Een uniek interieur komt zoals je waarschijnlijk al verwacht met wat opmerkingen, en vooral ook wat puntjes om over na te denken voordat je je wenslijstje samenstelt. Om te beginnen heb je een slim-line slot-loading optical drive nodig, als je een optical drive wil natuurlijk. Deze heeft dan ook weer een unieke slim-line sata kabel nodig. De meerprijs blijft normaliter beperkt tot een tientje of twee, afhankelijk van je keuze voor een DVD of een Blu-Ray station, maar ik heb het er zelf graag voor over.
Ook de keuze van je voeding vereist aandacht, want lang niet alle voedingen zullen passen. Zo kan je bijvoorbeeld geen voeding passen die uitstekende elementen heeft, zoals een extra hoge grille (Dank je David voor de tip!). De voornaamste overweging is echter de lengte van de voeding, want zelfs een voeding van 160mm lengte zit al hinderlijk dicht op de HDDs; 150mm lengte is ideaal. Omdat je bij deze behuizing best profijt hebt van een modulaire voeding, en de meeste modulaire voedingen vrij lang zijn, is dat zeker iets om over na te denken.
Net als wat ik zei over slim-line slot-loading opticals, is ook dit een typisch SilverStone dingetje. Bij de release van de Strider Gold S voedingen vroeg ik mij af waarom ze zo focussen op bepaalde features; Zo gaven ze luid en duidelijk aan dat het de meest compacte, gold-rated, volledig-modulaire voedingen op de markt zijn. Eerst vroeg ik mij af wat het voordeel daar van zou zijn, maar zoals altijd kom je er al snel achter wat de achterliggende gedachte is: het sluit namelijk goed aan bij hun andere producten, zoals in dit geval bij de Raven RV05. Enkele populaire alternatieven zijn flink langer, of passen net niet lekker, en daar springt SilverStone met hun eigen producten op in.
Op de verpakking van de Strider Gold S is het eerste puntje op de lijst ook de 150mm lengte. Pas daarna melden ze de 80 Plus Gold rating, de 100% modular cables, en alle andere features. Gezien ik zelf niet in staat ben een voeding goed te reviewen, wil ik jullie voor volledige details verwijzen naar de review van TechPowerUp.
Deze voeding heeft naast het compacte formaat nog een mooie feature welke ik graag even wil delen: de Strider Gold S komt namelijk ook met een volledige set aan modulaire flat-cables, die net als alle kabels in de RV05 ook zwart zijn uitgevoerd. Deze flat-cables zijn in sommige cases eenvoudiger weg te werken dan de gebundelde ‘ronde’ kabels. Volledig modulair bespaart ook een hoop extra ongebruikte kabels om straks weg te werken, al is het met een semi-modulaire voeding waarvan je de PCI-E aansluitingen toch gebruikt ook goed te doen. Uiteindelijk kost modulair wat, maar ziet het er wel super uit, en maakt het maakt het bouwen in een compacte behuizing toch net even prettiger.
De voeding is tevens het eerste wat je in de behuizing plaatst. Hoewel het mogelijk is deze te vervangen met het moederbord geïnstalleerd is het net even makkelijker de voeding vooraf te doen. Eenmaal in de behuizing zie je duidelijk waarom een compacte voeding van belang is. De HDDs zitten er echt dicht bij, en dit is met een 150mm(!) lange voeding. 160mm gaat ook nog wel, maar het in- en uitpluggen van modulaire kabels zal niet soepel gaan.
Gelukkig is de HDD bay eenvoudig te verwijderen. Niet alleen om HDDs te plaatsen, maar ook om de kabels van de voeding er eenvoudiger in te prikken. Mocht je er voor kiezen om geen 3.5” drives te plaatsen kan je overigens zonder problemen flink langere voedingen plaatsen. Maar dan moet je het enkel met 2 2.5” drives doen.
Zonder 3.5″ drives kan je dus prima de lengte in gaan met je voeding
De volgende stap is het moederbord er in. Dit ATX bord past eenvoudig, al is deze iets smaller dan de volledige ATX specificatie. Een full-size ATX bord zal praktisch de hele ruimte tot aan de koeling gebruiken. De SilverStone Raven RV05 heeft duidelijk een compacte binnenkant.
Voordat we de optische drive terug plaatsen hebben we een zee van ruimte voor backplates van processorkoelers.
Ik had een bijzonder leuke koeler liggen welke ik wilde gebruiken, echter met een hoogte van 168mm zat dat er helaas niet in. Met een beperking van 162mm kan je aardig wat (degelijke) luchtkoelers kwijt, maar controleer het wel even voordat je iets aanschaft. Voorlopig maar een AIO waterkoelertje dan. Een 120mm radiator past prima zonder de stock ventilatoren aan te hoeven passen. Hoewel je hem niet ziet, zit er nog een 120mm ventilator achter de radiator verscholen.
Dan rest nog de grafische kaart. Deze ‘hangt’ in feite aan het frame. Hoewel dit onnatuurlijk klinkt, we zijn tenslotte horizontale plaatsing gewend, heeft het wel degelijk voordelen. Zo moet er minder druk op de PCI-E sloten van je moederbord staan, en ook buigt de grafische kaart niet. Deze kaart van 292mm heeft zoals je kan zien nog enkele centimeters over.
Hoewel de interne ruimte beperkt is, valt het bouwen zelf goed mee. Met brackets voor de HDD, genoeg ruimte aan de voorzijde, en eenvoudig te bereiken SSDs en een optical aan de achterkant is het zeker niet ingewikkeld. Enkel kan je stellen dat het iets langer duurt, gezien de brackets wat extra schroefjes met zich mee brengen.