Sharkoon TG6 RGB review
Na de RGB Flow blijven we nog even op de Sharkoon tour, vandaag hebben we namelijk weer een nieuwe computerkast van dit Duitse merk. De nieuwe TG6 RGB heeft een tempered glass voor- en zijpaneel, een viertal RGB fans met een controller en meer mooie features. Met zijn prijs van €85 plaatst deze case zich in een prijssegment met veel concurrentie. Is deze case een aanrader? We komen er snel achter.
Design
Na het uitpakken verschijnt daar de case, we zien twee nette glazen panelen aan de voor- en zijkant, waar die aan de voorkant een soort sepia filter lijkt te hebben. Dit design komt ons bekend voor, het is namelijk de opvolger van de TG5 die we eerder gereviewed hebben. Terug naar deze kast zien we een viertal RGB fans, drie voorin achter het glas met aan de zijkanten roosters voor luchtaanvoer, en een aan de achterkant voor de luchtstroom naar buiten.
Verder zien we het standaard plaatje van een moderne ATX-behuizing, zo zit er onderin de case een PSU-shroud met plaats voor je voeding en drive-bays, maar mist wel een mogelijkheid om je GPU verticaal te monteren. Qua bouwkwaliteit is deze case goed in orde, het merendeel is metaal en de enkele kunststof onderdelen tonen degelijk, en niet breekbaar.
Qua I/O’s heb je de mogelijkheid over 2x USB3.0, 2x USB2.0 en audio. Jammer vind ik de kleurstelling van de audio aansluitingen, wat met een zwart kleurtje toch wat strakker had geweest.
Het front-panel is zoals eerder benoemd voorzien van een drietal RGB fans, deze geven door het glazen paneel een mooi effect wat menig RGB liefhebber zal waarderen. Via de ingebouwde controller kan je ze ook uitschakelen, mocht je het toch niks vinden. Deze controller is overigens te bedienen via de resetknop in zo’n 20 verschillende modi, of anders via een VDG of +5V aRGB header mocht je moederbord deze tot beschikking hebben. Wil je uitbreiden met RGB? Dat kan omdat de controller tot 8 RGB-fans of strips kan bedienen
Aan de onderkant vinden we een stoffilter en een viertal voetjes. Deze voetjes zijn vrij standaard en hadden wellicht wat spannender gemogen, een vierkant design had wat strakker geoogd.
Specificaties
Binnenkant
Aan de binnenzijde zien we plek voor een ruim ATX bord met onderin nog twee verwijderbare 2,5” bays op de PSU-shroud. Met twee extra houders kan je nog twee kleine schijven kwijt in de zijkant, en anders kies je voor twee 3,5” drives onderin. Voor je kabels zijn er een aantal kabeldoorvoeren, al is het lange ‘gat’ naast het moederbord niet heel netjes om naar te kijken. Qua radiatoren kan je bovenin tot 240mm kwijt, voorin tot 360mm en achterin nog een 120mm, prima voor een mooi koelsysteem.
Achter het moederbord zal je standaard bij deze case behoorlijk wat kabels aantreffen, elke fan heeft namelijk zijn eigen power én RGB aansluiting nodig, met vier fans is dat dus wel wat aan snoeren. Voor cable-management is er gelukkig wel genoeg ruimte beschikbaar, maar enige creativiteit is wel nodig voor een net resultaat.
In de praktijk
Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Bij de installatie is er weinig geks naar boven gekomen, zo is er genoeg ruimte voor kabels en onderdelen, en heb je achter het moederbord zat ruimte voor ook de dikkere kabels. Een dingetje wat met de fans niet ideaal was, is dat deze eigenlijk net een te korte kabel hebben wil je de Molex-power gebruiken.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.
Wat we zien is een redelijk gemiddelde, niet super koel of erg warm. Wel ben ik goed te spreken over de overall case temperaturen, die zijn aan de lage kant en dat zien we graag.
Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.
In dit geval, bij gaming valt het geluid best mee en zal je de GPU niet snel horen. Bij de Blender test werden we helaas wat minder blij, 47 dB is in verhouding best flink op die afstand, en dat had beter gemogen.
Showcase
Conclusie
Als ik naar de Sharkoon TG6 RGB kijk dan word ik toch wel blij, hij ziet er leuk uit en heeft leuke, opvallende RGB verlichting. Het chassis is wat eenvoudig, het is tenslotte ook geen premium prijs case, maar hij is wel degelijk voor dit geld. De airflow en koelprestaties zijn ook gewoon prima, al zijn er cases die makkelijker stil te houden zijn.
Op een paar punten merk je dat het chassis wat ouder is en niet heel luxe. Nieuwere features als vertikale GPU-mounts kan je vergeten (tot zover je dat wilt overigens) en cable management opties zijn beperkt ten opzichte van de 100 euro middenklasse. Feitelijk krijg je gewoon een case van twee jaar terug, maar dan met wat nieuwe opvallende fans. Stiekem had ik op wat meer innovaties gehoopt.
Maar overall weet de Sharkoon TG6 RGB toch een mooie indruk achter te laten. Hij doet het goed, laat geen grote steken vallen, en een case met 4 opvallende RGB fans en controller voor dit geld is gewoon dik prima. Dat hij niet veel vernieuwing brengt ten opzichte van zijn voorganger zal de meesten van jullie niet veel interesseren, als je nu een RGB-rijke case zoekt voor een leuk bedrag heb je hier namelijk gewoon een hele goede aan:
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters Instagram