij zijn modi aan kan passen (eventueel uit te schakelen), je krijgt uiteraard een equalizer, de 360 sound feature is aanwezig als je Tidal (of een handje vol andere diensten) gebruikt, en daarbij laden zowel de case als de oortjes zelf razendsnel op. In de tijd dat ik een kleine pitstop maakte gingen ze van leeg naar half-vol, en met een volle accu doe je tussen de 6 en 9 uur afhankelijk van je volume en ANC instelling.


Iets anders dat ons op viel was dat de Linkbuds S op gebied van ANC kwaliteit in de praktijk eigenlijk niet onder deden voor de WF-1000XM4. In theorie zou dat niet zo moeten zijn, en dat is ook wat we van enkele anderen hoorden. Wij vermoeden echter dat onze ervaring zo was omdat deze Linkbuds nog wat beter in het oor zitten, waardoor je ondanks een technisch iets mindere ANC dankzij een betere passieve afsluiting in de praktijk weinig verschil merkt. En vergeleken met de concurrentie doet deze Sony het dan ook weer uitstekend: we hebben zelf nog geen in-ears ervaren die dit beter doen.

Voor we afsluiten even iets anders: credits aan Sony dat ze hun verpakking volledig afbreekbaar (papier en karton) hebben gemaakt. Geen zinloze single-use plastics. Dit zien we graag.


Conclusie


Koop je een setje in-ears puur om van muziek en ANC te genieten, dan zouden wij naar de WF-1000XM4 kijken (of ga over-ear als het even kan). Op dit moment, waar die iets oudere WF-1000XM4s niet of nauwelijks meer kosten dan de Linkbuds S. Want hoewel de Linkbuds het op gebied van muziekweergave goed doen is het verschil met de grotere broer wel duidelijk hoorbaar, en is het eigenlijk wachten op prijsverlagingen om de Linkbuds S (puur als muziek in-ears) tot een logische koop te maken.

Het is echter de uitstekende Sony featureset met goede, voor ons aan de WF-1000XM4 gelijkwaardige, noise cancelling ervaring gecombineerd met het extreem lage gewicht en de fijnste, of in elk geval minst merkbare, pasvorm die we hebben kunnen ervaren die de Sony Linkbuds S alsnog tot een van de aangenaamste true wireless setjes maakt van dit moment. Vooral als je van de lange zit bent en lang, in rust, wilt luisteren naar audiobooks of podcasts, met een beetje muziek erbij op zijn tijd, is dit een overtuigende investering: duidelijke meerwaarde boven de meeste goedkopere sets, terwijl op dat vlak juist hij niet onder doet voor duurdere. Voor ons een duidelijke Editor’s Choice voor de audiobook- en podcast liefhebber.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.