De DS380 is wat koeling betreft een zeer complete case. Er is ruime voor 3 120mm ventilatoren en deze zijn ook vanuit de fabriek voor je gevuld. Twee intake ventilatoren staan direct op de 8 hot swap bays gericht, en de 3e trekt de lucht aan de achterkant de kast uit. Opvallend is dat de ventilatoren direct een flinke luchtstroom veroorzaken.
Deze build draait op een eenvoudige cpu die weinig echt werk te doen krijgt, vandaar dat de stock koeler ook voldoende is. De DS380 moet echter ook geschikt zijn voor zwaardere processoren, en daarbij passende koeling. SilverStone geeft aan een processor met een TDP van 95W of hoger geen probleem mag vormen voor de DS380. Een i7 4770k of 4770 zou dus zeker geen probleem mogen zijn (TDP 84W). Als je echt een zware cpu zou willen, deze onder zware belasting draaien, en deze ook nog een beetje zou willen kietelen bestaat de optie ook nog eens om een closed loop waterkoeler aan de achterzijde van de case te plaatsen (aan de binnenkant uiteraard). Zo stond op de doos al een foto van de (niet kleine) SST TD03 waterkoeler in de DS380. Mocht je dus een serieuzer server systeem willen bouwen kan je dus nog aardig aan de slag in deze behuizing. Voor een niet overclock-setup zou ik het gewoon lekker bij een stevige htpc luchtkoeler houden, maar als je gek wilt doen kan het.
Mocht het op de fotos nog niet helemaal duidelijk zijn geweest, de voeding is een gescheiden systeem van de rest van de behuizing. Er zit een ventilatierooster boven de voeding, en uiteraard aan de achterkant van de case. Warmte lucht uit de voeding beïnvloed de rest van het systeem dus niet, en andersom.
De enige overweging met betrekking tot de koeling is de wat beperkte ruimte rondom een eventueele lange 2 slots grafische kaart, wanneer je deze plaatst zal hij deels in de drive bays rusten, en dus minder adem ruimte hebben dan wanneer hij geheel vrij zou zitten. Mid-end kaarten zijn in praktisch elke case geen probleem, maar ik zou even goed nadenken alvorens je een dikke 290x in deze behuizing gaat zetten, zeker wanneer je er een high-end cpu naast zet. Ik gebruik een dergelijke setup niet, dus kan het niet met zekerheid aangeven, maar gezien een dergelijke setup mij totaal niet realistisch lijkt (een keuze voor een gpu sluit een raid kaart uit, en dan heb je dus niets aan al die HDD bays) gezien de doeleinden waar de DS380 op lijkt te richten kan ik er ook lastig over vallen. Aan de andere kant, ik heb soms vreemdere keuzes gezien….
Een mooie behuizing is natuurlijk leuk, zeker wanneer je je mooie nieuwe systeem in het zicht wilt zetten is een leuke feature als een geborsteld aluminium deurtje natuurlijk welkom. Maar als een behuizing vervolgens te veel geluid maakt heb je er natuurlijk weinig aan. Bij de eerste start van deze build was de airflow echter best te horen. Niet overdreven luid of hinderlijk, maar niet geluidloos of zo stil als ik het persoonlijjk graag zou zien bij een behuizing die je juist in het zicht wil zetten. Ook een fancontroller of switch ontbreekt om er iets eenvoudig aan te doen.
De vraag hoe je een ventilator die niet PWM controllable is toch kan beheersen komt vrij vaak naar voren, en gelukkig is er een korte, duidelijke, en vooral eenvoudige handleiding te vinden op TechPowerUp hoe je een ventilator via een molex adapter op 7 volt in plaats van 12 kan zetten (al kan je natuurlijk ook kiezen om er 5V van te maken). Het is zeer eenvoudig, en iedereen kan het doen zonder specifieke materialen (de voltage meter die ze gebruiken is natuurlijk niet nodig en is enkel om het te testen)
Zie de 7V Molex ‘mod’ op TechPowerUp hier.Het probleem met deze methode is dat je er een molex adapter voor nodig hebt (en dan dus geen gebruik maakt van de mooie 3 pin headers in de case). Het resultaat met de 7V aanpassing in de DS380 was echter zeer positief, en de aanpassing is dan ook zeker een aanrader. Het systeem was na de aanpassing namelijk een stuk stiller. Niet helemaal onhoorbaar in een geluidloze ruimte, maar praktisch gezien erg stil te noemen en elke vorm van achtergrond geluid zal de DS380 op 7V doen verdwijnen totdat je er met je snuffert direct naast gaat zitten. Iets wat ik niet zelf heb getest, maar uit interesse wel heb nagezocht, is of deze ventilatoren ook op 5V kunnen werken. Vaak kunnen ventilatoren dan opstarten, maar kennelijk zou het bij de DS380 ventilatoren wel moeten kunnen. Persoonlijk denk ik dat 7V een mooie balans is, want het verder vertragen van de ventilatoren heeft uiteraard ook weer consequenties van de koeling, en 8 harde schijven naast elkaar kunnen best wel wat verse lucht gebruiken.
Leuk dat het handmatig aan te passen is natuurlijk, maar je mag het SilverStone toch aanrekenen dat er niet gewoon een (5-)7-12V switch op de behuizing had gezeten om dit direct uit de doos te kunnen regelen.
Een belangrijk aspect van deze behuizing is natuurlijk de opslagcapaciteit, en ook harde schijven staan soms niet bekend om hun stilte. De gesloten voorkant en het stevige deurtje dempen deze geluiden wel degelijk, en ook beter dan de gemiddelde nas die ik de laatste jaren voorbij heb zien komen, maar ook een luide harde schijf zal wel degelijk te horen zijn, zeker wanneer je ze echt hard aan het werk gaat zetten. Overweeg dan ook om voor een type schijven te kiezen die relatief stil getest zijn om het eindresultaat te verbeteren, al gaat dat natuurlijk op voor elke behuizing met veel drives wanneer stilte een eis is: Er zijn voldoende drives te vinden die je met 10cm pantser niet zou kunnen dempen. Een combinatie van WD Greens en het afspelen van mediacontent op de TV was in elk geval voor mij een positieve ervaring, in die opzet was er praktisch niets te horen.
Je zal voor jezelf goed moeten bepalen wat de eisen zijn. Wanneer je de behuizing uit het zicht en gehoor plaatst dan heeft de airflow van de stevige stock ventilatoren op 12V natuurlijk een voordeel, maar als je de DS380 in een huiskamer omgeving wil plaatsen zal je zelf even huiswerk moeten doen op de componenten keuze en de 7V aanpassingen aan de ventilatoren zeker willen maken. Vervangen van de ventilatoren kan natuurlijk ook, maar dat brengt natuurlijk nog meer kosten met zich mee. Aan de andere kant, als ik mijn DS380 ervaring vergelijk met bijvoorbeeld mijn recente DS41x van Synology, dan kan ik over deze gangbare en populaire nas zeggen dat deze zeker niet stiller is of beter dempt dan de DS380.
Op het gebied van stoffilters doet de DS380 het uitstekend. Aan de bovenkant van de behuizing, bij het ventilatie rooster (de lucht intake) van de voeding, zit een eenvoudig te verwijderen en schoon te maken magnetisch rooster.
De stock ventilatoren van de behuizing zorgen voor een overdruk, waarbij normaliter dus enkel via de intake ventilatoren lucht (En zo stof) de behuizing in kan komen. Ook de intake ventilatoren, de twee stuks direct naast de harde schijven, zijn voorzien van een netjes afgewerkt, en ook eenvoudig te verwijderen rooster. Geen tools noodzakelijk, je schuift hem er met je vingers af, terwijl het resultaat met het filter gemonteerd er toch keurig strak uit ziet.
Op dit vlak dus een uitstekende uitvoering van een belangrijk element van een behuizing.