Een kleine case waar je veel in kwijt wilt kan soms tot ruimtegebrek leiden voor alle kabels, of de kabels kunnen een negatieve invloed zijn voor de airflow. Zo begon ik met een keuze voor een modulaire SFX voeding (ST45SF-G), dat voorkomt natuurlijk direct wat kabels die ik niet nodig heb. Ik dacht ook slim te zijn en leuke kabeltjes te bestellen die ik onlangs tegen kwam. Deze CP11 kabels zijn met 10 euro niet goedkoop, maar ze zijn wel extreem dun en ook de aansluitingen zijn heel compact. Het zal het verwerken van de kabels straks in elk geval hopelijk eenvoudiger maken, en een paar tientjes op een luxe build met raid controller maakt natuurlijk ook niet zo veel uit.

600,655

600,532

Ook deze CP06 kabel is van SilverStone. Ze maken niet alleen mooie behuizingen, maar hebben ook zeker een mooi assortiment aan handige en wat apartere kabels. Ik had deze kabels in mijn eigen huidige server en vele andere builds ook in gebruik, je kan hier mee eenvoudig 1 SATA power aansluiting van je voeding omtoveren in een mooie reeks van 4 aansluitingen voor je harde schijven. Dus ook meteen maar besteld voor de DS380. Waar de CP11 relatief aan de prijs is met 10 euro (zeker wanneer je er meerdere wilt hebben), is de CP06 ronduit goedkoop te noemen met een prijs van nog geen 9 euro. Natuurlijk kan je zoiets ook zelf maken, maar voor die paar euro, en dan heb je meteen een goede kabel met capacitors, en je zal er toch maar 1 of 2 gebruiken in een gangbare storage-build.

600,198

600,216

Met mooie kabeltjes en een modulaire voeding op zak kan het niet mis zou je zeggen. Tijd om het zijpaneel van de case af te halen, zoals ik eerder aan gaf komt slechts 1 paneel van de behuizing af. Met het paneel uit de weg is het nog altijd vrij druk. We zien aan de linkerkant de locatie voor de 8 drives, rechts boven de plaats voor de 4 2.5” drives, en ondanks dat het paneel aan de andere zijde er niet af komt zit er onder het moederbord tray een groot genoeg gat om een processorkoeler met een flinke backplate mogelijk te maken.

600,513

Even inzoomen op de achterzijde van waar de hot swap bays worden aangesloten, en meteen kon ik tot de conclusie komen dat ik de SATA power verlengkabel dus niet had hoeven bestellen (die komt volgende build vast wel mooi van pas, of zou te gebruiken zijn om de 4 vaste 2.5” in 1x van stroom te voorzien…). We zien niet alleen de SATA aansluitingen (2 per bay, voor dual port SAS aansluitingen) maar ook dat alle 8 de hot swap bays van stroom worden voorzien door 2 Molex adapters. Een onverwachte en grote meevaller, gezien met deze modulaire voeding slechts 1 klein kabeltje nodig is om 8 drives in 1x van prik te voorzien (of zelfs 12 als je de CP06 gebruikt om de 4 2.5″ drives te voeden). Als je goed kijkt zie je ook direct naast de molex aansluitingen 3 pin ventilator headers. Je krijgt 3 ventilatoren bij de behuizing, maar mITX bordjes hebben lang niet altijd 3 fan headers. Op deze manier kan je alle ventilatoren dus zonder zorgen of moeite van stroom voorzien.

600,432

Om de pc echt te bouwen schroef je eerst het deel met de 8 hdds (links), en het backet voor de 4x 2.5” (rechts), uit de case. Nu krijgen we een idee van waar alles straks komt te zitten, en zien we ook dat 2 van de 3 stock ventilatoren direct op de harde schijven staan, dit zou voor ruim voldoende koeling moeten zorgen voor zelfs de meest intensive taken op je snelle harde schijven.

600,465

Met het 8 hdd bracket er uit kunnen we de molex en 3 pin fan headers nog even goed zien. En aan de zijkant zien we het plastic plaatje wat je verwijderd wanneer je kiest voor lange expansion kaarten, in welk geval je de accessoire plaatst waar die kaart op rust om te zorgen dat deze niet kan beschadigen tussen het staal van de hdd bracket, en tegelijk ook niet te zwaar aan je moederbord kan trekken. Wederom goed doordacht. Nogmaals, grafische kaarten schat ik niet zo waarschijnlijk als raid kaartjes, die in de regel klein genoeg zijn om niet een hot swap bay weg te snoepen.

600,1529

600,551

In het kleine bracket naast de voeding is ruimte om 4 2.5” SSDs of HDDS te plaatsen. Een SSD of 2.5” HDD als OS drive kan verschillende voordelen hebben, bijvoorbeeld als je de prestaties van een SSD nodig hebt, of als je toch nog een klein beetje op het verbruik wilt besparen. Uiteraard zet je deze drives met schroefjes vast.

600,501

De ‘standaard’ componenten bouw je verder eenvoudig in. Moederbordje, voeding, uiteraard gaat het soepel en zonder zorgen. Een compacte ruimte doet het aantal kabels al snel groot lijken, maar het valt relatief mee. Persoonlijk hadden van mij de audio aansluitingen niet gehoeven, maar je hoeft ze natuurlijk niet aan te sluiten of te gebruiken, en niets staat je in de weg als je ze geheel wil verwijderen (al vind ik dat weer zonde). Overigens sluit ik zelf ook de audio, reset en hdd led kabels niet aan om zo wat kabels rondom de cpu te besparen.

600,494

De handleiding geeft het al goed aan, en wanneer je het grote drive bracket terug plaatst begrijp je waarom: Sluit alle kabels aan alvorens je het 8 drive bracket terug plaatst. Zodra je dat doet wordt het aansluiten van de rest erg lastig. Nu komt het ook mooi van pas dat de 8 hot swap drives allemaal door dezelfde 2 molexen van prik worden voorzien, je hoeft dus niet onnodig meer kabels daar voor aan te sluiten. SATA kabels moeten uiteraard wel per drive worden gedaan.

600,469

Hier zien we onderin dat mooie CP11 kabeltje. Ik heb er eerst 1tje besteld om te testen of ’s werelds dunste SATA kabel de prestaties niet negatief beïnvloeden, maar in mijn benchmarks heb ik geen verschillen kunnen waarnemen op de HDDs en op een Crucial M500 SSD, de rest was dus direct besteld. Het gebruik van 8-12 ‘standaard’ SATA kabels maakt het binnenwerk natuurlijk nog wat drukker, en als we dan toch een ‘luxe’ nas maken kunnen we het beter gewoon in 1x goed doen.

600,616

Zoals je ziet is dit een build met het oog op de toekomst. Een echte raid controller zal uiteraard nog volgen om van alle opties gebruik te kunnen maken, maar de ruimte is er voldoende voor. Vooral belangrijk vind ik dat de cpu koeler relatief vrij zit om wat te kunnen ademen. Eigenlijk kan je over het binnenwerk weinig negatief zijn. Het bouwen is eenvoudig en frustratie-vrij, maar alles zit natuurlijk wel wat dicht op elkaar omdat het nu eenmaal een kleine behuizing is. Maar als je kiest voor een klein kastje kan je natuurlijk lastig klagen dat het een klein kastje is? Als er al iets op te merken valt is het een bewuste keuze om het geheel compact te houden en toch van giga veel inbouw opties te voorzien. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat alle elementen met een flink aantal schroeven vast gezet is. De consequentie is dat als je ‘even’ je cpu koeler wilt vervangen dat je even aan het schroeven bent, en dat er flink wat uit moet voordat je er goed bij kan. Aan de andere kant maakt het het binnenwerk en de componenten wel heel stevig vast zitten, wat ik een belangrijker onderdeel vind van een build die 24/7 moet draaien en waarbij kwaliteit voorop staan en je geen trillingen wilt (horen). Wil je het zelf eenvoudiger maken, zorg direct dat je een cpu koeler naar keuze aan schaft, en sluit de SATA kabeltjes zo veel mogelijk vooraf aan, vanaf dat moment kan je dan eenvoudig extra harde schijven aan je mooie build toevoegen.

600,549



Eerst maar even een fototje met een lelijke flits er op om het beter te kunnen zien:

600,530

Met zijn compacte afmetingen en vele inbouwopties en 3 ventilatoren blijft er natuurlijk weinig ruimte over voor andere zaken. Er zit zoals je zal verwachten, en zoals in de meeste mITX behuizingen, geen ruimte achter het moederbord om de kabels te verwerken. De enige echte ruimte die je hebt is de ruimte naast de voeding en de 4 vaste interne schijven, boven de processor, en naast de HDD kooi (aan de achterzijde op de laatste foto). De laatste twee opties zijn natuurlijk niet ideaal: je wilt natuurlijk niet dat je cpu onnodig warm wordt, en als je de drives in de hot swap bays intensief gebruikt wil je ook die uiteraard goed koel houden. Dan blijf je dus over met de ruimte naast de vaste HDDs en naast de voeding. Die ruimte is wat aan de krappe kant maar praktisch gezien wel voldoende. Wanneer je de 4 interne drive ruimte niet of slechts deels gebruikt kan je daar nog een beetje meer kwijt, iets waar ik zelf graag gebruik van heb gemaakt om het mijzelf nog iets makkelijker te maken.

Het past in beetje in het plaatje van de meeste mITX cases. De ruimte voldoet, maar je moet wel even wakker blijven bij het kabelmanagement. Het enige wat echt anders is in de DS380 is dat bij een volle bezetting er best veel kabels in de binnenkant zullen zitten (voornamelijk SATA). SilverStone helpt dit deels door de 8 HDDs met 1 kabeltje (aan je voeding althans) van stroom te voorzien, maar ik zou sterk aanraden jezelf ook een beetje te helpen door te kiezen voor een modulaire voeding en mooie compacte en korte SATA kabeltjes.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.