Sharkoon SGH50 review


De Sharkoon SGH50 is een nieuwe, betaalbare headset in het assortiment van Sharkoon. Door de jaren heen hebben ze zich ontwikkeld van een bedrijf dat vooral spotgoedkope hardware maakte naar één met een breed assortiment waar binnen enkele echt uitstekende prijs-kwaliteitproducten vallen.

En, de SGH50 is daar wederom één van. Sterker nog het is één van de objectief beste headsets die je kan kopen voor minder dan 60 euro. Maar het is ook een product met een hele stevige kanttekening, goed lezen dus alvorens je besteld.


De SGH50 is een forse headset met een vaker geziene suspension headband, één die zich dus automatisch aan het formaat van je hoofd aanpast. Dat is prima, want hij past op grote hoofden en kleine hoofden. Bouwkwaliteit is redelijk, hij voelt prima maar niet uitzonderlijk luxe, en de afwerking is keurig in orde voor een headset van 60 euro, en ook op een hoger prijspunt had dit niet misstaan. Alleen de kabel en microfoon ingang ogen wat basic, al heb je daar geen hinder aan.




Het is een analoge headset, oftewel hij leunt op de kwaliteit van je geluidskaart of chip. Je krijgt wel een collectie aan kabels voor verschillende devices, inclusief splitter en verlengkabel.


Maar wat je vooral krijgt is geluidskwaliteit, want op dat vlak is het echt een enorme uitblinker. Eenmaal op je hoofd realiseer je je dat deze SGH50 beter en vooral dikker klinkt dan eigenlijk elke andere sub 100 euro headset die mij bij staan als ooit de moeite waard te zijn geweest. Niet per se accurater, het is vooral een dynamische knaller met een diepe, overtuigende bass en de mogeliijkheid om flink volume te bieden zonder te vervormen, maar dat is eigenlijk wat je van een 60 euro gaming headset verwacht. Gewoon lekker knallen, in je game verdwalen, en als je muziek speelt een feestje kunnen maken zonder dat de hele buurt er last van heeft.



Althans, als de headset ook goed op je hoofd valt. En hier komen we bij het voor ons grote probleem. Zowel op mijn eigen hoofd (XXL), als die van Nada lukt het ons niet om hem echt lekker te laten vallen, en de drukverdeling ligt praktisch volledig aan de bovenkant van onze oren. Dat resulteert in ongemak, en het geluid lekt wat dan niet goed klinkt, en dat is natuurlijk gewoon niet wat je wilt.

Pasvorm is subjectief, en bij enkele anderen viel hij wel goed. Maar subjectief of niet, het mag toch kritiek zijn dat we door de jaren heen tal van designs hebben gezien die bij een grotere groep mensen direct goed zit. Dus in mijn optiek kijkt Sharkoon daar nog eens goed naar voor de revisie om te zorgen dat het een blinde aanbeveling wordt.

Het is lastig te bepalen wat deze vorm nu een succes maakt of niet, het lijkt erop dat een klein of groot hoofd niet uit maakt, zolang je hoofd aan de bovenkant niet te plat cq laag is.


Conclusie


Was het niet voor dat laatste punt dan was de Sharkoon SGH50 zonder enige twijfel dé go-to 60 euro headset van dit moment geweest voor ons. Hij ziet er keurig uit, hij klinkt veel beter dan zijn prijsklasse doet vermoeden, en ik mag de microfoon ook niet vergeten: die is gewoon goed. Fancy features zoals draadloze werking of digitale extras ontbreken, maar hij scoort waar het telt: geluidskwaliteit.

Maar, de vraag is natuurlijk of hij ook op jouw hoofd lekker zit. Dat hij op mijn eigen hoofd én bij vrouwlief gewoon niet goed zit is namelijk een flinke bummer, en vooral de bekende go-to headsets in het 80-100 euro segment hebben dat probleem toch zelden. Ik zou dan ook zeggen: als je op zoek bent naar iets wat maximaal 60 euro kost, en je bent in staat deze ergens te testen of je kan hem bestellen bij een zaak waar je hem niet al te lastig kan retourneren als hij niet bevalt, dan is de SGH50 de gok wel degelijk waard:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.