De specificaties van de SilverStone website:

579,631

Dit is niet mn eerste review van een SilverStone product, maar mijn allereerste case uit de Raven series. Bij het bezoeken van de website valt direct op dat deze serie een andere categorie is; de klassieke en rustige witte paginas van bijvoorbeeld de Sugo series moeten plaats maken voor een aparte Raven site in een donkerdere en wat meer stoere stijl. SilverStone staat vaak bekend voor luxe HTPC cases, maar de Raven series is duidelijk gericht op computer-fanaten.

Om te beginnen met de afmetingen. 14 liter is natuurlijk niet zo gek veel, maar de Raven is echter met 382mm breed en 350mm diep niet extreem klein te noemen. Als je hem in je huiskamer wil controleer dan even dat ‘ie in je kastje past. De case is overigens in zowel horizontale als verticale positie te gebruiken, mocht je bijvoorbeeld een staande pc mooier vinden. 3.71kg is zeker niet zwaar te noemen, verplaatsen zal je geen hernia bezorgen. De kast komt verder met een audio en microfoon aansluiting, en 2 USB 3.0 poorten op de voorkant.

De Raven is een mITX case (DTX past mocht je dat nog hebben, is echter praktisch van de markt verdwenen) die ruimte biedt aan een flinke reeks componenten. Zo kan je er 3 2.5″ SSDs of HDDs in kwijt, naast een traditionele 3.5″ HDD. Een optische drive is mogelijk in de vorm van een slim-slot-loading bay. Grafische kaarten met een maximale lengte van 330mm passen, oftewel praktisch elke. De grafische kaart kan een enkel of een dubbel-slotter zijn, met een maximale breedte van 149mm (wederom, praktisch elke). Om de maximale hoogte van de case te beperken wordt de grafische kaart door middel van een inbegrepen riser op zijn kant geplaatst, je hebt daar zelf niets extras voor nodig.

Aan het koelingsfront komt de Raven RVZ01 met 2 standaard 120mm ventilatoren. Deze draaien op 1500RPM en maken dan maximaal 18dBA (wat in de regel fluisterstil zou moeten zijn). Met een maximale CPU koeler hoogte van 83mm zijn tower-koelers uitgesloten, maar is ruimte zat om alle (ook high-performance) low-profile koelers te gebruiken met de standaard aanwezige 120mm case-fan recht boven de cpu in tact. Alhoewel ik in deze build geen waterkoeling ga gebruiken heb ik wel even getest of een 120mm closed-loop setje mogelijk is, dat past gewoon prima. In dat geval zal je enkel de stock ventilator even willen verplaatsen naar het andere plekje; je krijgt 2 120mm ventilatoren, je kan er eventueel een maximum van 3 kwijt.

Naast het bovengenoemde geeft de productpagina ook aan dat er een montage-gat zit om een Laing DDC pomp te monteren, wat aanduidt dat zelfs custom waterkoeling mogelijk is. Ook biedt de case de mogelijkheid om 2 Kensington sloten te bevestigen, mocht je echt dubbel-bang zijn dat iemand er met je mooie systeem van door gaat. Klinkt misschien gek, maar er zijn voldoende omgevingen waar een Kensington slot een mooie plus is!

Als laatste is het belangrijk rekening te houden met de voeding afmeting. De Raven RVZ01 biedt ruimte aan SFX formaat voedingen, let daar dus even op. Mocht je je afvragen of dat geen beperking is voor een game-systeem; met een kwaliteitsvoeding van 450W (zoals ik hier ga doen) is het draaien van een extreem dikke grafische kaart als een GTX 780 Ti geen probleem (al moet ik het zelf met ‘slechts’ een GTX 770 doen, 780 Ti’s zijn dure speeltjes…). Er zijn overigens ook gewoon 600 of 650W voedingen te krijgen in de SFX maat, dus wat dat betreft eigenlijk geen probleem.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.