Voor de liefhebbers van grote stappen snel thuis, de tabel met samenvatting:
Als liefhebbers van een (muis) handje vol maakte deze Sharkoon muis op ons beide vanaf minuut één eigenlijk een positieve indruk wat de vorm betreft. Hoewel niet bijster groot op papier zit het hoogste punt vrij ver naar achteren waardoor de muis zich vrijwel direct richting een palm grip stuurt, zelfs op een gemiddelde of iets grotere hand; uiteraard wel iets waar je van moet houden. Net als bij de FireGlider lijkt Sharkoon dus wel rekening te houden met de iets grotere Europese hand. Voor de grotere hand is op dat moment nog wel ruimte om de vingers iets op te trekken, bijvoorbeeld als je (zoals ik) dat sneller vindt reageren. Coating voelt zoals gezegd wat aan de gladde kant, maar optillen is geen enkel punt en bijkomend voordeel is dat het ook wat minder vuil gevoelig is dan de echt rubberized coatings.
Primaire buttons zijn herkenbaar Omron; hoorbare en voelbare feedback, gemiddeld zwaar; gewoon zoals de meesten het graag zullen zien. Secundaire knoppen zijn wat stiller en minder uitgesproken, maar bieden nog altijd voldoende feedback voor secundaire knoppen; geen sponzen hier, hurray! Wel merk je dat met grotere en kleinere handen niet alle duimknoppen even goed te benaderen zijn; de voorste knop is aardig strekken, de achterste moet je echt je hand uit een typische positie voor terugtrekken, en ook nummer 2 van achteren vereist dat je je duim wel wat terug haalt. Hoewel prima acceptabel voor functies die je niet consequent (en nog belangrijker niet pro-gamer-snel en zonder muis beweging) nodig hebt is dat uiteraard wel een kanttekening waard, wat dat betreft zijn het duidelijk meer knoppen voor incidentele abilities in bijvoorbeeld MMO games. Het scrollwiel is opvallend omdat het naast scrollen ook naar links-, rechts- en beneden gedrukt kan worden voor extra functies. Het scrollen zelf is verder gemiddeld zwaar en gaat in beperkt voelbare stapjes, een vliegwielstand ontbreekt. De functie van alle knoppen kan je in de Sharkoon software aanpassen, en dat werkt wel. Daar is het overigens ook mee gezegd, want de Sharkoon software is nog altijd aan de simpele (of noem het ‘functionele’) kant ten opzichte van de grote game gear merken; weinig polish, maar de belangrijke zaken zitten er wel in.
Sensorprestaties was ik vooraf erg benieuwd naar. De meeste kennen we tenslotte al, en een nieuwe ervaring is altijd net dat beetje leuker. Het feit dat er echt nul informatie over bekend was doet je natuurlijk even denken ‘maar waarom dan’, echter is er niets in de gehele ervaring of in het meten dat duidt op een probleem of afwijking. Snelheden tot 3m/s zijn geen probleem (beetje gevoelige arm gehad waardoor veel snellere swipes even op zich laten wachten, en als je sneller dan dat moet gaan dan zit je waarschijnlijk toch al naar een lichter/kleiner model te kijken), van jitter is nul sprake, van prediction lijkt nul sprake, en bij het testen op acceleratie meet ik vaker niets dan ‘zeer marginaal’; niet relevant dus. Wellicht dat Sharkoon gewoon een briljante vorm van smoothing heeft weten toe te passen om kwetsbaarheden te verbergen, maar gezien hun R&D budget onmogelijk in de buurt komt van de grote jongens, en ook zij dat vooralsnog niet hebben kunnen perfectioneren, heb ik daar een hard hoofd in; ik kan het namelijk niet aantonen en laat het daarmee uiterst onwaarschijnlijk zijn dat het een relevante impact gaat hebben op de eindgebruiker. Lift-off distance komt verder overeen met de geclaimde 2mm, een prima uitgangspunt. Hoewel ik niet verwacht dat CS:GO pro’s naar een muis met een totaalpakket als dit zullen kijken (extra knoppen, wat groter, etc) is er weinig argument te vinden waarom deze muis sensor technisch niet op hoog niveau kan presteren, dus laat staan dat het voor een gemiddelde thuis gamer een issue is.