De SilverStone TD02-Lite is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hij bleek een combinatie van een aantal duidelijke punten van besparing en een aantal elementen die er juist weer op positieve manier uit sprongen. Het belangrijkste uitgangspunt met dit product is duidelijk de prijs, want de TD02-Lite is één van de goedkoopste 240mm modellen op de markt. Op moment van schrijven zien we in de prijsvergelijkers enkel de Lepa AquaChanger 240 en de Raijintek Triton 240mm als goedkopere alternatieven. Waarbij de eerste mij niet bekend is, en de tweede simpelweg niet leverbaar is. De naaste concurrent in mijn ervaring is de Cooler Master Nepton 240M die zo’n 10-15 euro duurder uit valt, en ook alternatieven van SilverStone zelf, Enermax, Corsair of andere grote jongens zit een stuk (meerdere tientjes) hoger. Die gunstige prijs mag best wegen gezien het feit dat de onderlinge verschillen in koelprestaties tussen dergelijke modellen praktisch niet tot grote verschillen zal leiden.
Toch komt die prijs niet zonder consequenties. Als het op praktisch merkbare puntjes van besparing aan komt dan heb ik het vooral over de gekozen ventilatoren, een onhoorbaar stil model zou niet misstaan, en het feit dat de pomp anno 2015 niet de stilste is. Kijken we naar de concurrentie dan zien we dat je daar vanaf iets van een tientje meer een stiller model kan vinden. Ook kan je dan opmerken dat gelijk geprijsde luchtkoelers wat betreft prestatie- en geluidsproductie heel interessant zijn, al hebben we het dan wel over producten met een geheel andere uitstraling en een ander effect op de airflow in je behuizing. Tevens is het feit dat de tooling van de schroefgaten niet zo nauwkeurig is als we gewend zijn in deze productcategorie een pijnpuntje. De vereiste kracht en het noodzakelijke voorschroeven om de installatie te voltooien deden onnodig pijn op de verder bijzonder eenvoudige installatieprocedure. Iets waar AIO’s bekend weliswaar om staan, maar waar deze TD02-Lite ook relatief gezien toch goed scoort. Overigens zou dat nog met een vroege sample te maken kunnen hebben, maar dat zullen we snel genoeg leren. Wat nog wel een overweging is in de categorie ‘besparingen’ is het gebrek aan enige vermelding van een garantieperiode, wat als gevolg waarschijnlijk 2 jaar zal zijn. Ook wat dat betreft moet je opmerken dat je voor een beetje meerprijs een product kan vinden met een garantie van 5 jaar.
Ik noemde de TD02-Lite echter ‘de vreemde eend’ omdat hij op een aantal punten juist totaal niet ‘Lite’ is. Zo mag er wel gekozen zijn voor een kunststof in plaats van aluminium pompconstructie (zoals bij de TD02-E), maar de look en feel is echt uitstekend en zeker niet ‘budget’. Het product voelt uitstekend aan, en de uitstraling van het geheel is m.i. gewoon top. Combineer dat met de rubberen slangen die veelal als wat chiquer worden beschouwd dan de plastic tubing van de meeste concurrenten in het betaalbare segment, en wat uitstraling betreft heb je een product welke flink hoger lijkt te zitten. Ook wat koelprestaties betreft zagen we al een keurig resultaat, natuurlijk niet onbelangrijk.
Als je een nieuwe AIO zoekt zal je dus voor jezelf moeten bepalen wat belangrijk is. Wil je voor pure stilte gaan dan ben je beter af met een degelijke luchtkoeler, of door een beetje extra uit te geven aan een stillere AIO. Als je genoegen neemt met een bescheiden geluidsproductie en ‘onhoorbaar’ geen doel is, en je wil simpelweg een betaalbare doch tof ogende AIO oplossing die ook lekker goed koelt, dan is de TD02-Lite een leuk, visueel aantrekkelijk, en lekker betaalbaar model om te overwegen.
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: