Voor ik aan het echte inbouwen begin even een paar fototjes van wat apartere componenten die in deze case worden gezet. Om te beginnen de slim-slot-loading optical drive. Mocht je een DVD of Blu-ray speler-brander willen zal je er dus 1tje moeten zoeken. Blu-ray branders in deze vorm zijn prijzig, maar een DVD Brander is voor minder dan 2 tientjes te vinden. En ze zijn inderdaad echt dun…

600,456

Een slim-slot-loader heeft echter ook een speciaal kabeltje nodig (eurotje of 6-7), sommige drives hebben die erbij in de verpakking, maar zorg dat je dat altijd even checkt. Zoals je ziet doet deze kabel niets anders dan een Molex van je voeding omzetten naar prik voor je optical drive, en het sata deel van de kabel gaat gewoon je moederbord in als elke andere optical drive of HDD.

600,567

Dan even naar de voeding. Er is wel wat keuze binnen het SFX voedingen segment, echter wanneer je een flinke grafische kaart wilt gebruiken heb je natuurlijk wel wat vermogen nodig en ook voldoende PCI-E aansluitingen moeten aanwezig zijn. Zodra je de filters op 450W of hoger zet blijft er eigenlijk bar weinig over, je kunt kiezen tussen SilverStone en… SilverStone. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de ST45SF-G, een Gold-rated, volledig-modulair, 450W voeding. Voor een tientje of 2 minder moet je het doen met Bronze en niet-modulair, of voor dezelfde prijs kan je een 600W model kiezen met een Zilver-rating.

600,438

600,541

Helaas heb ik niet de hardware in huis om een voeding met voldoende diepgang te reviewen, maar ik wil toch even in gaan op deze voeding. Op HWI liep deze voeding een award mis vanwege een hoge geluidsproductie, echter in mijn praktijkervaring was de voeding in idle gewoon niet te horen, en zelfs onder zware load lastig waar te nemen. Geluidsoverlast is natuurlijk wat je absoluut niet wil in een huiskamer-PC, maar daar van is ook echt geen sprake. JonnyGURU, toch een respectabele site op het gebied van voedingen, heeft er ook een uitgebreide review van.

In elk geval voor mij belangrijk: Zuinig, volledig modulair om onnodige kabels te besparen, en een 6+2 en 6 pin aansluiting voor een stevige GPU.

600,497

En dan aan het echte bouwen beginnen. Eerst maar het mITX bordje er in, ruimte zat, dus gaat eenvoudig. Er is geen uitsparing voor een backplate, dus als jouw koeler een backplate gebruikt plaats deze dan voordat je het moederbord plaatst. (ook niet zo gek, gezien een uitsparing een gat in de case zou maken 😉 )

600,406

De voeding gaat in het bracket, en vervolgens terug de case in direct naast het moederbord.

600,551

600,418

Ik ga er zelf geen gebruik van maken, maar om het toch even te tonen; een 3.5″ HDD kan je direct boven de voeding plaatsen.

600,423

Naast de 2 2.5″ drives op het GPU-bracket kan je er ook op deze plek 1tje kwijt.

600,438

Dan maar even kijken naar het GPU bracket. Om te beginnen gaat de optische drive hier in.

600,570

Alvorens de grafische kaart in het bracket kan moet eerst even het risertje op de kaart geschoven worden.

600,649

Vervolgens de kaart het bracket in, om te voorkomen dat de zware kaart in het PCI-E slot hangt krijg je er 2 steuntjes bij om je kaart op te leunen. Uiteraard plaats je die straks in de case onder de GPU, echter ze zijn dan amper te zien. Op deze foto zie je hem aan de linker-onder-kant van de grafische kaart, die gaat straks natuurlijk ondersteboven, maar gebruik ik nu even voor de foto en om te zorgen dat hij ook op deze manier niet te veel door hangt.

600,380

Eenmaal terug in de case zorgt het GPU-bracket dat je nog maar weinig kan zien, wel zie je nu al handige ‘paden’ om straks kabels te kunnen laten lopen, zoals de kabels van de optische drive.

600,459

Nu kunnen we de HDDs plaatsen. 7 en 9mm drives passen, echter de HDD die ik voor deze build had liggen was nog dikker (iets meer dan 1 cm), en paste helaas niet. Dit is een ongebruikelijke maatvoering, en ligt dus niet aan de case, maar hier door liep ik zelf toch enige vertraging op. Om de review-fotos af te kunnen maken maar even een SSDtje in 1 van de 2 plekjes geplaatst.

600,397

Zo begint het langzaam vorm te krijgen. Helaas dat ik dus nog even op een nieuwe HDD moest wachten (Op dit moment was ik nog overtuigd om met SteamOS te gaan werken, wat een flinke HDD vereist).

600,428

De modulaire opbouw maakt het bouwen van de Raven RVZ01 eigenlijk gewoon heel eenvoudig. Geen gepriel of gepriegel, alles lijkt goed doordacht, is goed toegankelijk, en zit stevig in elkaar. En we hebben het hier toch over een vrij compacte case met flinke inbouwopties. Again, so far so good…



Bij de experimenten met SteamOS liep ik tegen wat issues aan die mij voorlopig even terug op Windows hebben gezet. Omdat hierdoor de uiteindelijke build heroverwogen moet worden heb ik natuurlijk niet alle kabeltjes keurig weggewerkt (Ga mijzelf niet nog meer werk bezorgen eh), mocht je je dus afvragen waarom de build intern niet keurig afgewerkt is.

Tijdens het inbouwen gaf ik al aan dat de case goed doordacht is, en hetzelfde geldt voor de handleiding. Meestal vermeld ik wel kort of een handleiding prima of juist te matig is, maar in dit geval verdienen de handleiding-schrijvers een complimentje (en niet omdat het toevallig op een mooi materiaaltje is geprint!). Niet alleen het bouwen wordt stap-voor-stap beschreven, maar bij elke stap, indien van toepassing, staat ook vermeld hoe je de benodigde kabels kan laten lopen. Een ervaren bouwer zal er weinig interesse in hebben, maar zelfs met een flink aantal builds achter de rug was het toch een handig steuntje in de rug.

Daarnaast heeft de Raven ook nog wat extra voordelen: De case is klein, maar er is naast de voeding een mooie hoeveelheid loze ruimte waar je alle kabels mooi samen kan binden. Vanuit die ruimte trek je de nodige kabels naar de juiste plekken zonder dat je kinderhandjes nodig hebt om ergens tussen te wurmen. Ook is een bijkomend voordeel dat die ruimte op geen manier van belang is voor de airflow, zowel de processor als grafische kaart worden zo niet beinvloed.

600,411

600,397

600,397

Uiteraard kan je de kabels niet helemaal laten verdwijnen, daar is de case te klein voor. Maar ze verstoren de airflow niet, en het is frustratie-vrij. Dat lijkt mij gewoon meer dan voldoende.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.