Standaard krijg je geen ventilatoren bij de ML05. Optionele koeling bestaat uit de 2x 80mm plekken aan de rechter zijkant naast het moederbord, en indien je geen optical bay of 3.5” HDD wilt plaatsen kan je dus nog 1x 120mm boven je cpu kwijt. Best nog redelijke opties dus voor zo’n klein kastje.
De grote vraag is natuurlijk of je die optionele koeling nodig hebt. Mocht je een zwaarder APU systeem willen plaatsen kan het wellicht wel nuttig zijn, maar mijn setup met een Pentium G3220 kwam tijdens het afspelen van 1080p content niet eens boven de 35 graden uit met enkel de CPU koeler (Welke overigens wel prima z’n werk lijkt te doen). Zelfs met Prime95 kwam ik niet boven de 55 graden uit, wat natuurlijk ruim binnen de marges zit.
De ventilatieroosters zullen in veel HTPC setups dus gewoon voldoende zijn, mits je de case natuurlijk niet langs alle kanten afsluit. Maar mocht je zwaardere systemen willen draaien heb je dus nog altijd flink wat mogelijkheden om de koeling te verbeteren. M.i. prima koelopties voor een dergelijk kleine case.
De ML05 is geen hele zware case, en de demping vanuit de constructie is dan ook beperkt. Verder heeft de redelijke ventilatie natuurlijk ook een weinig dempend effect op de geluiden, al is de voorkant wel dicht wat een iets positieve werking heeft. Deze build, welliswaar met aftermarket koeler, was echter in de praktijk onhoorbaar.
Nu komt dat natuurlijk ook door gebruik van een SSD als OS-drive, geen gebruik van HDDs, en een stille cpu koeler. Voor de huiskamer zijn dat natuurlijk goede investeringen. Tijdens het draaien van Prime95 moest de cpu koeler wel iets meer aan de bak, maar ook toen bleef de geluidsproductie gering. Prime is een leuke benchmark, maar voor de praktijk natuurlijk een uiterst onrealistische load.
Praktisch met betrekking tot geluidsproductie is er weinig reden om de ML05 niet te overwegen, maar aandacht aan de andere componenten is wel een plus wanneer stilte gewenst is. Luide types 3.5” drives zouden de pret bijvoorbeeld best wel eens kunnen bederven.
De ventilatiegaten hebben van hunzelf geen stoffilters, je krijgt er echter wel een filter bij in het geval dat je een 120mm ventilator in het multi-purpose bracket plaatst (zie de accessoires foto onder ‘het Uitpakken’). Dat is daar mee eigenlijk ook de voornaamste reden dat ik alsnog overweeg een grote ventilator te plaatsen, op die manier heb je meer controle over de airflow, en kan je stofopbouw dus prima voorkomen. Uiteraard sluit dat gebruik van een optical drive weer uit, en zal het wellicht niet voor iedereen een voordeel zijn.
Gelukkig is zo’n kleine case echter weer eenvoudig schoon te maken, dus wederom, praktisch niet echt een punt.