Sharkoon Skiller SGM2 review


De Sharkoon Skiller SGM2 is een van de nieuwste toevoeging in de Sharkoon line-up. Met de Skiller SGM2 claimt Sharkoon dat ze alle noodzakelijke features verpakt hebben in een klassiek design, zonder de toevoeging van onnodige extra’s. Op die manier krijg je wat je verwacht van een gaming muis tegen een schappelijke prijs.

Schappelijk geprijsd is de Sharkoon Skiller SGM2 zeker: de adviesprijs bedraagt nog geen 20 euro. Maar maakt de SGM2 ook de rest van Sharkoon’s claim waar? Daar zullen we vandaag achter komen.


Specificaties


Zoals gewoonlijk beginnen we met een overzicht van de specificaties:


Hier zien we eigenlijk niet echt iets bijzonders, afgezien de sensor. Of beter gezegd: de chipset. Sharkoon heeft er namelijk voor gekozen om de SGM2 te voorzien van een Sensor SoC. Deze sensor, genaamd SPCP6651, is afkomstig van SunPlusIT en wordt door de fabrikant omschreven als een goedkopere oplossing dan twee losse elementen.

In de doos


De doos toont grote gelijkenissen met andere verpakkingen van Sharkoon. Maken we de doos open, dan zien we dat de muis vrij simpel verpakt is in wat plastic. Het voelt ietwat goedkoop aan, maar om eerlijk te zijn hebben zulke verpakkingen mijn voorkeur bij producten in een lagere prijsklasse: het geld gaat zo namelijk niet naar de verpakking maar naar het product zelf.






In de verpakking zelf treffen we uiteraard de muis aan, naast een handleiding én een set vervangende muisvoeten: handig!

Bouw en features



Het design van de muis is “middle-of-the-road” te noemen: iets spannender dan een kantoormuis, maar mist het wow-element van een echt die-hard gaming muis. Eigenlijk prima, want op deze manier zal de muis meer mensen aanspreken. Daarnaast is de muis door de vormgeving enkel geschikt voor rechtshandigen. Met een lengte van 132 millimeter is de muis van gemiddeld tot bovengemiddelde lengte, wat prima is voor zowel een Palm- als Claw-grip voor zowel gemiddeld als grote handen. Kleinere handen zullen de muis als groot ervaren. Daarnaast moet gezegd worden dat de muis extreem degelijk aanvoelt: zelfs wanneer we enorm veel kracht uitoefenen kraakt de SGM2 niet. Dat zien we wel eens anders bij budget-muizen.










Aan beide zijkanten zien we een grip, die volgens Sharkoon gerubberiseerd is. Het rubber is echter zo hard, dat het eerder lijkt op een plastic grip. Uiteraard blijft het beter dan geen grip, gezien de muis beter in de hand blijft liggen door de extra weerstand. Desalniettemin ligt de muis comfortabel in de hand.


Hoewel het onduidelijk is welke switches Sharkoon exact gebruikt heeft in de SGM2, moet gezegd worden dat ze toch een lekker en fijn klikgevoel geven. Sharkoon geeft echter de switches een levensduur van minstens 5 miljoen clicks. Uiteraard is dit een ondergrens, maar we zien vaak bij andere muizen in deze prijscategorie minstens 10 miljoen clicks. Ook de duimknoppen voelen fijn aan, gecombineerd met een gemiddeld zwaar scrol wiel bovenop. Zeker gezien de prijs niet verkeerd.

Tevens zien we nog een knop onder het scrol wiel gepositioneerd: deze dient voor het verwisselen van DPI-instelling.


Aan de onderkant zien we verrassend genoeg nog een knop. Deze dient voor het instellen van de verlichting. Daarnaast zien we ook een gevlochten kabel met vergulde connector, onverwacht in deze prijscategorie.




Prestaties


Qua prestaties doet de sensor niet onder voor andere muizen in dezelfde prijsklasse. In grote lijnen komen ze namelijk goed overeen. Het DPI-bereik heeft 4 standen, namelijk 400, 1200, 3200 en 6400 DPI. Op de hoogste stand wordt de muis ietwat nerveus, iets wat we vaker zien. Gebruik je een van de eerste drie instellingen, dan valt er weinig op aan te merken.

De tracking rate die door de fabrikant wordt opgegeven is 66 IPS, oftewel 1.5m/s. In onze testen zien we echter gezonde grafieken tot circa 2 à 2.5m/s. Traking rate geeft een indicatie van hoe snel de muis kan bewegen over een oppervlakte voordat de positie niet meer nauwkeurig gemeten wordt. 2.5m/s zijn flinke zwiepers waar het merendeel van de typische gamers niet snel aan zal komen, dus zeker binnen de prijsklasse is het prima acceptabel. Uiteraard merken we op dat voor een echt ultieme prestatie je niet in deze prijsklasse moet kijken. Wanneer we de lagere DPI-instellingen gebruiken, dan zien we zo goed als geen jitter. Bekijken we de hoogste setting, oftewel de stand van 6400 DPI, dan is er wel jitter aanwezig.

Bekijken we vervolgens de lift-off distance, dan ligt deze rond de 2 millimeter. Uiteraard kan dit lager, maar in de prijscategorie is het zeker niet verkeerd. Vergelijken we dit bijvoorbeeld met een iets duurdere Corsair Harpoon RGB, dan ligt de lift-off distance al bijna een millimeter lager.

Met een gewicht van 106 gram exclusief kabel is de Sharkoon SGM2 zeker niet zwaar te noemen, maar eerder gemiddeld voor muizen in deze prijsklasse. Zeker gezien het gewicht zowel in de breedte als in de lengte goed verdeeld is, zijn hier geen klachten.

Verlichting


Het bedienen van de verlichting gebeurt met een knop aan de onderkant. Hoewel dit een enigszins onlogische locatie is, werkt het prima en is er geen knoppen-cluster aan de bovenkant. Sharkoon voorziet geen software voor de SGM2, maar dat is voor deze prijs natuurlijk niet meer dan logisch.










De verlichting van het Skiller-logo is altijd afhankelijk van de DPI-instelling. Echter wanneer de verlichting van de RGB rand uitgeschakeld wordt, gaat de verlichting van het Skiller-logo ook uit. Voor de RGB rand zijn verschillende solide kleuren beschikbaar, alsook een statische als dynamische RGB-stand.


Conclusie


Eenmaal aangekomen bij de conclusie rest er eigenlijk nog maar één vraag: maakt de Sharkoon Skiller SGM2 hun eigen claim waar? Dat de muis met een richtprijs van 18 euro schappelijk geprijsd is, is zeker waar. Maar is het dan ook een muis die alles geeft wat je verwacht van een gaming muis?

Kort maar krachtig: ja! Ik was positief verrast door de SGM2. Het design is niet echt bijzonder, maar dat gaf Sharkoon zelf ook al aan. Vooral de prestaties laten een positieve indruk achter. Beginnend met de sensor, geheel onbekend maar met prima prestaties voor iedereen behalve de meest veeleisende low-sense FPS fanaat. Bekijken we de lift-off distance, dan is deze zelfs lager dan de meeste directe concurrenten. De gebruikte switches voelen tevens goed aan, dus in de praktijk voelt de Sharkoon niet als een sub 20 euro muis.

Bekijken we de rest van de muis, dan valt de RGB op. In een gaming muis mag het eigenlijk niet ontbreken, maar met een beperkt budget moeten keuzes gemaakt worden. De implementatie is simpel, maar biedt voldoende keus. De rest van de muis voelt erg solide aan voor dit geld, en ligt tevens goed in de hand voor zowel middelgrote als grote handen. Daarnaast zijn de gevlochten kabel met vergulde connector en een set vervangende muisvoeten in deze prijscategorie een leuke toevoeging.

Uiteindelijk kunnen we dan concluderen dat de Sharkoon Skiller SGM2 een leuke en capabele muis is voor iedereen die een populaire topper rond de 50 euro (of nog veel meer) niet ziet zitten. Voor dit geld ben ik in elk geval positief verrast.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.