Sharkoon TG5 review
Sharkoon staat bij vrijwel iedereen bekend als een merk wat al jaren computer- en randapparatuur voor een lage prijs produceert. Voornamelijk is de Sharkoon Skiller-serie nog steeds een bekende voor velen, waar ik zelf jarenlang een Skiller toetsenbord naar volle tevredenheid in mijn bezit heb gehad. Het merk heeft ook een paar uitschieters zoals het MK80 gaming keyboard en de bureaustoelen zoals de SGS3 en de GS10 welke toch wel iets boven het gemiddelde budget uit zullen komen, verder is het hele assortiment erg budgetbewust.
De Sharkoon TG5 is de perfecte ATX midi tower voor elke systeembouwer die wilt laten zien wat hij in huis heeft. Door het glazen voor- en zijpaneel kan je al je waardevolle componenten aanschouwen, en met de lichtgevende fans krijg je hierbij nog een extra wow-effect. In de behuizing zijn standaard 4 ventilatoren geïnstalleerd met een kleur naar keuze, zo heb je rood, groen, blauw en wit. Zelf ben ik erg fan van blauw, dus heb ik uiteraard voor die kleur gekozen. Verder brengt de behuizing veel ruimte en mogelijkheden voor het verbergen van kabels en is er ruimte voor 3 3,5” harde schijven en 2 2,5” ssd’s, of je kiest voor 4 ssd’s en een 3,5” harde schijf, het is allemaal mogelijk.
Voor zo ongeveer 75 euro krijg je een erg complete case met tempered glass aan zowel voor- als zijkant en een 4-tal lichtgevende fans in een kleur naar keuze. Benieuwd of het wat is? Let’s find out!
Uitpakken
Zoals gebruikelijk beginnen we bij het uitpakken, bij deze case vinden we een niet bijzonder spannende doos. Als we de case uit de doos halen zien we wel iets leuks, zo zit de behuizing in een grote zwarte zak waar in koeienletters ‘Sharkoon’ op staat. Handig mocht je de behuizing vaak willen vervoeren.
Qua accessoires zit er behoorlijk wat bij; cable-management bandjes, extra pci-cover, speakertje, een hele sh*tload aan ongesorteerde schroeven en wat overige dingen die goed te pas kunnen komen.
Voor nu nog, de specificaties:
De specificaties van deze behuizing zijn niet heel bijzonder; ruimte voor een totaal van 7 fans, passen genoeg form factors in, genoeg ruimte voor GPU’s, CPU koelers en alles. Het zijpaneel is gemaakt van 4 mm dik gehard glas.
Uiterlijk en bouwkwaliteit
Nu ik de case hier zo voor me heb staan is gelijk zichtbaar dat het kwalitatief een goed product is; glas en staal met een goede vormgeving. Op de zijkant staat een hele grote ‘gevaar: glas’ sticker om je te attenderen op het feit dat het zijpaneel van glas is en daardoor breekbaar kan zijn. Het zijpaneel is gemaakt van tempered glass en daarbij deels getint, het voorpaneel daarentegen is ook van glas maar heeft een soort sepia/bruine tint.
Achter- en zijkant zien er gewoon normaal, goed en stevig uit en er zijn weinig bijzondere dingen te benoemen. Gewoon heel strak en minimaal, met daarbij een prima afwerking. Kast staat overigens wel op vrij hoge poten wat goed is voor de airflow van onder.
Verder naar de binnenkant, waar duidelijk goed over nagedacht is. Onderin de case vinden we namelijk een soort buis waar je zowel de voeding als je harde schijven in kwijt kan, veel behuizingen hebben dit de laatste tijd en vooral in combinatie met een glazen zijpaneel is dit vrijwel een must om het geheel netjes te houden. Met mijn deels modulaire voeding (WPM500) is dit een erg mooie oplossing om het overschot aan te lange/ongebruikte kabels volledig van het oog te onttrekken.
In deze ‘buis’ is ruimte voor 2 hdd’s, 2 ssd’s óf een van deze plus een extra ventilator.
Als we wat verder in de case kijken ziet het er allemaal prima uit. De vier fans kan je goed zien zitten en hebben elk zowel een 3-pin als een molexaansluiting, tekort aan voeding voor je fans zal dan ook niet snel voorkomen. Wel zijn deze molexaansluitingen vrij groot en moet je deze wel weer kunnen wegwerken, een speciale adapterplug had beter geweest.
Aan de achterkant van de binnenkant vinden we genoeg ruimte voor goed cable-management, ook zijn er grote sleuven richting het moederbord waardoor kabels eenvoudig uit het zicht geplaatst worden. Het aantal kabels komend van het voorpaneel zijn er behoorlijk wat, maar het blijft nog overzichtelijk.
Verder met oog op de afwerking ziet alles er gewoon goed uit, geen scherpe randen of andere fratsen, het is gewoon een nette en goed doordachte behuizing. Aan de voorkant vinden we 2x usb 3.0, 2x usb 2.0, 1 audio, 1 microfoon, 2 leds, een resetknop en de powerknop.
Zelfs zonder front-panel ziet het er goed uit, het voorpaneel is wat lastig te verwijderen en vereist wat precisie maar komt uiteindelijk als een geheel los, hierachter zitten de drie gekleurde fans.
Installeren
Helaas loop je hier gelijk tegen een punt, de schroeven zitten allemaal los door elkaar in een zakje, dat wordt sorteren. Eenmaal alles gevonden kan je vrij snel de behuizing in elkaar zetten, ik heb de volgende onderdelen gebruikt: Asrock 970 pro3.0 moederbord, Cooler Master Masterliquid 120L, Samsung Evo 850 ssd en een MSI 270X videokaart. Niet de meest high-end hardware, maar voor een kleine show build ziet het er goed uit. Bijna vergeten, de voeding is een Sharkoon WPM500, dit is een (deels) modulaire voeding om zo een kabelwirwar te voorkomen. De harde schijf klik je eenvoudig in de makkelijk verwisselbare rails, de ssd schroef je eenvoudig aan de achterkant en een paar kabels verder krijgen we het volgende:
Puntje van ‘o wat jammer’: Wanneer ik de waterkoeler probeer te installeren gaat dit niet helemaal lekker omdat er geen schroefgaten voor de ventilatoren zijn, hierdoor moet je de koeler een soort ophangen in een rails waardoor je hem altijd kan verschuiven. Ik had dit graag anders gezien, beter wordt het helaas niet.
Showcase
Aanschouw: het resultaat:
Vooral in het donker doet de TG5 het goed, ik heb zelf nog een RGB-strip toegevoegd die helaas niet helemaal zichtbaar is, maar wanneer je deze ziet en een beetje goed mengt qua kleur krijg je een erg gave behuizing wat veel positieve blikken zal opleveren.
Conclusie
De Sharkoon TG5 is een goede toevoeging aan het huidige aanbod aan computerbehuizingen, glas, verlichting en metaal vormen deze kast tot een strak geheel met een goede look. De lichtgevende ventilatoren geven net even die extra sfeer aan je build waardoor het er gelijk stukken interessanter uit gaan zien. De TG5 nodigt dan ook uit om meer lichtgevende elementen toe te voegen, een LED waterkoeler en ledstrip kan ik dan ook zeker aanraden voor een gaaf geheel. RGB was leuk geweest, maar had de case ook duurder gemaakt en je kan alsnog tussen verschillende kleurstellingen kiezen bij aanschaf.
De TG5 is rijk aan installatiemogelijkheden, zo kan je eenvoudig 2 ssd’s en 2 hdd’s onzichtbaar installeren, en wanneer je niet te moeilijk bent passen er nog 2 bovenop de sleuf waarin de voeding zich bevindt en kom je op een totaal van vier solid state drives en 2 harde schijven van 3,5”. Cable management is goed over nagedacht en is mede door de grote sleuf makkelijk toe te passen met een strakke binnenkant als gevolg. Koelprestaties zijn prima bij deze behuizing, de metingen die ik heb gedaan toonden dat er voldoende air flow is (mag ook wel met 4 vooraf geïnstalleerde fans) om de behuizing bij hoge prestaties goed koel te houden, dit is natuurlijk erg afhankelijk van welke hardware je gebruikt maar in mijn geval liep niks hoog op. De vier ventilatoren die Sharkoon meelevert maken de case tot een gave behuizing, en voor zijn prijs is dit aantal fans erg netjes.
Het ontbreken van mogelijkheden om een dvd-drive te installeren is en blijft een persoonlijk gemis, hoewel eenvoudig op te lossen door een externe dvd-brander te kopen. Wat ook een belangrijk punt kan zijn is het feit dat de case vrij stofgevoelig is, zowel de voorkant als de binnenkant zaten bij mij vrij snel bedekt met een kleine laag wat toch erg opviel. Wat een vreemde situatie kan geven is wanneer je een waterkoeler probeert te installeren aan de bovenkant van de behuizing, er zijn geen schroefgaten waardoor je de radiator een soort van los ophangt in een rails, vervolgens kan je deze heen en weer schuiven wat niet de bedoeling lijkt te zijn. Hiertegenover is de bouwkwaliteit goed in orde, wat ook van toepassing is betreffende het installatiegemak.
Tijdens de testperiode van de Sharkoon TG5 kwam ik er pas achter hoeveel deze lijkt op de behuizing die ik eerder beoordeeld heb: de Antec P8, het frame is precies hetzelfde net als eigenlijk al het binnenwerk en de glazen panelen kan je onderling wisselen en ze passen perfect. Het enige merkbare verschil tussen deze behuizingen is het voorpaneel; waar de TG5 een strak glazen paneel omvat heeft de P8 een wat traditionelere voorkant met als detail een lichtgevend logo, verder zijn de Antec en de Sharkoon gewoon identiek. Wat ook identiek is, is de prijs, beiden zijn voor ongeveer €70 beschikbaar en voor die prijs kan jij bepalen: wil je die glazen voorkant of niet?
Als ik zelf een budget van €70 zou hebben zou mijn keuze zeker voor deze Sharkoon TG5 zijn, glas toont toch wat chiquer en de aanwezigheid van 4 LED fans is ook duidelijk een meerwaarde. Voor dit bedrag krijg je een behuizing met een goede bouwkwaliteit, genoeg airflow door de stevig lichtgevende ventilators en een goed gebruik van glas in combinatie met metaal. Omdat het geheel goed en strak in elkaar zit, en dan voor een scherpe prijs te koop is, vind ik deze behuizing echt een aanrader.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: