Sharkoon Rush ER2 review


Sharkoon staat bij vrijwel iedereen bekend als een merk wat al jaren computer- en randapparatuur voor een lage prijs produceert. Voornamelijk is de Sharkoon Skiller-serie nog steeds een bekende voor velen, waar ik zelf jarenlang een Skiller toetsenbord naar volle tevredenheid in mijn bezit heb gehad. Het merk heeft ook een paar uitschieters zoals het MK80 gaming keyboard en de bureaustoelen zoals de SGS3 en de GS10 welke toch wel iets boven het gemiddelde budget uit zullen komen, verder is het hele assortiment erg budgetbewust.

De Sharkoon ER2 is niet de nieuwste gaming headset op de markt, maar daarom niet minder interessant. Het design van deze headset gecombineerd met een lage prijs van 30 euro maakt dit een headset voor iedereen, waarbij je ook nog de keuze hebt uit 4 verschillende kleuren.

Uitpakken en features


De doos is vrij eenvoudig, kartonnen doos met plastic doorkijk en wat informatie over de headset zelf. In de doos vinden we een handleiding, een verlengkabel en een soort tasje om hem op te bergen, erg handig. Wel opvallend dat er onderaan heel groot ‘White Edition’ staat terwijl er toch een zwart headset staat afgebeeld, foutje? Gelukkig zit de goede headset wel gewoon in de doos.





Bij het uitpakken zijn er weinig bijzondere dingen gelijk om te merken, het is wel zo dat je niet echt het idee hebt dat je een goedkope headset aan het uitpakken bent want alles voelt gelijk stevig en kwalitatief aan, wat geldt voor zowel de doos als de headset zelf. Bij de Creative Sound Blaster Blaze die ik vrij recent ook langs heb zien gaan was dit niet het geval, zo voelde de doos erg slap en goedkoop aan en was de headset zelf van mindere kwaliteit plastic, terwijl beiden headsets voor 30 euro te koop staan. Wanneer ik deze twee vergelijk is de Sharkoon duidelijk de winnaar voor de beste eerste indruk.





Ook leuk om nog te benoemen, de specificaties:



Bouwkwaliteit en uiterlijk


Het is met zijn witte/oranje uiterlijk geen normale verschijning, en dat vind ik persoonlijk erg mooi aan deze gaming headset. Dat er een keuze is tussen wit-oranje, zwart-rood, zwart-groen en zwart-blauw maakt het een zeer compleet verhaal. Zwarte headsets kennen we dan ondertussen ook wel, vandaar de keuze voor de wit met oranje headset die toch net even wat mooier is dan zijn broertjes. Wat gelijk wel opvalt is dat de headset vrij zwaar lijkt, en met bijna 300 gram is dat ook niet geheel onwaar.



De verlengkabel van de ER2 verbind je eenvoudig op de headset waarmee je de 1,1 meter kabel met zo’n 2,5 meter verlengd, en daarbij ook nog een module voor volumebediening en microfooncontrole toevoegt. Deze kabel splitst de enkele 3,5mm aansluiting ook naar een aparte geluid en microfoon aansluiting zodat de microfoon ook bruikbaar wordt, deze functioneert namelijk niet bij je computer als je de verlengkabel niet gebruikt.



De meegeleverde ‘zak’ voor de headset is wel een leuke toevoeging maar stiekem een beetje overbodig, een headset als deze hoort namelijk in het zicht. Ik vraag me ook af in wat voor scenario je een gaming headset wilt vervoeren omdat hij door de niet-verwijderbare microfoon een vreemde indruk geeft buitenshuis. De headset past er ook maar net aan in en dat is niet heel praktisch mocht je hem snel op willen bergen.






Verder ziet de ER2 er heel erg goed uit, zo is hij voorzien van een erg strakke zwarte grille die in combinatie met de witte omhulling een erg mooi contrast geeft, waarbij het ook mooi is dat de oorschelpen zwart zijn. De oranje hoofdband is erg comfortabel maar lijkt slijtage gevoelig te zijn vanwege de rubberachtige structuur, met de oranje kleur is het wel een opvallend element. De ‘metalen’ verbindingen tussen de oorschelpen en het plastic gedeelte van de hoofdband zijn verstelbaar en geven een mooi accent aan het verder vrij plastic geheel. Wat ik zelf een beetje een misser vind is de grote R die op beide zijkanten van de headset staan, want R staat toch voor rechts zou je denken? Deze R heeft niet echt een betekenis en zorgt voor verwarring wat nou de linker- en rechterkant is. Aan de binnenkant staat er gelukkig wel wat nou echt rechts en links is.




Toen ik mij iets ging verdiepen in deze headset kwam ik op een aantal reviews uit waar er niet al te enthousiast over de microfoon gesproken werd en bleek hij in sommige gevallen zelfs af te breken. Mijn ondervindingen zijn dat de microfoon erg stevig in elkaar zit en door zijn flexibiliteit kan hij wel een stootje hebben. Opvallend is wel dat hij zo’n 270 graden draaibaar is in plaats van de standaard 90 graden, maar dat kan geen kwaad. Wat er qua geluid via de microfoon binnenkomt is zeker geen wonder maar dat is een vergelijkbare beschrijving als bij de twee andere headsets die ik heb getest binnen hetzelfde prijssegment; het voldoet voor basic communicatie, maar daar houdt het logischerwijs ook op.

Geluidsweergave


Geluidskwaliteit is altijd een persoonlijke ervaring en dat maakt het lastig om een headset te beoordelen. Wat ik wel heb is vergelijkingsmateriaal in de vorm van het volgende: Creative Blaze, Edifier G10, Sennheiser HD202, Plantronics RIG500HS en een Madcatz Freq M, de laatste houd ik echter buiten beschouwing gezien deze officieel geen echte gaming headset is. De kenner zal het opvallen dat al deze headsets rond de 30 euro kosten met een kleine uitschieter van 60 euro, dus wat budget zitten ze dicht bij elkaar. Qua uiterlijk, de meeste zijn zwart maar de G10 heeft bijvoorbeeld een opvallende legerprint en de ER2 verschillende kleurstellingen, verschillen ze wel veel, en ook de bouwkwaliteit loopt dus wel uiteen zoals eerder besproken. Waar eigenlijk maar weinig verschil in zit is de geluidskwaliteit: na elke headset getest te hebben geven ze toch grofweg een gelijkwaardige ervaring wat geluid betreft, met meer nuanceverschil dan klasseverschil.






In de lage tonen zit wel wat mee verschil, bij de ER2 zijn die minder nadrukkelijk aanwezig. De hoge en middentonen zijn bij de Sharkoon relatief wat meer aanwezig. Zelf luister ik graag naar de allernieuwste dance en popmuziek en daarbij zijn stevige lage tonen vrijwel onmisbaar, en die knallende bass die je dan wilt mist dus bij deze headset enigszins. Voor een paar nummertjes is het nog wel comfortabel luisteren maar het verveelt snel. Voor games voldoet het en zal je weinig hinder ondervinden, of je moet heel graag harde knallen horen, maar zeker als je niet al te dure headsets gewend bent komt het best aardig voor de dag.

Conclusie


Na jaren met producten van Sharkoon gewerkt te hebben weet ik zo ongeveer wel wat je allemaal kan verwachten, zo was het Skiller toetsenbord voor een prijs van €30 een prima ramplank. Echter had deze wel een paar minpunten zoals goedkoop ogend materiaal en vrij snel slijtende toetsen. Daar tegenover zag hij er wel goed uit en functioneerde hij altijd prima. Met deze headset van Sharkoon had ik vrijwel dezelfde ervaring, zo functioneert hij prima maar zijn er altijd wel een paar dingen die net beter hadden gekund, iets wat ook te verwachten is bij budget spullen. Zo voelt en oogt de ER2 wat log, het is daarbij ook vreemd dat de meegeleverde verlengkabel een verplichting is mocht je de microfoon willen gebruiken op een desktop PC. Ook jammer dat de verstelling van de oorschelpen vrij ‘los’ zit waardoor hij soms per ongeluk wat uitschuift en losser gaat zitten om je hoofd.

Als we vervolgens de geluidskwaliteit wat beter in beschouwing brengen zien we daar toch iets wat aandacht vereist. Zo mist de Sharkoon de aangezette bass die we normaliter in dit segment aantreffen, de Edifier G10 weet dan direct uit de doos wat meer indruk te maken. Ook de HD202 en de RIG500HS klonken toch net wat steviger tijdens het luisteren van populaire muziek. Waar de ER2 in muziek gelukkig wel beter presteerde was bij de hogere tonen, zo klinkt het geluid erg helder en is het luisteren naar rustige muziek juist weer meer comfortabel. Tijdens het gamen klinkt het geheel allemaal wat completer en valt het minder op dat de lage tonen soms wat minder aanwezig zijn, waardoor deze headset dus voornamelijk voor gamen is en minder voor muziek luisteren.

Binnen de doelgroep, gamers met een laag budget, ontlopen de ervaringen elkaar niet gek veel en zijn secundaire zaken als verschillende kleurstellingen wel praktische voordelen; het moet tenslotte ook een beetje bij je passen. Zwart met rood, groen of blauw, of gewoon de wit met oranje variant, ze zien er allemaal strak en goed uit. Zo kan je een headset kiezen aan de hand van de kleuren die je gebruikt in je verdere set-up, en in mijn geval matchte het (opvallend genoeg) goed met mijn paars/witte NZXT S340. Qua bouwkwaliteit is de ER2 in elk geval op orde en ook zit hij erg comfortabel, ook na meerdere uren intensief gebruik hoor je mij niet klagen en dat is wel eens anders bij budget headsets.

De Sharkoon Rush ER2 is zo een waardige toevoeging aan de productlijn van Sharkoon. Met een aardige maar niet fenomenale geluidskwaliteit (kan dat voor 30 euro?), stevige bouw en een leuk uiterlijk is deze headset een kanshebber voor iedereen (primair gamers) die gebonden is aan een budget.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.